Ekonomiczne auto, max 5000zł. Prośba o ocenę linków

27 Sty 2014, 00:57

Witam, jestem świeżo upieczonym kierowcą, na motoryzacji znam się mało, ale zaczęłam ostatnio sporo czytać/ przeglądać fora. Szukam auta jak w temacie, na wstępie odpada Seicento, Cinquecento, Uno, Tico, Daewoo Matiz - są po prostu b. niebezpieczne w razie wypadku.
Auto koniecznie z ABS i poduszkami powietrznymi, hatchback, 4/5 najchętniej, ale 2/3 jeśli byłoby dobre, to też. Rozważam Opel Corsa B, Renulat Clio II, Seat Ibiza II, Honda Civic, WV Polo. Bardzo chętnie z LPG, mniej chętnie diesel. Silniki najchętniej1.2, 1.4. Koniecznie prywatna osoba - handlarz jak zobaczy babę wmówi mi jakiegoś szrota.

Parę linków z prośbą o ocenę wizualną:
1. Corsa B [link do Tablica wygasł]
2. Polo [link do Tablica wygasł]
3.Corsa B [link do Tablica wygasł]

Dziękuję za ew sugestie/podpowiedzi. Pozdrawiam.
BaśkaG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 01 2014
Auto: Nie mam

27 Sty 2014, 01:41

Czy ja wiem czy Matiz jest taki niebezpieczny.
1. Corsa wygląda na zadbaną ...ale przednie światła mogą oznaczać samochód od "młodego gniewnego"
2. Mam jakąś manię dot. świateł :/
3. Może być dobra, choć sprzedający podał mało informacji.
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

27 Sty 2014, 08:15

Zobacz sobie na crash testy co sie bardziej składa Matiz czy Corsa a potem napisz który jest bardziej niebezpieczny :wink:

Co do linków:
1.wygląda ładnie ale jak kolega wyżej wspomniał auto od młodego gniewnego.
2.mało zdjęć żeby cokolwiek powiedzieć.
3. 1.2 będzie troche za słabe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2014, 08:33

Tylko nie Corsa 1.2 :!: Nie jedzie, pali jak smok i później tego nie sprzedasz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 09:25

Matiz wbrew pozorom jest bardzo bezpiecznym samochodem, oczywiście w swojej klasie. Śmiem przypuszczać, że nawet bezpieczniejszy od corsy B ale głowy nie daję.
Za 5 tys. można mieć matizka bardzo zadbanego od pierwszego właściciela, z polskiego salonu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

27 Sty 2014, 09:29

Dobrze mówisz,Matiz wypad troche lepiej od Corsy w testach zderzeniowych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2014, 10:18

corsa jak juz to 1.4 60km najlepszy silnik do Cors, a Opel Astra I? tez bym był za MAtizem :) kumpel za 2k kupił matiza z 2002r chyba i z fuul wyposażony :) a PRzebieg orginalnie 140tyś bo babka u nas na wsi od nowosci nim jeździłą :) matizka idzie znaleść od pierwszego właśniciela:) dobry jest dla wysokich kierowców :P
KaliGM
Początkujący

Miejscowość: Małopolska
Prawo jazdy: 15 06 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Octavia I 98r / Szukam
Silnik: 1.9 tdi /
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sty 2014, 11:22

BaśkaG napisał(a):Auto koniecznie z ABS i poduszkami powietrznymi

Typowe myślenie świezaka - baby :lol:
Może jeszcze w takim aucie do 5 tys chciałabyś klatke bezpieczeństwa, ASR i ESP ?

kon146 napisał(a):Tylko nie Corsa 1.2 :!: Nie jedzie, pali jak smok i później tego nie sprzedasz.
Spokojnie odsprzeda. Małe auta sprzedają sie bez wyjątku na krążące o nich "mity"
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

27 Sty 2014, 11:34

krikus napisał(a):Spokojnie odsprzeda. Małe auta sprzedają sie bez wyjątku na krążące o nich "mity"

Podstawowy mit to że są ekonomiczne.
Corsa 1,2 paliła mi 7-8l. pb w mieście a polo 1,4 8v palił często powyżej 8l więc na tą chwile uzywając normalnego 16V 2,0 śmieje się z tych oszczędności.

P.S.

Ostatnio byłem przymuszony cały dzień jechać polo 89r silnik 1??? coś tam.. na LPG to w 50/50 miasto/trasa wyszło 11l LPG śmieszne :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2014, 11:41

Mimo to ludzie chetnie kupuja małe auta, w tym własnie corsy 1.2 i tym podobne. A ile to pali to sie tym nie interesuję bo takich aut nie uzytkuję.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

27 Sty 2014, 11:49

Do 5k zł to spokojnie zakupisz sobie Mazdę 323F BA w dobrym stanie technicznym. Rewelacyjny samochód: ładnie wygląda, ekonomiczny o sportowym zadziorze.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

27 Sty 2014, 12:14

Wielkie dzięki za duży odzew!
Już się trochę nastawiłam na tą Corsę z 1 linku, ale "młody gniewny" to nie wróży dobrze. A szkoda, bo taka ładna wersja wypasiona wersja. Polo jak zauważyliście też ma światła jak z choinki, czyli może być ten sam problem. Ostatni ma silnik 1.2 i część z was pisze, że za słaby.
A, no i jeszcze piszecie, że Corsy wcale takie ekonomiczne nie są. Poczytam o nich jeszcze.

Przemyślę tego Matiza jak obejrzę crash testy/ znajdę parę artykułów. Widziałam jak paskudnie składa się w wypadku Seicento mojego ojca, więc na punkcie bezpieczeństwa (poduszki, ABS) mam lekkiego hopla i na pewno auta bez nich nie kupię.

Mazda 323F jest ładna, i trochę się skusiłam, ale z tego co przeglądałam chodzą trochę drożej niż moje 5 tysi. Ot, choćby taka [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. No, cud, miód, ale bym musiała jeszcze rok składać forsę.

Dzięki za uwagi, jak jeszcze coś znajdę to napiszę. Ewentualnie, gdzieś do czerwca dozbierałabym max 2 tysie. Myślicie że warto poczekać, czy oszałamiającej różnicy to nie zrobi?
BaśkaG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 01 2014
Auto: Nie mam

27 Sty 2014, 13:05

Moja opinia jest taka że bezpieczne jest auto to które jest w przyzwoitym stanie .Znam kilka przypadków niby bezpiecznych aut ale urwał się wahacz i auto poleciało do rowu czy w ziemniaki bo ktoś nie będzie marnował pieniędzy wkładając w auto a że coś tam trochę klepie w zawieszeniu i prowadzi się fatalnie a nawet gorzej to tak ma być. Bardzo często się z czymś takim spotykam ale właściciele tych aut bronią się odpowiadając że trzeba jechać powoli to nić się nie stanie .Jechałem nie tak dawno pasatem b6 znajomego z imprezy jako kierowca i cieszyłem się jak wysiadłem i pojechałem do domu wysłużonym 11 letnim punto co ma najechane 2 razy tyle ale sprawnym a wrażenie było prawie że jadę nowym autem sportowym ...Ja bym w tej kwocie zaproponował mitsubishi colta,opla astre,matiza,lanosa ewentualnie jakąś fieste lub nissana mikre .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

27 Sty 2014, 13:06

Tak, tylko, że koledze chodziło o model BA produkowany między 94/98. Link który podałaś dotyczy BJ 98/2003. Jeśli byłabyś w stanie odłożyć jeszcze z 1 tys to może Punto 2?
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

27 Sty 2014, 13:11

zdecydowanie polecam Citroena Saxo ale wersje po liftingu głównie zmieniony przód w silniku 1.1,bardzo komfortowy,mało pali a do tego na miasto bardzo dynamiczny chociaż w niedaleką trasę też daje radę.Do 5 tyś można już kupić naprawdę ślicznego :ok:
KamilForza
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 14 02 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.6 100 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998