REKLAMA
Hej wszystkim,
Właśnie zarejestrowałem się na forum, głównie w celu zasięgnięcia opinii dot. tytułowej kwestii. Ale jestem też na początku drogi z motoryzacją, więc czuję że czeka mnie nie jedna godzina na lekturze zgromadzonej tu wiedzy
W przeciągu miesiąca / dwóch chciałbym dokonać zakupu samochodu nie tyle dla mnie co dla mamy. Jeździ teraz Golfem III i ogromnym problemem jest brak klimatyzacji. Kraków to miasto gdzie więcej się stoi niż jedzie, a z powodów zdrowotnych mama źle to znosi. Do rzeczy, postaram się zwięźle przedstawić priorytety, ale nie ma ich dużo.
Budżet:
Widełki można pewnie uznać za szerokie. Ja nie chcę dużo wydać, ale mam świadomość że chcąc poszukać czegoś rozsądnego, nie można celować w punkt co do 100zł. Na teraz 6-8 tysięcy będzie ok. Jeżeli mam dać więcej, to z dobrego powodu
Rejon:
Kraków +100 km. ALE chciałbym zaznaczyć - nie spieszy mi się z zakupem. Sprawa może się chwilę przeciągnąć, więc możemy rozmawiać w oparciu o poglądowe przykłady z terenu całego kraju, możemy też tylko teoretyzować w jaką półkę i modele celować. Pewnie przed ostateczną decyzją będę konsultował konkretne oferty.
Użytkowanie:
Kraków + okolice. Czyli jednak trochę stania w korkach. Rozumiem że wskazuje to na benzynę. Roczny przebieg szacuje na 8-15 tys. km.
Wymagania ( brzmi poważnie )
- Sprawna klimatyzacja to mus. Ręczna chyba wystarczy.
- Elektryczne szyby / lusterka mile widziane
- 4/5 drzwi
- Rozsądne spalanie. 5-8/9 litrów w mieście max.
- Model nie powinien zaliczać się do kategorii podwyższonego ryzyka pod względem awaryjności. Tanie i łatwo dostępne części są również ważne. Tym autem nie bardzo będzie miał się kto opiekować. Motoryzacja to dla mnie ciemność, w dodatku mam chroniczny deficyt czasu. Z tego wynika też punkt niżej.
- Nie wpakować się na minę. Dlatego nie szukam okazji życia / igiełki / nówki nie śmiganej. Chcę teraz, chwilę przed zakupem, wyrobić sobie zdanie, opinię i gust. Co jest realne w danej cenie, itd...
- Urok osobisty Z przymróżeniem oka. Wybaczcie jeżeli jakieś względy estetyczne dojdą do głosu. Każdy ma prawo trochę pomarudzić kiedy auto nie wpadnie w oko
- Hatchback / a coś większego tylko jeżeli będzie to uzasadnione innymi czynnikami.
Ślepe preferencje:
Może Peugeot 307?
Może Daihatsu YRV?
Może kolejna iteracja Golfa?
Może Civic VI?
Pomóżcie. Każda opinia bardzo mnie ucieszy. Jestem przekonany że jest tu wielu pozytywnych ludzi, którzy mają wiedzę i czucie tematu