Ekonomiczne auto w dieslu do 15 tys

31 Sty 2011, 03:26

Witam! Szukam ekonomicznego diesla o spalaniu do 4 litrow w trasie i 6 litrów w mieście. Ma służyc do codziennej jazdy, sporadycznie jakieś wycieczki za miasto. Moc 90 koni powinna styknąć, jeżdżę raczej spokojnie jednak chcałbym aby spalanie nie szło w górę jak czasem trochę mocniej przygazuję. Auto nie duże, może być 2-drzwiowe ale komfortowe dla kierowcy i jednego pasażera, z tyłu może być ciasno byle można tam kogoś upchnąć jak zajdzie potrzeba. Obecnie mam Civica 1.4 is i szukam czegoś podobnego ale ekonomiczniejszego, bo spalanie 6 l w trasie i 8-9 l benzyny w mieście przerasta mnie finansowo. Myśle nad Octavia 1.9 TDI 110 koni, bo auto wygodne i dość ekonomiczne choć może być coś równie niezawodnego ale nieco mniejszego i jeszcze bardziej ekonomicznego. Rocznik 99 lub nowszy.
Travis
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

31 Sty 2011, 09:51

Wiesz co to może zostań czy Civicu i wrzuc mu gaz bo trudno dieslem 1.9 spalic 4 litry na trasie :razz: i raczej tdi za te pieniądze będzie już nieżle zajeżdżone jakbyś miał te 18tyś to może byś znalazl jakas A3 w dobrym stanie a tak może Astra Dti? w takim budżecie passaty octavie i audi bede miały przebiegi kosmiczne skręcone do 180tys :razz: jak nie znudziła Ci sie ta Honda i jest w dobrym stanie to zakładaj dobry gaz i ominie Cie problem rozczarowania po zakupie
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

31 Sty 2011, 11:05

Zastanowiłbym się nad silnikiem 1.9 w Golfie IV,ale nie wiem czy za 15 tyś znajdziesz coś odpowiedniego. Octavia to dobra propozycja,ale jest to sedan a wiec trochę większy samochód. Z instalacją gazowa byłbym ostrożny,szczególnie w Hondzie.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

31 Sty 2011, 11:27

MotoTechnic napisał(a):Z instalacją gazowa byłbym ostrożny,szczególnie w Hondzie.

Mam sporo kumpli mają civici i nawet na vtecu smigają na gazie już długo a nic sie nie dzieje także nic jej nie powinno być pozatym to nie nowe auto więc nie trzeba sie trząść nad nim tylko jechać czasem Hondzie luzy poustawiać jak sama niechce :razz:
nitro
Zaawansowany

01 Lut 2011, 16:40

Powiem, że chciałem założyć gaz, ale jak sobi policzyłem, to taka inwestycja dopiero za rok zacznie mi się zwracać, zakładając, że przy zwiększonym zużyciu o jakieś 30% na lpg zaoszczędzę faktycznie 1 zł na litrze... Poza tym nie wiem jak z tym gazem będzie, bo u mnie wystarczy troche gorszej benzyny wlać a już się lampka zapala i zaczyna szarpać :???: No i jak wspomnialem jezdze głownie w miescie, a jak wiadomo silnik rozgrzewa sie na benzynie. Stąd też myślę o 1.9 tdi 110 km, tylko właśnie nie wiem - w którym aucie z tym silnikiem faktyczna ekonomia jest największa (bo był montowany w różnych modelach skody, vw, audi, seata i innych...)?
Travis
Nowicjusz

01 Lut 2011, 17:05

Zgaduje ze pewnie w czymś lekkim np seat ibiza.... i z takim silnikiem to będzie niezła rakietka diesel w sumie też srednio lubi miasto długo sie nagrzewa trzeba uważać na turbo na prostej trasie moze rozwinąć skrzydła dopiero :razz: do miasta jednak benzynka i gaz moim zdaniem ale obejrzyj te ibizy fl napewno w lepszym stanie niz golfy i audi beda bo nizsza klasa samochodu
nitro
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...

01 Lut 2011, 17:54

polecę z mojej strony Renault Megan II 1,5 DCI 80, 85 lub 100konny motor . nie znam bardziej ekonomicznego samochodu - pisałem wielokrotnie, że nie wierzę w coś dopóty sam nie sprawdzę, więc trasa+ miasto z Katowic do Jastrzębiej Góry i z powrotem ( i trochę po miastach) razem 1390 km na jednym baku - zbiornik przy umiejętny tankowaniu 60L. jazda max 110km/h . w 5 osób na pokładzie ....

Dla wszystkich nie dowierzających ( sam nim byłem) radzę sprawdzić ;-) pozdro

p.s tylko cena ... żeby znaleźć coś rozsądnego musiałbyś mieć budżet ok. 17- 22 tys.

może to -- > Renault Megan II
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

01 Lut 2011, 18:07

Jak ma palić takie śmieszne ilości paliwa to tylko jakiś mułek: 1,5 dCI, 1,4 HDI, 1,4 TDCi. Octavia 1,9 TDI w mieście to i 10 l potrafi spalić a w trasie też raczej poniżej 5 l ciężko będzie zejść.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Lut 2011, 18:59

Tylko chyba sobie zdajesz sprawe że diesel wolno się rozgrzewa i w mieści musisz sporo przejechać by móc mocniej wcisnąć gaz, bo jak na zimnym zaczniesz wciskac to turbine szybko będziesz wymieniał.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Lut 2011, 19:18

Travis napisał(a):1.9 TDI

Kolego nie wierz w plotki ze ten silnik spali 4litry...

Kubuch, zgodzam się z kolegą, musisz szukać czegos mniejszego
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Lut 2011, 23:22

No dobrze, to z takich słabszych jednostek niech bedzie coś wtedy. Ja już nawet nad Lupo 3l się zastanawiam, chyba najtańsza opcja aby przemieszczac sie z punktu a do b... Tylko troche mnie wkurza, że takie to małe, bez klimy i babskie troche... Może znacie coś a la "Lupo" dla faceta :lol:
Travis
Nowicjusz

02 Lut 2011, 00:59

do 15 tyś to ja bym brał bez wachania Octavie sam posiadam tylko ze w benzynie świetne auto polecam.
Kamilo92
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

02 Lut 2011, 16:26

[link do oferty na Allegro wygasł]
VW Polo 1.4TDI

Ford Fiesta 1.4TDCI

Opel Corsa 1.3CDTI

Citroen C3 1.4HDI