Autko do 50tys, 1.0 TSI?

Dzisiaj, 07:22

Witam. Jestem w trakcie poszukiwania auta. Budżet to maks 50tys, dobrze jak znajdzie się coś poniżej. Dojazd do pracy koło 19km w jedną stronę plus krótkie dojazdy do sklepu i pewnie z 2 razy w roku wakacje. Czy w grę wchodzi diesel?
Myślałem o Golfie lub Octavii z silnikiem 1.0 TSI, czy macie jakieś doświadczenia z tymi silnikami? Czy warto kupić z przebiegiem 100-120tys bo nie wiem ile te silniki wytrzymują. Jeszcze raczej bardzo spokojnie więc może i spalanie byłoby fajne w tym. Szukam combii ale myślę, że taka octavia jeśli chodzi o bagażnik też spełni moje oczekiwania. Dziękuję
Uczysie
Nowicjusz

Dzisiaj, 08:54

A po co Ci taki badziew ? Kup sobie coś normalnego, starszego nawet za połowę tej kwoty a zostanie Ci kupę kasy w kieszeni. Biorąc pod uwagę Twoje potrzeby/planowane przebiegi to dużych potrzeb nie masz.
Rozumiem kiedyś kupowało się nowsze auta bo były lepsze od starszych ale teraz jest na odwrót.
Do tego pytasz o silnik a reszta Cię nie obchodzi?

Ostatnio oglądałem dla kogoś :
Aurisa 1 hybrydę za 35k.pln.z nalotem 43k.km., oglądałem Mazdę GH 2,5 FL za 33k.pln.i 80k.km.Octavie 2 1,6 mpi w chorej cenie bo prawie 30k.pln.a100k.km.,
Audi a3 pięciodrzwiowa 1,6 mpi też w chorej cenie pod 30k.pln.ale nalot niecałe 100k.km. i ostatni wypust.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

Dzisiaj, 09:22

Chciałbym auto żeby paliło jak najmniej. Wcześniej rozglądałem się na dieslem ale nie wiem czy na te przebiegi warto. Te 1.0 są naprawdę takie złe? Słyszałem, że nawet fajnie to jedzie i mało pali, że awarie sporadyczne, może faktycznie za bardzo poszedłem w to, że dobry rocznik idzie wyrwać do 50tys. A ewentualne coś pod LPG?
Jak wchodzę na portale samochodowe to do kwoty 40tys ciężko coś fajne kupić żeby pojeździć parę lat

Jakiś czas temu odrzuciłem diesle, ma być duży w miarę bagażnik ale nie koniecznie combi. Dlatego tutaj chciałem zapytać o opinie. Myślałem że nowsze auto to już na parę ładnych lat. Dodam, że się totalnie nie znam dlatego tu jestem;)
Uczysie
Nowicjusz

Dzisiaj, 11:09

Poszukaj 1,4 tsi
1,0 raz że za słaby do napędzania Golfa i Octavii to jeszcze kiepska kultura pracy i żywotność też słaba.
Natomiast żaden z tych silników nie jest dobrym wyborem pod lpg, to już są wtryski bezpośrednie, musiałbyś coś na pośrednim poszukać.

Może Tipo 1,4 tjet?

Ogólnie jak masz iść w 1,0 tsi to poszukaj diesla nic gorszego Cię nie spotka a chociaż normalny silnik
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

Dzisiaj, 11:35

Jak szukam aut starszych w mniejszym przedziale finansowym to już auta z przebiegiem pod 300tys, roczniki 2012 itd.
Wcześniej szukałem właśnie diesla ale mi kilka osób podpowiedziało, że na takie przebiegi się nie opłaca. Też nie jeżdżę jakoś szybko, myślałem że to 1.0 TSI wystarczy. Pytaniem było też, czy potem sprzedam takie auto z przebiegiem np ponad 200 tys.
Zobaczę dziś jakieś starsze auta czy są jakieś ciekawe. 1.4 TSi myślisz spali duzo więcej nic 1.0?
Uczysie
Nowicjusz

Dzisiaj, 16:04

1.4 tsi spali 0.5 l więcej, także różnica niewielka. Szukaj na wielu portalach, często porównując olx z OtoMoto to auta potrafią być tańsze o 5-10%.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna