Ekonomiczne do miasta do 20 tys.

20 Lis 2013, 12:55

Cześć wszystkim !

Słowem wstępu: Jestem młodym, niedoświadczonym kierowcą, ponieważ mam prawo jazdy od niecałych dwóch lat. Od jakiegoś czasu zbieram się z zamiarem zakupu auta, ponieważ postanowiłem, że nie zamierzam pakować więcej pieniędzy w obecne, które to zarówno pierwszą, jak i drugą młodość miało już dawno za sobą. Na chwilę obecną jeżdżę Renault Clio 1.2 z pierwszej generacji (1997), więc każda przesiadka na jakikolwiek nowszy samochód będzie skokiem o klika klas wyżej. Co prawda muszę przyznać, że pomimo sporego już wieku posiada on elektrycznie zamykane boczne szyby (ale wspomagania o dziwo już nie :D), dlatego też chciałbym aby to również znalazło się w wyposażeniu nowego samochodu.

Ale do rzeczy: Kwota do wydania ok 20 tys. złotych. Szukam auta do jazdy po mieście (Warszawa), w miarę ekonomicznego, ale na bardzo krótkie dystanse więc prawie na pewno benzyna. Ogólne przeznaczenie to dojazd do pracy i na uczelnie. Planowany roczny przebieg to tak ok 10-15 tys. max. Od czasu do czasu chciałbym wyjechać gdzieś poza miasto na weekend. Raz na pół roku jak dobrze pójdzie, jakiś dłuższy wyjazd powiedzmy 500-1000 km. Istotne dla mnie jest to, aby pojemność nie była zbyt duża. I tak na chwilę obecną płacę strasznie dużo za OC (młody kierowca, świeże prawo jazdy, stary samochód), dlatego też nie chcę zbankrutować z tego powodu. Co jest dla mnie najistotniejsze ? Tak, jak powiedziałem wcześniej, ekonomia czyli spalanie, koszty napraw, niezawodność. Byłoby dobrze gdyby auto nie miało więcej jak 10 lat. Oprócz tego chciałbym mieć też trochę komfortu :) Nie mam jakiś ogromnych wymagań, chciałbym po prostu czuć się w samochodzie dość wygodnie (mieć przestrzeń), a nie cisnąć się jak w klatce. Nie oznacza to, że chcę się rozwalać na fotelu jak np. w Peugeot 407, ale też żeby tego miejsca nie było jakoś super mało, oczywiście na tyle na ile pozwala mały samochód. Clio, które mam jest dla mnie trochę za ciasne, a jestem w miare standardowego wzrostu (180cm). Oczywiście problem dotyczy tylko miejsca kierowcy i 1 pasażera, aspekt tylnych siedzeń jest dla mnie kompletnie nieistotny więc można go olać. Bagażnik również. Nie przewożę jakiś wielkich bagaży w związku z czym nie ma to znaczenia. Jeśli chodzi o wymagania dotyczące wyposażenia to na pewno musi być klimatyzacja, elektrycznie otwierane szyby. I to by było w zasadzie na tyle. Ogółem jestem wygodnicki, dlatego im lepsze wyposażenie tym - wiadomo lepiej, ale przesadna ilość bajerów potrafi wygenerować problemy, więc są pewne granice. Nadmienię tylko, że nie mam jakiś uprzedzeń co do pochodzenia samochodów czy marki. Bardzo zależy mi na tym aby samochód nie był jeżdzącą bombą z opóźnionym zapałem w stylu "nigdy nie znasz dnia ani godziny", tzn nie miał jakiś poważnych wad konstrukcyjnych, typu "w każdym samochodzie XXX po 150 tys. w 80% przypadków pada skrzynia biegów". Samochód będzie na ok 3-4 lata, może trochę więcej jak dobrze pójdzie. Wiadomo, że trzeba trochę pojeździć i zobaczyć jak dane auto się prowadzi, ale jak sami wiecie tyle jest tego na rynku, że trzeba chociaż zawęzić zakres poszukiwań bo życia nie starczy na jeżdżenie i sprawdzanie :)

Jeśli możecie, to podajcie proszę jakąś argumentację dlaczego takie a nie inne. Z góry ogromnie Wam dziękuje za pomoc i poświęcony czas.
bsitest
Obserwowany

Prawo jazdy: 1- 1- 0
Auto: Renault Clio
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Lis 2013, 13:11

Mazdzioszke 2 zobacz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] silnik 1.3 Pb wiekszego wyboru nie ma.
Ewentualnie jak wolisz helmuta to audica a2
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
buda Ci nie zgnije bo alu, silnik 1.4 Pb. Tylko bedzie to auto starsze w stosunku do Mazdy i wiecej jest klekotów na rynku jak to w PL.
Inne alternatywy Suzuki Swift, Nissan Micra, Polówka, fabia, Mitsu Colt, sporo jest tego...
Popatrz co tam Ci sie bardziej podoba wybierz jakis i bedziemy nad nim kminic :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lis 2013, 13:44

To może powiem tak:
Jak przeglądałem ogłoszenia i z tego co zdążyłem przeczytać to samochody, które mnie zainteresowały bliżej:
Nissan Note, Honda Jazz, Mitsubishi Colt, Mazda 2, Suzuki Swift, Toyota Yaris, Fiat Grande Punto, Dacia Sandero (ciekaw jestem co sądzicie o tym samochodzie). Nie wiem natomiast czy kwota nie jest za mała na podaną przez Ciebie Mazdę 2 albo np. Colta ? Pytanie właśnie o których modelach / rocznikach mowa. Trochę dużo tego jest, dlatego też właśnie liczę, że ktoś mógłby powiedzieć parę słów o zaletach/wadach danych konstrukcji. Ciężki wybór :)

Od razu powiem, że VW Polo i Golfa nie chcę. Nie to, że jestem uprzedzony, ale te samochody po prostu mi się nie podobają :) Reszta jak najbardziej
bsitest
Obserwowany

Prawo jazdy: 1- 1- 0
Auto: Renault Clio
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

20 Lis 2013, 15:51

Mam tak samo jak Ty :) tez nie podobaja mi sie VAGi
Zobacz moze fiescine [link do oferty na Allegro wygasł]
byla by najlepiej wyposażona noi wyglada :). Trzeba by pojechac obejrzec. Ogólnie to beda mlode auta z prostymi silnikami jak nie beda po poważniejszych wypadkach to za bardzo nie ma co sie w nich psuc.
Generalnie najważniejszy stan auta. Rocznik mniej istotny.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Gru 2013, 21:17

a ja mimo wszystko zaproponuję VAGa

moja skoda fabia 2008r z silnikiem 1.2 z oryginalnym lpg z salonu z przebiegiem 90.000km

ostatnio sprzedałem mazde premacy właśnie do Warszawy. Przyjechali do mnie polskimbusem zapłacili za bilet 50pln ja ich odebrałem w Gdańsku i bez rozczarowania wzięli auto ode mnie.

pozdrawiam
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005