Ekonomiczne małe auto do 20 000zł diesel

24 Mar 2013, 11:30

Witam
Zmuszony wymianą auta (stary golf III 1,9D) szukam auta którym ja lub żona będziemy dojeżdżać do pracy...
Założenia są aby auto było ekonomiczne jest to jeden z najistotniejszych warunków więc myślę że żeby spalanie było niewielkie to i całe auto powinno też mieć niewielkie gabaryty
mniejsza masa = mniejsze spalanie. Chyba coś w tym jest?
Kolejnym ważnym aspektem jest awaryjność - szukam auta którym będę jeździł do pracy a nie po mechanikach... a jeśli już trzeba będzie coś naprawić/wymienić by to nie przyprawiało mnie o siwe włosy.

Obligatoryjnie musi to być diesel.

Reasumując niewielki diesel który nie wymagał by wizyt u mechanika/lakiernika, do którego ewentualne części są tanie i łatwo dostępne, nie musi mieć rewelacyjnych osiągów (prędkość max / przyśpieszenie) ale powinien mieć mały apetyt na ON.

Auto powinno mieć jakieś sensowne wyposażenie typu klima, ABS, el. szyby
Zastanawiałem się w kierunku:

VW Polo IV może nawet FL 1.4 TDI
Opel Astra III 1.7 CTDI - posiadam podobny silnik w Hondzie Civic i ma rewelacyjne spalanie
Fiat STILO 1.9 JTD
Seat Leon 1.9 TDI
Skoda Fabia II 1.4 TDI
Toyota Corolla E12 1.4 D4D - wydaje mi się że może być drogi w naprawie
VW Golf IV (z V to chyba nie w tym przedziale cenowym) 1.9 TDI
Ford Focus 1.6 TDCI nie mam rozeznania w tym silniku

Poradźcie które autko było by najlepsze... a może jakieś inne niż te wymienione?
Albo może z innymi silnikami (przy czym jak pisałem tylko diesel).
Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
skibi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1,7
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2013, 22:34

Naprawdę nikt nic nie podpowie?
skibi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1,7
Typ: Hatchback

25 Mar 2013, 23:08

Każdy Ci powie co innego, więc posiedź 80min. w necie i zajrzyj na różne fora do "działu problemy techniczne". Zacznij od forum na którym jesteś teraz.
Sądzę że nie będziesz miał problemów z wytypowaniem aut z Twojej listy których nie ma w w/w dziale.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Mar 2013, 23:15

Najtańszy i najmocniejszy diesel jaki znam to 1.7DTI w oplach zrobiony przez isuzu.
Ogólnie to każdy diesel mało pali, kwestia tylko części, te nowsze z większą mocą i dużo lepszą kulturą pracy są dużo droższe od tych starych "traktorów".
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

26 Mar 2013, 09:16

Odpuść na starcie auta z 3 garami. Bezpieczniejsze będą starsze konstrukcje jak 1.9TDI czy 1.7 DTI od Isuzu. CDTI to nowsza wersja tego silnika bardziej problematyczna, ale lepiej jedzie.
Dobry jest tez silnik Toyoty 1.4 D4D i 2.0 D4D 90KM.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Mar 2013, 15:09

Kolego ja jeżdżę toyotą rav 4 2.0 d4d .Bardzo dobry i ekonomiczny silnik.Trzeba tylko pamiętać o dobrym paliwie i nie żałować na oleju.Corollę miałem poprzednio,i uważam ją za bardzo dobre i mało awaryjne auto.Również była z silnikiem d4d.Moje zdanie po przejechaniu kupy kilometrów toyotami,najlepsza opcja to toyota.Wejdż kolego na forum Toyoty i tam się dużo dowiesz.Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru!!
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...