Niestety trudno się dyskutuje z Tobą ale to jak kiedyś starszy pan tłumaczył mi że Mercedes w123 to takie samo premium jak deawoo tico. Tico zabierało 4-5 osób, było szybsze do 100kmh niż w123 200diesel, miał elektryczne szyby (takie dokładnae) no to było już premium
Tylko że tico i w123 to są bardzo różne samochody jeśli chodzi o rozmiar więc wiadomo że większy jest wygodniejszy dla 5 osób.
Idąć dalej tym tropem często jeżdżę yarisem hybrydą w max opcji z kamerą, powiadomieniem zmiany pasa, bi color i takie tam więc teraz mam mówić że to jest auto premium ?
Mój punkt widzenia jest taki że auto premium ma dużo zaawansowanej technologii i super bajerów np. nowe BMW z salonu. Masz reflektory laserowe, asystent parkowania z zapamiętywaniem trasy wyjazdu, różne systemy wykrywania pieszych, czytanie znaków, trzymania pasa ruchu itd. A teraz weźmy jakieś auto taniej marki np. Renault. Tam połowy z tych rzeczy nie ma a te co są nie działają tak precyzyjne jak by tego można oczekiwać. Moim zdanie współczesne auto jest tym bardziej luksusowe im jest bardziej dopakowanym komputerem na kółkach z masą funkcji które ułatwiają ci jazdę. Wydaję mi się że to wszystko zmierza w takim właśnie kierunku. I to też działa w drugą stronę bo jak kupie sobie takie BMW w pełnej biedzie to jest to premium? Sądzę, że nie.
Poza dochodzi jeszcze kwestia wymiarów auta bo yarisa to np. z mini cooperem powinno się porównywać.
Jest problem bo nie znasz się na motoryzacji, posługujesz się jakimiś przykładami (Mercedes znajomego) wyrwanymi z kontekstu żeby stwierdzić co jest premium.
Ja twierdze na podstawie Mercedesa znajomego, że jeśli kupie auto z dużym silnikiem i zacznie się sypać to będą spore wydatki.
Powtórzę Ci Auris nie jest premium i nie będzie nawet z możliwością podróżowania na księżyc
Spoko masz racje że auris to nie jest szczyt luksusu i brak mu różnych bajerów ale gdybym miał wybrać nowszego aurisa od jakiegoś starszego auta marki premium z zapewne jeszcze gorszym wyposażeniem w tej samej cenie to nie wiem czy ten wóz marki premium będzie taki premium.