Ekonomiczny benz. pod LPG głównie do miasta, ok. 30k

14 Mar 2016, 14:28

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym na łamach forum prosić Was drodzy forumowicze o pomoc w wyborze auta, którego będę używał w 95% w cyklu miejskim. Sporadycznie będzie się zdarzał wypad za miasto (około 150 km), a ekstremalnie rzadko wyjazd przez całą Polskę (około 1800 km). Niemal od razu będę chciał montować instalację LPG.

Z powodu wiecznej walki z poprzednimi dieslami (egr, dwumasa, kolektor, dpf) z powodu mojego trybu jazdy (krótkie odcinki, częste zapalanie i wyłączanie silnika) postanowiłem w końcu przejść na benzynę.
Poszukuję auta za około 30 000 zł, w miarę bezawaryjnego, ekonomicznego, z automatyczną klimatyzacją. W związku z chęcią powiększenia rodziny może być zarówno hatchback jak i kombi. Zdaję sobie sprawę, że nie ma auta, które się nie psuję więc cieszyłbym się gdyby części również nie były drogie. Auto raczej na pewno nie będzie garażowane więc blachy nie może brać rdza.

Więcej wymagań nie mam. Od samochodu NIE oczekuję silnika 200 km, pięknej stylistyki albo wyposażenia tonącego w elektronice. Dobrze sobie radzę w jeździe bez nawigacji więc nie ma musu posiadania tego gadżetu w wyposażeniu.

Ze swojej strony wybrałem 3 modele i ciekaw jestem co o nich sądzicie. Każdy jest trochę z innej beczki więc jak widzicie nie zamykam się w jednej wybranej marce.

PS. Po samochód będę się sam wybierał na teren zachodnich Niemiec a podane linki są tylko przykładowe.

Za każdą pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam:

[link do AutoScout24 wygasł]

wronski82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2001
Auto: brak

14 Mar 2016, 15:02

Focusa możesz od razu skreślić, fordy nie lubią się z gazem.
Ten 1.6 Vagowski jest dobrym prostym silnikiem, 8 zaworowy idealnie nadający się do gazu ale...
... Jest strasznie mułowaty i sporo pali.

W tym budżecie popatrz na :
Civic VIII 1.8
Accord VII 2.0
Citroen C5 2.0
Fiat Bravo 1.4 t-jet
Saab 9-3 1.8t lub 2.0 t
Astra j 1.4 t
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

14 Mar 2016, 15:23

Hmmmm a 1.8 i 2.0? Jak to wygląda ze spalaniem i awaryjnością?
wronski82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2001
Auto: brak

14 Mar 2016, 17:28

Awaryjność u Hondy jest znikoma. Jak jest to z braku serwisowania. Za taką kasę kupisz całkiem fajną i zadbaną sztukę.
Zarówno Civic jak i Accord jest OK. Najlepiej bedzie jak przejedziesz się oboma autami.
Moja propozycja to Accord w kombi jak planujesz powiększyć rodzinkę.
Spalanie 2.0 w mieście okolice 12litrów lpg.
Średnie spalanie 10litrów.

Jak będziesz gazował poproś o zdjecie kolektora pod nawierty i porządne wtryski np Matrixy lub Hany. Żadnych Valteków. Reduktor też dobry np Kme Silver.

Alternatywnie możesz zobaczyć tez Audi A4 B7 z silnikiem 2.0 130KM.
Znacznie słabszy od Hondowskiego vtec ale za to lepsze blachy i większy wybór.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...