Ekonomiczny i wytrzymały samochód ok 12 tys

28 Wrz 2015, 17:44

Witam serdecznie forumowiczów,
Jest to mój pierwszy post tutaj aczkolwiek śledzę forum od dłuższego czasu z przyczyn oczywistych.
Tak więc zamierzam kupić pierwszy mój samochód z tym że po przejrzeniu wielu wątków moje wątpliwości nie zostały rozwiane dlatego zakładam własny.
Budżet planuję wydać około +/- 12 tyś na samochód łącznie z ewentualnym założeniem instalacji LPG
Rejon woj pomorskie/zachodniopomorskie
Użytkowanie lekka przewaga trasy 65/35 [trasa/miasto]
Roczny przebieg około 10-15tyś
własne potrzeby i uwagi :
-w miarę tani w eksploatacji i wytrzymały
-aby był w miarę ekonomiczny dlatego skłaniam się ku LPG bądź diesel ale przy takich małych rocznych przebiegach i znacznemu procentowi jazdy w mieście nie wiem czy diesel będzie najlepszym rozwiązaniem
- samochód średniej wielkości w sensie nie jakiś mały typu matiz ale też nie za wielki. Interesuje mnie jakiś sedan/hatchback mogą być 2/3 drzwiowe choć chyba bardziej podobają mi się nieco większe czyli 4/5
-Silnik nie za duży i max 150KM
-wyglądający w miarę przyzwoicie, chodzi mi o to żeby nie był to typowy dziadkowóz tylko jakiś samochód dla młodego kierowcy
-(mam też możliwość ściągnięcia z niemiec)
Prosiłbym o jakieś propozycję aut w tym segmencie cenowym
bananas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 9-2015
Auto: Nie mam

28 Wrz 2015, 20:19

Proszę o szybką pomoc dzisiaj zauważyłem że sąsiad sprzedaje taki oto samochód [link do Sprzedajemy wygasł] (tzn to ogłoszenie nie jest jego ale wszystkie parametry się zgadzają z tym że sąsiad chce 10 tyś zł i przebieg 140 tyś autentyczny bo sąsiad kupił ten samochód 3 letni dla syna z Niemiec ale on niewiele jeździł bo dostał służbowy samochód. Tylko jest taki mankament że na nadkolach i poniżej linii drzwi zauważyłem plamki rdzy wielkości 3x2 cm. Co myślicie?
bananas
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 20:37

10 tysięcy za Focusa Mk2 w dieslu z niskim przebiegiem? Frajerów nie ma a chyba nie chcesz żyć z sąsiadem jak Kargul i Pawlak?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2015, 20:44

Hmmm nie znam się akurat na fordach i jak chodzą cenowo ale wydaje mi się że sąsiad w ciula leci w końcu moja rodzina go zna. 3 letnie auto kupione z niemiec z 90tyś przebiegiem. Sąsiad w ciągu lat 7 zrobił 50 tyś gdyż jego syn rzadko jeździł tym samochodem (prawda to bo bardzo często widziałem go jak stoi pod domem). Mam też mechanika w rodzinie z którym w razie zakupu będę sprawdzał auta pod kontem stanu mechanicznego. Jeżeli auto okaże się w pełni sprawne i niezbyt wyeksploatowane na co wskazuje domniemany przebieg to czy warto je brać za te 10tyś pomimo początków rdzewienia?
bananas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...