Ekonomiczny i wytrzymały samochód ok 12 tys

28 Wrz 2015, 16:44

Witam serdecznie forumowiczów,
Jest to mój pierwszy post tutaj aczkolwiek śledzę forum od dłuższego czasu z przyczyn oczywistych.
Tak więc zamierzam kupić pierwszy mój samochód z tym że po przejrzeniu wielu wątków moje wątpliwości nie zostały rozwiane dlatego zakładam własny.
Budżet planuję wydać około +/- 12 tyś na samochód łącznie z ewentualnym założeniem instalacji LPG
Rejon woj pomorskie/zachodniopomorskie
Użytkowanie lekka przewaga trasy 65/35 [trasa/miasto]
Roczny przebieg około 10-15tyś
własne potrzeby i uwagi :
-w miarę tani w eksploatacji i wytrzymały
-aby był w miarę ekonomiczny dlatego skłaniam się ku LPG bądź diesel ale przy takich małych rocznych przebiegach i znacznemu procentowi jazdy w mieście nie wiem czy diesel będzie najlepszym rozwiązaniem
- samochód średniej wielkości w sensie nie jakiś mały typu matiz ale też nie za wielki. Interesuje mnie jakiś sedan/hatchback mogą być 2/3 drzwiowe choć chyba bardziej podobają mi się nieco większe czyli 4/5
-Silnik nie za duży i max 150KM
-wyglądający w miarę przyzwoicie, chodzi mi o to żeby nie był to typowy dziadkowóz tylko jakiś samochód dla młodego kierowcy
-(mam też możliwość ściągnięcia z niemiec)
Prosiłbym o jakieś propozycję aut w tym segmencie cenowym
bananas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 9-2015
Auto: Nie mam

28 Wrz 2015, 19:19

Proszę o szybką pomoc dzisiaj zauważyłem że sąsiad sprzedaje taki oto samochód [link do Sprzedajemy wygasł] (tzn to ogłoszenie nie jest jego ale wszystkie parametry się zgadzają z tym że sąsiad chce 10 tyś zł i przebieg 140 tyś autentyczny bo sąsiad kupił ten samochód 3 letni dla syna z Niemiec ale on niewiele jeździł bo dostał służbowy samochód. Tylko jest taki mankament że na nadkolach i poniżej linii drzwi zauważyłem plamki rdzy wielkości 3x2 cm. Co myślicie?
bananas
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 19:37

10 tysięcy za Focusa Mk2 w dieslu z niskim przebiegiem? Frajerów nie ma a chyba nie chcesz żyć z sąsiadem jak Kargul i Pawlak?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2015, 19:44

Hmmm nie znam się akurat na fordach i jak chodzą cenowo ale wydaje mi się że sąsiad w ciula leci w końcu moja rodzina go zna. 3 letnie auto kupione z niemiec z 90tyś przebiegiem. Sąsiad w ciągu lat 7 zrobił 50 tyś gdyż jego syn rzadko jeździł tym samochodem (prawda to bo bardzo często widziałem go jak stoi pod domem). Mam też mechanika w rodzinie z którym w razie zakupu będę sprawdzał auta pod kontem stanu mechanicznego. Jeżeli auto okaże się w pełni sprawne i niezbyt wyeksploatowane na co wskazuje domniemany przebieg to czy warto je brać za te 10tyś pomimo początków rdzewienia?
bananas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...