EKONOMICZNY NA DOJAZDY DLA BABY - PROSZĘ O RADY :-)

22 Maj 2009, 11:58

Tak na marginesie,to najbardziej podobała mi się Twoja słodka wątpliwośc czy uterenowiona wersja szosowego auta to sedan... :grin: Prawdziwa kobieta... ale sympatycznie :smile:
Za te 15 k masz nieograniczone pole manewru przy wyborze modelu auta.Także musisz jeszcze bardziej sprecyzowac swoje oczekiwania co do auta,jeśli nie musi byc 4x4...
Jedno ograniczenie już mamy,czyli nie może to byc auto o niskim zawieszeniu np.Honda Civic... szkoda bo auto w sumie niezłe.
Co do gazu,to niszczenie silnika przez gaz jest na pewno dyskusyjne.Jestem skłonny przychylic się do takiej opinii,że dobra i dobrze założona i utrzymana instalacja w pełnosprawnym silniku ,na pewno go nie zniszczy. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2009, 13:38

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Maj 2009, 06:56

Dacia Logan. Ma wysokie zawieszenie, więc wertepy mu nie straszne. Dość mało pali i jest prosty.
Przyjrzyj sie wersjom wyposażenia Ambiete lub Laureate - bo Access nie ma wspomagania kierownicy. Jeśli w jakimś ogłoszeniu pojawi się określenie Artica - bedzie to Ambiete/Laureate z kilmatyzacją.

Logan wygląda tak:

Wersja 1.4 wystarcza. Przy twoich przebiegach opłacalny byłby dizel, ale za takie pieniądze nie kupisz.
Ma duuuużo miejsca w środku.
Nie kupuj "sprowadzonych", lecz wyłącznie zarejestrowane w Polsce. Prościej, szybciej, taniej - z góry eliminuje kilka możliwych wałków sprzedającego.
Borys
Borys68

23 Maj 2009, 11:00

a ja bym zaproponował Toyotke ravkę, 4x4 włączasz jeśli potrzebujesz, przynajmniej egzemparz którym miałem okazje jeździć tak mial:)

Pozdrawiam
bugs88
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

24 Maj 2009, 14:25

Bugs88 chyba dał najlepszą ofertę :P. Wysokie zawieszenie dużo miejsca z tylu no i wkoncu toyota...Jeden z najmniej awaryjnych samochodów :P.
darkfurby
Nowicjusz

24 Maj 2009, 16:32

TOYOTCE RAV4 niestety nie podskoczy żaden inny tego typu samochód,popieram tę propozycję! :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Maj 2009, 18:24

No fakt Ravka fajna, ale czytajcie ze zrozumieniem, koleżanka chce nie starszy niż 10 lat :) No chyba że się przekona, że nie jeździ się wiekiem a stanem samochodu. Ale z doświadczenia wiem, że kobiety ciężko w tej kwestii przekonać :wink:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Maj 2009, 19:13

nie tylko kobiety bo facetow tez np kumpel szuka auta od 96r bo reszta to sa stare wedlug niego nawet jesli sa w bdb stanie,ale ja tez popieram liczy sie stan auta a nie rocznik,ja bym nawet mogl jezdzic autem co ma 30lat ale zeby w bdb stanie
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Maj 2009, 19:17

Sebastianos po to są fora by sprowadzać podejścia do bryk na inne tory,dzisiaj oglądałem Merolka W140 350TD(allegro) z 93 r,zobaczcie jaki stan ,tylko 20 parę tysiaków ,co z tego ,że stary?!Widziałem już S-ki W220 drugie tyle droższe wyglądające szrotowato.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Maj 2009, 19:32

to ze miał byc do 10 lat to wiem, ale wydaje mi sie ze warto wziąść ravkę pod uwage bo sa to mało doceniane samochody, koleżanka chciałą cos podwyższonego, ew. 4x4, malo awaryjnego i to spełnia ravka, gorzej z kwestiami spalania, no ale można kupic ravke za 12 tysięcy i zamontować instalacje gazowa lecz wtedy mamy problem bo nie bedzie praktycznie bagażnika w samochodzie :/ ale od czego sa tylne fotele :)
bugs88
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

24 Maj 2009, 20:03

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a co do tych aut to kupel ma Civica V z 92r i auto jest w bdb stanie i nie wyglada na te lata naprawde
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2009, 15:33

Choć RAVka i mnie się podoba to jednak ta stara, a za 15k będzię stara jest szpetna. Poza tym w czym ona ma być ekonomiczna??
W tej cenie będzie miała 14-15 lat i palić 12l gazu. Gdzie ta ekonomiczność??

kupujący używane auto niech sobie zostawi zapasu 1000-1500 pln na ewentualne wymiany zużytych części. Rozrząd i płyny to standard, a często dochodzi akumulator, opony (w RAVce spory koszt) i pomniejsze detale. Dlatego prawdą jest, ze rocznik to nie jest tak istotna sprawa, a bardziej liczy się stan auta.

W nowszych autach trzeba założyć instalacje sekwencyjną. Nie ma strat mocy, ale dzisiaj w porównaniu z dieslem na ekonomii nie ma zbytnich różnic, a bagażnika ubywa.

Ja poprę Dishmana. Seat Ibiza to dobry wybór. O silnikach SDI i TDI tez kolega dopisał. Chcesz muła roboczego (tzw bezawaryjny) to SDI. Jak potrzeba więcej mocy to TDI. A w zimie też sobie da radę.
Joter
Aktywny

25 Maj 2009, 18:47

no mi tez sie podoba rav-ka ale zgodze sie z Joterem gdzie tu ekonomicznosc 12l/100km gazu to trzeba bedzie chyba razem z nia kupic stacje benzynowa,ja bym pomyslal nad
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i prawie troche funduszy zostanie na montaz lpg
Barol
Awatar użytkownika

27 Maj 2009, 11:23

msroka5 napisał(a):Witam, jestem na tym forum po raz pierwszy ale od razu powiem że zanim napisałam ten post zadałam sobie trud przeczytania poprzednich podobnych. Nadal jednak mam mgliste pojęcie o tym jaki wóz mam sobie kupić.
CV: prawo jazdy od 15 lat, dotychczas jeździłam maluchem, fordem eskortem (automat), nissanem primerą, citroenem c3 (albo c2? tym jeździło się najfajniej), polonezem i suzuki samurajem. W każdym z nich sobie radziłam. Żaden z nich nie był mój. Miałam w życiu 5 lekkich stłuczek.
A teraz potrzebuję:
Ekonomicznego - to bardzo ważne bo codziennie robię prawie 100km, na drogie części też raczej szkoda kaski,
bezawaryjnego - to też bardzo ważne bo moje umiejętności naprawcze ograniczają się do wyłączenia silnika i włączenia jeszcze raz, oraz nalewania benzyny, a i to nie zawsze...
ewentualnie mógłby być 4x4 lub przynajmniej podwyższony - mieszkam w takim miejscu że podjechanie (1km) zimą jest wyczynem; jednak ostatecznie zima ze śniegiem trwa tylko kilka tygodni; jednak z drugiej strony jazda po ośnieżonych drogach asfaltowych gdy się ma 4x4 jest dużo bezpieczniejsza ;
właśnie - bezpiecznego! autka.
zasadniczo ma być małe bo ma służyć MI, ale dodam że mam dzieci i w razie W chciałabym żeby się zmieściły, więc autka rozmiaru 'maluch' odpadają.
Zorientowałam się właśnie że zużycie paliwa nie zależy wprost od pojemności silnika, więc bardzo proszę o radę - jakie auto odpowiada tym oczekiwaniom?
Przepraszam, że poruszam tak nudny temat, ale to jest chyba jedyne miejsce gdzie mogę liczyć na uczciwą odpowiedź - bo sprzedawcy doradzają mi to, co akurat mają na składzie :-I. Nie chodzi mi o znalezienie konkretnego samochodu ale o radę jaka marka, model, pojemność ?
Chciałabym też wiedzieć czy porywać się na kupno w komisie czy wyłącznie od właściciela, pierwszego włąściciela?
I jeszcze jedno: proszę nie pisać skrótami :-) ale tłumaczyć 'jak krowie na rowie' - powoli i dużymi literami ;-)
z góry serdecznie dziękuję
mam nadzieję że napisałam wszystko co trzeba
pozdrawiam
Magda

mam na sprzedaż vw golf 3 tdi 110KM Z CLIMATRONIC ,PERŁA LAKIER,FOTELE KUBEŁKI
ZA 12900 .A PALI MAX 5.6 LITRA ON ,NIEWIERZYSZ SPYTAJ JAKIEGOŚ ZNAWCE DIESLI
NR OGŁOSZENIA C8375758 ,CENA DO NEGOJACJI ,OGLĘDZINY RAZEM Z TWOIM MECHANIKIEM ,ZAPRASZAM TEL 694 444 524 ,OGLĄDAĆ NIC NIESZKODZI -JAZDA PRÓBNA 50KM ZA FREE ,

[ Dodano: Sro Maj 27, 2009 12:39 ]
msroka5 napisał(a):Witam, jestem na tym forum po raz pierwszy ale od razu powiem że zanim napisałam ten post zadałam sobie trud przeczytania poprzednich podobnych. Nadal jednak mam mgliste pojęcie o tym jaki wóz mam sobie kupić.
CV: prawo jazdy od 15 lat, dotychczas jeździłam maluchem, fordem eskortem (automat), nissanem primerą, citroenem c3 (albo c2? tym jeździło się najfajniej), polonezem i suzuki samurajem. W każdym z nich sobie radziłam. Żaden z nich nie był mój. Miałam w życiu 5 lekkich stłuczek.
A teraz potrzebuję:
Ekonomicznego - to bardzo ważne bo codziennie robię prawie 100km, na drogie części też raczej szkoda kaski,
bezawaryjnego - to też bardzo ważne bo moje umiejętności naprawcze ograniczają się do wyłączenia silnika i włączenia jeszcze raz, oraz nalewania benzyny, a i to nie zawsze...
ewentualnie mógłby być 4x4 lub przynajmniej podwyższony - mieszkam w takim miejscu że podjechanie (1km) zimą jest wyczynem; jednak ostatecznie zima ze śniegiem trwa tylko kilka tygodni; jednak z drugiej strony jazda po ośnieżonych drogach asfaltowych gdy się ma 4x4 jest dużo bezpieczniejsza ;
właśnie - bezpiecznego! autka.
zasadniczo ma być małe bo ma służyć MI, ale dodam że mam dzieci i w razie W chciałabym żeby się zmieściły, więc autka rozmiaru 'maluch' odpadają.
Zorientowałam się właśnie że zużycie paliwa nie zależy wprost od pojemności silnika, więc bardzo proszę o radę - jakie auto odpowiada tym oczekiwaniom?
Przepraszam, że poruszam tak nudny temat, ale to jest chyba jedyne miejsce gdzie mogę liczyć na uczciwą odpowiedź - bo sprzedawcy doradzają mi to, co akurat mają na składzie :-I. Nie chodzi mi o znalezienie konkretnego samochodu ale o radę jaka marka, model, pojemność ?
Chciałabym też wiedzieć czy porywać się na kupno w komisie czy wyłącznie od właściciela, pierwszego włąściciela?
I jeszcze jedno: proszę nie pisać skrótami :-) ale tłumaczyć 'jak krowie na rowie' - powoli i dużymi literami ;-)
z góry serdecznie dziękuję
mam nadzieję że napisałam wszystko co trzeba
pozdrawiam
Magda

WITAJ JEŚLI CHODZI O SPALANIE PALIWKA I WYTRZYMAŁOŚĆ AUTA TO POLECAM CI
VOLKSWAGENY /PASSATY I GOLFY Z SILNIKAMI TDI -MAXYMALNE SPALANIE ON TO
6 LITRÓW ,ALE TO TRZEBA MIEĆ WARIATA POD SKURĄ
UNIKAJ AUDI A3 ,A6 BO TAM NAPRAWY DROGIE ,
JEŚLI SILNIK TDI TO TYLKO 110KM-TE AUTO JAK MÓWIĄ IDZIE PRAWIE BEZ GAZU
,GOLF 1.9 TDI SPALA MNIEJ NIŻ 1.6 BENZYNA A I NAPRAWY TO RZADKOŚĆ I TANIOCHA

SĄ OPINIE ŻE GOLF 3 TO DLADRESIARZY I WIEŚNIAKÓW TYLE ŻE DRESIARZE I WIEŚNIAKI WIEDZĄ CO JEST TANIE +WYTRZYMALE

A WIĘC POLECAM CI GOLF 3 1.9TDI 110KM MOCY +CLIMATRONIC+ABS +WYGODNE KUBEŁKOWE FOTELE -BARDZO POSŁUSZNY I TANI W EKSPLOATACJI -MOJA SIOSTRA TAKIM ŚMIGA I WŁAŚNIE SPRZEDAJE BO WYJEŻDŻ NA SZKOŁE JĘZYKOWĄ I POTRZEBUJE KASY .OGŁASZAM GO NA OTOMOTO.PL NR OGŁOSZENIA TO C8375758 CENA TO 12900 ALE DO NEGOCJACI ,DZIEWCZYNA MA GO OD ROKU W POLSCE SAM GO SPROWADZIŁEM
ZAPRASZAM NA OGLĘDZINY I JAZDE PRÓBNĄ ,POD ELBLĄGIEM TEL 694 444 524
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg