Ekonomiczny samochód dla małżeństwa do 15 tys. - gaz vs benzyna

15 Wrz 2015, 20:37

łysy30 dzięki za wyjaśnienie, w takim razie szukam dalej :)
other
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Wrz 2015, 20:43

Drobiazg :wink: Staraj się szukać aut od prywatnych właścicieli, którzy jakiś czas już nimi jeżdżą. Celuj raczej w te z wyższymi cenami niż niższymi w danym roczniku. Takie podejście w pewnym stopniu ogranicza ryzyko trafienia na minę. Budżet masz na tyle przyzwoity, że możesz przebierać w Astrach G dowoli. Jeśli zależy Ci na niskich kosztach utrzymania szukaj 1.6 8v (obojętnie jaka moc, chociaż do 75konnej będzie tańsza instalacja LPG), jeśli na osiągach to od 1.8 w górę (licz się jednak ze spalaniem oleju - Astry z silnikami szesnastozaworowymi tak po prostu mają). Generalnie to dobry wybór na pierwszy samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

16 Wrz 2015, 07:12

other napisał(a):1.6 albo 1.4 w Astrze pod gaz dałby radę?

1,6 te 105 KM gazuje się ale zdania są podzielone odnośnie trwałości silnika. o ile pamiętam opel wypuszczał te silniki z fabryczną lpg ale wycofał się z tego kiedy stwierdzono przedwczesne zużywanie się głowicy. jednak mimo tego ludzie z powodzeniem gazują te silniki ,pod warunkiem że są to normalnej jakości instalacje na Stagu czy BRC np.
Co do 1,4 ,to mozna zagazować bez stresu ,bo chodzi na lpg bardzo dobrze. Poza tym są to silniki na łańcuchu rozrządu czyli nie trzeba wymieniać tzw. rozrządu. Pytanie tylko czy komuś wystarczają 90 KM. Po mieście na pewno tak ale z kompletem pasażerów do wyprzedzania ,to raczej nie ma co się za bardzo brać. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Wrz 2015, 08:14

Ok rozumiem Wasze argumenty, dzięki za odpowiedź!

A co powiecie na te egzemplarze?
LPG: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 16V, zbyt duży przebieg?

1.6 benz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - do zamontowania LPG

1.4 benz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - coś niska cena? do zamontowania LPG
other
Nowicjusz

16 Wrz 2015, 09:06

Te też jakieś takie średnie - najlepsza w sumie ta druga z uwagi na dobry silnik, ale ogólnie bez szału - tylko dwa zdjęcia i ogólnie sprawia wrażenie zaniedbanej. Na bezrybiu i rak ryba, więc jeśli masz blisko to ją obejrzyj.
Co sądzisz o tej?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tu ładna Astra od polecanego na forum handlarza, szkoda, że tak daleko od Was:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2015, 09:26

łysy30 umknęło mi ogłoszenie które podesłałeś, zadzwonię wieczorem (szkoda że silnik 1.4, ale w sumie nie mam większych potrzeb), jak wynegocjuję trochę to i na zagazowanie by wystarczyło w budżecie.

Też odniosłem wrażenie że brak zdjęć wnętrza astry z ogłoszenia nr 2 które podesłałem wyżej może oznaczać że jest zaniedbana - zadzwonię, jak będzie blisko to obejrzę.

Znalazłem jeszcze coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
other
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...

16 Wrz 2015, 09:54

No właśnie szkoda, że 1.4, ale z drugiej strony jest ponoć bardzo ekonomiczny. Na trasie będą problemy z wyprzedzaniem, będziesz zmuszony nauczyć się cierpliwości za kierownicą - co też w sumie wyjdzie Ci na dobre :D Cenę negocjować zawsze warto.
Ta niebieska od handlarza, ale w sumie wygląda ładnie - przy okazji możesz obejrzeć.
Jeśli jesteś laikiem to nie oglądaj tych aut sam - poproś o pomoc kogoś, kto zna się na mechanice i potrafi rozpoznać ślady napraw blacharsko - lakierniczych.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2015, 19:45

Targuj ostro cenę tej co łysy podrzucił. Za tyle on nigdy w życiu tego nie sprzeda.
Tu masz ładną z fajnymi fotelami.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Wrz 2015, 19:48

Koniu, autor sam ją wrzucił w swoim ostatnim poście :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2015, 20:07

Wiem, wiem widziałem :D
Tu jeszcze fajna, tylko trochę tania
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2015, 08:33

Wielkie dzięki za pomoc! Spróbuję w weekend lub w przyszłym tygodniu umówić się na obejrzenie tych trzech Astr :) Dam znać jak uda mi się umówić. Znalazłem jeszcze jedno ogłosznie na gratce - co o tym myślicie? [link do Gratka wygasł]
other
Nowicjusz

17 Wrz 2015, 10:33

other napisał(a):Znalazłem jeszcze jedno ogłosznie na gratce - co o tym myślicie? [link do Gratka wygasł] ... 58e2b857,1

Skoro została zarejestrowana w 2005 roku i miała od zakupu jednego właściciela to teoretycznie powinna mieć tablicę rejestracyjną z polską flagą (unijne są od maja 2006 r.) - chyba, że właściciel ją wymienił na tablicę z gwiazdkami (tylko po co?). Bardzo niska cena, może to z powodu tych ubytków na karoserii i pękniętego zderzaka, a może z innych, o których przekonałbyś się dopiero w czasie oględzin - jeśli masz blisko można obejrzeć, ale nie spodziewałbym się rewelacji.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Wrz 2015, 14:04

Za tą cenę będzie coś droższego do roboty. Z tego co widzę klime ma więc jest zdecydowanie za tania.
Koniu
Forumowicz VIP

15 Sty 2016, 17:43

Cześć, dawno nie pisałem, ale temat ciągle jest na rzeczy. Mam oko na jedną fajną Astrę sprowadzaną z Niemiec, znajomy mi mówił że Niemcy często serwisują swoje samochody w ASO, dzięki czemu po numerze VIN można sprawdzić przy jakim przebiegu auto było w serwisie. Chciałbym sprawdzić czy podawany przez sprzedawcę przebieg jest rzeczywisty - rocznik auta 2005, 128 tys. km.

Czy można gdzieś w Internecie sprawdzić za darmo te dane o przebiegach? Jeśli nie, to gdzie polecacie zapłacić żeby coś takiego sprawdzić i nie wyrzucić pieniędzy w błoto?

Pozdrawiam
other
Nowicjusz

15 Sty 2016, 18:15

Wydaje mi się, że jak weźmiesz książkę serwisową i sprawdzisz w jakim serwisie autoryzowanym był ostatni przegląd* w Niemczech to możesz do nich zadzwonić/napisać i powinni Ci odpowiedzieć jaki przebieg miało auto przy tym serwisie. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

*jest tylko jeden myk, którzy stosują niektórzy handlarze (nie wiem czy akurat w NIemczech). Np. taka Astra z 2005 jest serwisowana w ASO przez 5 lat i w 2010 ma 100 tysięcy przebiegu. Następnie nie jeździ do ASO tylko do zwykłych warsztatów. W 2016 przy przebiegu 220 tysięcy Astra zostaje kupiona przez handlarza, który cofa jej licznik np. na 125 tysięcy i jedzie do ASO na przegląd. Tam robią naprawę i wpisują przebieg z licznika czyli 125 tysięcy. Później kupujący weryfikuje wpis w książce serwisowej i jest on prawdziwy, ale nie zwraca uwagi na przerwę w serwisie, z której łatwo wyliczyć oszustwo handlarza.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002