Ekonomiczny samochód dla małżeństwa do 15 tys. - gaz vs benzyna

21 Sty 2016, 12:36

Cześć, co sądzicie o tym aucie? [link do mobile.de wygasł] ?

Doradza mi go dalszy znajomy handlarz, mówi że mogę go mieć za 13 tys. + opłaty ok. 800 zł (bez dodatkowych opon letnich, zna sprzedawcę w Niemczech). Mam VIN auta W0L0AHL4855039169, ale po szybkim przeglądzie w necie zorientowałem się, że nie ma on raportów odnośnie przebiegów. Auto ma podobno książkę serwisową i dalszy znajomy ręczy za bezwypadkowość i realność przebieg (ale czy ja wiem...).

Martwi mnie sprawa w jaki sposób chce rozwiązać podpisanie umowy i sprowadzenia samochodu. Auto jest jeszcze w Niemczech i znajomy chce ode mnie dane, gdyż niemiecka firma sprzedająca musi wystawić fakturę i przenieść akt własności, a fakturę może odebrać każdy. Mówi że nie muszę się decydować na zakup przed obejrzeniem auta i nie muszę wpłacać żadnych zaliczek itp., ale muszę podać imię i nazwisko oraz adres. Znajomy mówi że może zarejestrować auto na siebie, ale będzie to kosztowało 700 zł. W ogóle tego nie rozumiem.

Co myślicie o czymś takim? Naczytałem się w necie trochę na temat "umów na niemca" i mam mieszane uczucia (nawet nie wiem czy "na niemca" to opisana przeze mnie sytuacja). Zamiast koncentrować się na tym czy auto jest sprawne, zadbane i będzie dobrze służyło to z martwię się o sposób podpisywania umowy. Czy to jest normalna praktyka i wiążą się z tym jakieś wielkie ryzyka? Zdecydowalibyście się na coś takiego?

W grudniu zdałem prawko, a jeszcze nie mam samochodu, mimo że szukam już prawie pół roku. Stwierdzam że dla osoby która chce kupić swój pierwszy używany samochód ten rynek to jak wejście owcy na polanę pełną wilków...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
other
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Sty 2016, 10:45

Jakieś opinie?
other
Nowicjusz

23 Sty 2016, 16:32

Kupujesz kota w worku. Jak będą problemy proceduralne ,to na ciebie przypadnie całe zło z tym związane. Ja bym na taki układ nigdy nie poszedł i tyle. Władować nie na minę nie sztuka.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2016, 16:46

Jakiś czas temu też szukałem auta, też celowałem w Astrę III 1.4 benz. Silnik na łańcuszku i nadaję się do lpg. Niestety kupno dobrego egzemplarza graniczy z cudem. Jeśli ukazało się jakieś sensowne ogłoszenie to po wykonaniu telefonu okazywało się, że już sprzedane! Wtedy poszukałem czegoś mniej popularnego i łatwiej dostępnego. Natrafiłem na Fiata Bravo II od 1 właściciela, nie sprowadzone. Auto naprawdę godne polecenia. Od razu poszło do zagazowania. Przejechane już ok. 65 tys.km na lpg ( w sumie 120tys.). Na naprawy w tym czasie poszło może z 1500zł (amortyzatory, klocki, itp.). Jeszcze raz polecam Fiata Bravo II.
krzychod
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Golf V Variant
Silnik: 1.6 MPI 102KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

24 Sty 2016, 13:24

Tylko, że Bravo II nawet z najsłabszym benzyniakiem z najstarszego rocznika to minimum jakieś 18-19 tysięcy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2016, 20:16

Niekoniecznie:
[link do oferty na Olx wygasł]
krzychod
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi S8 "Samochodem roku 2013" na Ukrainie
    Audi S8 zdobyło prestiżowe wyróżnienie na Ukrainie. W klasie luksusowych limuzyn przyznano mu tytuł "Samochodu roku 2013". Werdykt podjęło jury składające się z ekspertów w dziedzinie motoryzacji i osób ...

25 Sty 2016, 20:19

krzychod napisał(a):Niekoniecznie:
[link do oferty na Olx wygasł] ... 5c19a77905

najpierw zobacz na żywo potem udowadniaj ;)
Cena jedna z niższych i jeszcze firma ma zarobić...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2016, 20:29

To Bravo stoi już tam (a raczej nie tam, bo zmienili siedzibę) od 2 lat.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sty 2016, 20:58

Poza tym lewy błotnik coś dziwnie odstaje, nie mówiąc już o 50 odcieniach lakierów (powinni zrobić parodię "50 twarzy Greya o tym tytule :mrgreen: )
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2016, 21:40

Nie śledzę cen samochodów. Widziałem pytanie o auto do 15tys., pomyśałem o Bravo, zobaczyłem ile kosztuje i napisałem. Pech chciał, ze akurat na to ogłoszenie trafiłem. Rzeczywiście, jak nie masz 18 tys. to nie ma sensu szukać Fiata. Ale to, że dobrą Astrę III w benzynie baaaardzo ciężko kupić i dużo łatwiej kupić coś mniej popularnego, a równie dobrego podtrzymuję. Niestety za 15tys. to nie mam pomysłu co kupić w zamian.
krzychod
Nowicjusz

26 Sty 2016, 08:48

Dziękuję za odpowiedzi, każda pomoc i opinia się liczy, dziękuję! Chyba muszę trochę poluzowac kryteria wyszukiwania, bo za długo to idzie, jak będzie coś na rzeczy dam znać!
other
Nowicjusz

27 Sty 2016, 09:17

Nadal proponuję Peugeota 307 po lifcie z końca produkcji.
przykłady
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

23 Kwi 2016, 12:42

Trochę czasu minęło, musiałem wsztrzymać poszukiwania przez sprawy niezależne ode mnie, ale teraz wróciłem do tematu. Co powiedzielibyście o takiej Astrze:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jest ona z komisu mojego znajomego. Największym znakiem zapytania jest dla mnie automat: czy wiążą się z nim jakieś poważne problemy, kłopoty już ryzyka? Słyszałem kilka opinii, jak wygodne są skrzynie automatyczne, jednak nie wszystko złoto co się świeci...
other
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 16:50

Patrzę na tę dźwignię zmiany biegów i nie jestem pewien, ale to chyba pół-automat. Jeśli tak to siedzi tam zwykła skrzynia biegów ze sprzęgłem tylko nie ma pedału sprzęgła - za zmianę biegów odpowiada komputer. Kiepskie rozwiązanie pod wieloma względami.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

24 Kwi 2016, 19:43