REKLAMA
Niezwykle się cieszę że przeglądając Internet trafiłem na to forum, przeczytałem już chyba połowę niezwykle ciekawych tematów zakupowych Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich!
Dopiero jestem w trakcie robienia prawa jazdy, jednak moja żona już je ma, dlatego chcemy kupić nasz pierwszy wspólny samochód, którym będziemy wspólnie jeździć. Planowany sposób wykorzystania samochodu:
1) W mieście – jazda po zakupy, odwiedzenie znajomych itp. – zakładam przebiegi miesięczne w mieście ok. 90 km / msc
2) W trasy częstsze – dwie osoby pomiędzy Poznaniem a miastem rodzinnym – mniej więcej 1-2 razy w miesiącu, 400 km w dwie strony,
3) W trasy sporadyczne – czyli np. nad morze lub do teatru w dwie osoby, 1-2 razy w roku ok. 600 km w dwie strony.
Zależy nam na samochodzie jak najtańszym w miesięcznym użytkowaniu, biorąc pod uwagę sumę kosztów - tankowanie, serwisowanie i ubezpieczenie OC. W związku z tym, że chciałbym samochód jak najmniej awaryjny wykluczam diesele. Zakładam trzy warianty:
1) Samochód benzyna w którym zostanie po zakupie zamontowany LPG – budżet do 13-14 tys. zł,
2) Samochód LPG – budżet do 15-16 tys. zł,
3) Samochód benzyna który mało pali – budżet do 15-16 tys. zł (do tego wariantu jestem najmniej przekonany).
Mieszkamy w Poznaniu, czasami bywamy też w Toruniu – szukamy ofert z rejonów Poznań lub Toruń +/- 50 km.
Chcemy żeby był to samochód 4/5 drzwiowy, z klimatyzacją, hatchback klasy B lub C. Żona chce jak najmniejszy samochód żeby było łatwo parkować, ja jednak coś bym chciał do bagażnika obok butli z gazem jednak zmieścić (o ile będzie tam butla) - stąd klasa B lub C. Dodatkowo żona chciałaby, żeby samochód „nie wyglądał staro w środku” – chociaż wiem że to może być problem przy naszym budżecie…
Proszę o poradę, zwłaszcza w kwestii gaz używany vs nasz budżet. Pozdrawiam tych którzy doczytali do tego momentu!