Ekonomiczny samochód do 5000

21 Kwi 2010, 20:05

Witam! Jestem świeżo upieczonym kierowcą i mam zamiar kupić samochód za MAX. 5000zł. Samochód ma być przede wszystkim oszczędny (ekonomiczny i tani w eksploatacji). Wiem że jest już tysiące takich tematów, ale szukam indywidualnej rady. Samochodem będę dojeżdżał do szkoły (dziennie min 15km) oraz min. raz w mc dłuższe trasy (200km+), chciałbym również tym samochodem pojeździć min. 7 lat (nie oczekuje cudownej bezawaryjnej jazdy, ale bez przesady)

Jako że ma być oszczędny wybrałem Opla Corse 1.5TD ale czytałem na forum że stare diesle się sypią lub Lanosa 1.5 z gazem, ale silniki na gazie jeszcze szybciej się kruszą, teraz mam totalny zamęt. Proszę o fachowe odpowiedzi. Pozdrawiam.
MMKO
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

21 Kwi 2010, 20:26

U mnie jest Lanos od stycznia 2003r :lol: czyli ponad 7lat i ma sie świetnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2010, 20:28

barol91 mocny argument, a od kiedy masz gaz?
MMKO
Nowicjusz

21 Kwi 2010, 20:43

W tym problem że on jest bez gazu i nigdy go nie widział.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 20:46

Mnie na taką jazdę, takim samochodem na razie nie stać, więc czekam na kolejne propozycje
MMKO
Nowicjusz

21 Kwi 2010, 22:16

No domyślam sie co masz na myśli :smile: ale nie no jak kupisz Lanosa 1.5 8V z gazem to spokojnie bedziesz sobie śmigał i dość tanio (koszt przejechania 100km na lpg wyniesie Cie z 15-16zł).Jeśli masz jakieś pytania odnośnie Lanosa to pisz w temacie albo zapraszam na priv.
Barol
Awatar użytkownika

22 Kwi 2010, 10:28

Proponuje moje auto, ktore wlasnie sprzedaje, cena nie jest zawrotna ale wiesz za co placisz, do kazdej stacji mozemy podjechac... ;) O ile blacha w oplach jest slaba o tyle silnik u mnie jest nie wysilony i na pewwwno pojezdzi dlugi czas... jednostki c16nz 8v sa w zasadzie jednymi z najtrwalszych w gamie opla, a gaz zalozylem dwa lata temu, mam na to wszystkie papiery, faktury, gaz regularnie serwisowany tak jak i auto ;)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

22 Kwi 2010, 12:52

Nie wiem właśnie czy opłaca mi się kupować samochód z gazem, jeżeli będę dziennie robił ok. 15km (łącznie - do szkoły, dorywczej pracy, na zakupy), nawet silnik się dobrze nie rozgrzeje..
MMKO
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 13:22

Ciotka miała do roboty 1km no i wiadomo jakieś zakupy jeszcze czy coś i jeżdziła Corsa B 1.0 z gazem :lol:
Barol
Awatar użytkownika

22 Kwi 2010, 14:27

Astra jest autem ktore zadziwiajaco szybko sie rozgrzewa nawet zima.. A latem to w zasadzie od odpalenia juz ma 30 stopni woda w silniku i auto po przekroczenia 2000 obrotow/min przeskakuje plynnie na gaz... Ja do szkoly mam w jedna strone ok 3 km i zaraz po wyjechaniu z garazu, zamkniecu drzwi auto przeskakiwalo na gaz, a w trasie poczujesz roznice w portfelu... niestety paliwo jest niezbyt stabilne a gaz zawsze kolo tych 2 zl sie kreci ....
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

22 Kwi 2010, 18:18

mam zadbane vento z gazem za 5k mógłbym oddać, mam go kilka lat, jest na bierząco serwisowany
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Kwi 2010, 21:02

chyba zdecyduje się na tego lanosa 1.5 8V z gazem, a wiecie może czy szybko się nagrzewa? czy opłaca się do miejskiej jazdy?
MMKO
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 22:20

Powiem tak jako znawca Lanosa no i wsumie też użytkownik,jeśli bedziesz jeżdził głównie po mieście to z gazem najlepszy bo benyzna lubi sobie troche łyknąć wiem jak to u mnie jest ale ojcu to nie przeszkadza.
Barol
Awatar użytkownika

23 Kwi 2010, 11:49

że lubi łyknąć benzyny to ja wiem po opiniach użytkowników :P ale chodzi mi o to czy przy ruszaniu od razu przełącza się na gaz.. (szybko się nagrzewa). To pytanie raczej do użytkowników lanosa z gazem

Edit: Zdecydowałem że żadnego gazu nie chcę,

SZUKAM EKONOMICZNEGO DIESELA, to co powiecie o tym Oplu Corsa 1.5TD?
MMKO
Nowicjusz

23 Kwi 2010, 14:02

Z tego co wiem to jednostka 1.5TD w Corsie to dobra i udana konstrukcja.
Barol
Awatar użytkownika