Ekonomiczny samochód do 6000 zł

08 Paź 2016, 18:30

Witajcie
Prawko już mam od 4 lat i nastał czas na pierwszy samochód do maksymalnie 6000 zł :arrow: (jestem z Bielsko-Biała- mogę podjechać do 100 km). Czego chcę od samochodu? - wspomaganie, niemułowaty (może 70 km+ :?: ) ekonomiczny (trwały, tanie naprawy, niskie spalanie), przebieg w granicach rozsądku (do 180 tyś?). Klima / Gaz będzie miłym dodatkiem, ale nie musi być. Proszę o podpowiedź jakich modeli warto szukać i ewentualnie jakieś linki.
Planowany przebieg do 7 tyś km na rok
Pozdrawiam
Ekterion
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I Coupe
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna

08 Paź 2016, 19:55

Ekterion napisał(a):Czego chcę od samochodu? - wspomaganie, niemułowaty (może 70 km+ :?: ) ekonomiczny (trwały, tanie naprawy, niskie spalanie), przebieg w granicach rozsądku (do 180 tyś?). Klima / Gaz będzie miłym dodatkiem, ale nie musi być. Proszę o podpowiedź jakich modeli warto szukać i ewentualnie jakieś linki

Czego sobie życzysz więcej za te 6k :?:
Wymień od razu będzie nam łatwiej Ci pomóc :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Paź 2016, 20:09

Każdy kolor, z wyjątkiem czarnego, srebrnego, czerwonego, białego, po pierwszym właścicielu, garażowany, dwa komplety opon, climatronic no i ew skóra... To by było wszystko :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Paź 2016, 20:20

Przebieg do 180 tysięcy? Raczej 250-350 tyś. I nie, to nie jakiś wielki wynik i od razu auto szrot. Kupiłem Golfa 3 z 1.6 i gazem z przebiegiem 311 tyś i 4 lata pojeździłem bez dużych napraw.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Paź 2016, 20:45

przebieg w granicach rozsądku (do 180 tyś?)

Mój Januszomierz właśnie wyszedł poza skale :!:
twecho
Początkujący

Auto: M

08 Paź 2016, 21:19

Tak na szybko:
[link do oferty na Olx wygasł] - sporo porobione.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko ten stary gaz..
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - auto z mojej mieściny,widywałem pare razy i dość dobrze się prezentuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...
    VW up! GTI z silnikiem o mocy 85 kW/115 KM
    Volkswagen wprowadza na rynek nowego up!-a GTI – model o niewielkiej masie własnej, z mocnym silnikiem, sportowym zawieszeniem i typowymi wyróżnikami aut GTI na nadwoziu i we wnętrzu. up! w wersji GTI dostępny ...

08 Paź 2016, 23:18

Przeglądając ofert sprzedaży jakoś nie mam problemów ze znalezieniem samochodów z przebiegiem poniżej 180 tyś w tych pieniądzach, ba nawet z niższym i z polskiego salonu, więc nie wiem o co chodzi :?:
Ekterion
Nowicjusz

09 Paź 2016, 00:06

Barol napisał(a):Tak na szybko:
[link do oferty na Olx wygasł] - sporo porobione.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko ten stary gaz..
[link do oferty na Olx wygasł] - auto z mojej mieściny,widywałem pare razy i dość dobrze się prezentuje.

Dziękuję za podesłanie ofert i tak:
1. Nie lubię golfów, nic nie poradzę :/
2. Całkiem fajna, ale ten przebieg
3. Patrz pkt 2
4. Nawet nie wiem co to, ale tanie
5. Bardzo mi się podoba, tylko ten rocznik
Podsumowując pomyślę.

co myślicie o:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ekterion
Nowicjusz

09 Paź 2016, 07:14

Człowieku Ty masz 6000zł a nie 60000zł żeby wybrzydzac co Ci się podoba a co nie..
Powiedz mi jeden konkretny argument dlaczego przebieg ma być do 180tysięcy? Bo co będzie w lepszym stanie? Gowno prawda.. i może na liczniku mieć te magiczne 180tysięcy ale w rzeczywistości będzie miał dwa trzy razy więcej.
Druga sprawa rocznikiem się nie jeździ tylko patrzy się na stan :!:

Z takim podejściem to Ty auta nawet za pół roku nie kupisz..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Paź 2016, 09:01

Dam Ci radę, nie patrz na przebieg.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2016, 09:04

Ekterion napisał(a):przebieg w granicach rozsądku (do 180 tyś?).

Ekterion napisał(a):Przeglądając ofert sprzedaży jakoś nie mam problemów ze znalezieniem samochodów z przebiegiem poniżej 180 tyś w tych pieniądzach, ba nawet z niższym i z polskiego salonu, więc nie wiem o co chodzi

przez takich ludzi mamy taką patologię na naszym rynku z kręceniem i kombinowaniem przez handlarzy...
Handlarze nie są winni tylko tacy Janusze biznesu, do których muszą się dostosowywać!

Aż krew zalewa jak się widzi takie marudzenie... Kup se rower.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Paź 2016, 10:15

dzida napisał(a):przez takich ludzi mamy taką patologię na naszym rynku z kręceniem i kombinowaniem przez handlarzy...
Handlarze nie są winni tylko tacy Janusze biznesu, do których muszą się dostosowywać!

Dlatego nie kupuje od handlarzy.

Barol napisał(a):Powiedz mi jeden konkretny argument dlaczego przebieg ma być do 180tysięcy? Bo co będzie w lepszym stanie? Gowno prawda.. i może na liczniku mieć te magiczne 180tysięcy ale w rzeczywistości będzie miał dwa trzy razy więcej.
Druga sprawa rocznikiem się nie jeździ tylko patrzy się na stan

Silnik też ma swoją wytrzymałość, niezniszczalny nie jest. Podobnie jest z elementami zawieszenia, choć te są częściej wymieniane.
Ekterion
Nowicjusz

09 Paź 2016, 10:34

Ekterion napisał(a):Dlatego nie kupuje od handlarzy.

Tia i myślisz że Cię to przed czymś uchroni z takim podejściem...
BRAWO TY :ok:
Ekterion napisał(a):Silnik też ma swoją wytrzymałość, niezniszczalny nie jest. Podobnie jest z elementami zawieszenia, choć te są częściej wymieniane.

Dobry żarcik w kontekście budżetu i wymaganego przebiegu :ok:
Ponowne BRAWO TY :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2016, 10:40

Wszystko zależy jak kto dbał bo czasami ten co ma przykładowo przejechane 300tysięcy jest w dużo lepszym stanie od tego co ma własnie 180tysięcy..
Barol
Awatar użytkownika

09 Paź 2016, 10:45

Ekterion napisał(a):Silnik też ma swoją wytrzymałość, niezniszczalny nie jest.

Po pierwsze - w przypadku 99% aut używanych w tym budżecie nie będziesz w stanie zweryfikować czy wskazanie licznika pokrywa się z rzeczywistym przebiegiem. Cofnięcie licznika jest prostym zabiegiem mającym na celu podniesienie wartości sprzedawanego samochodu. W konsekwencji przy Twoim podejściu może skończyć się tak, że zamiast kupić tańsze auto z przejechanymi 300 tys. km kupisz droższe, które zamiast prawdziwych 400 tys. km będzie miało Twoje upragnione 180 tys. km.
Po drugie - w przypadku tak tanich aut silnik jest częścią eksploatacyjną, którą albo się remontuje albo wymienia na używkę.
Po trzecie - nie spodziewaj się, że za 6k kupisz coś bez wkładu finansowego (oczywiście to też kwestia Twojego podejścia do samochodu - osobiście nie potrafiłbym jeździć autem, w którym coś jest niesprawne, sparciałe, zużyte).

Ekterion napisał(a):Podobnie jest z elementami zawieszenia, choć te są częściej wymieniane.

W przypadku kilkunastoletnich aut niektóre elementy będą wymienione nawet kilkukrotnie. Czy to coś złego?
To nie kwestia przebiegu tylko tego, po jakich jeździ się drogach - auta eksploatowane w dziurawym mieście mają bardziej wytłuczone zawieszenia niż samochody, które robią potężne przebiegi po autostradach.

Koledzy dobrze radzą - zmień podejście. Silnik można zajechać nawet podczas jednej krótkiej jazdy (koledze ostatnio wywaliło uszczelkę pod głowicą, bo nie dostrzegł nieszczelności w układzie chłodzenia i przejechał dystans z pracy do domu bez płynu chłodniczego), a należycie eksploatowana jednostka napędowa niezależnie od marki bez problemu zrobi 400 tys. km. Bez znaczenia jest też to, czy będziesz miał w samochodzie drugie czy piąte amortyzatory. Także - nie patrz na przebieg i rocznik. No i unikaj handlarzy, ale to już wiesz :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM