EKONOMICZNY SAMOCHÓD DO 7,5 K

28 Mar 2012, 20:37

Witam, poszukuję bardzo ekonomicznego (takiego, żeby palił do ok 6 litrów w mieście przy mało dynamicznej jeździe) samochodu do kwoty 7 500 zł. Nie zależy mi na konkretnej marce, ani na wyglądzie- byleby nie był za bardzo "sztamsiarski" :P Znajomi proponowali mi:
- peugota 206
- toyote corollę
- fiata punto
- seata ibizę, albo cordobę
Macie może jakieś inne propozycję, albo spostrzeżenia? Bardzo proszę o pomoc :)
magda123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 2010
Auto: ---

28 Mar 2012, 21:00

Odpowiedzi jest kilka, tylko samochody trochę mniejsze niż podałaś.
Suzuki Swift 1,0 - spokojnie się zmieścisz w limicie spalania, nie wydasz dużo ani na mechanika ani na ubezpieczenie.
Renault Twingo - tak samo tylko, że dodatkowo wyczaisz wersję z 4 airbagami, wspomaganiem, klimatyzacją i czasami rolowanym lub szklanym dachem. Najbardziej udane obok pierwszej Meganki Renault (wiem bo żona miała 2 Twinga).
Są też inne ,a le do mnie te przemawiają.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

28 Mar 2012, 21:52

6litrów w mieście to tylko diesel,z benzyną będzie ciężko.
Od siebie dorzuce Clio II i Saxo.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2012, 22:22

Dziękuję za tak szybką odpowiedź i pomoc. A co sądzicie o tych dwóch ofertach? :
Peugeot`y dużo palą? Bo bardzo mi się podoba estetyka tego samochodu i właśnie nie wiem czy lepiej wybrać auto tańsze, ale brzydsze, czy droższe w utrzymaniu, ale takie które mi się podoba, hyh... wiem, kobieta.. . :oops: Podpowiecie mi może jakie są przybliżone koszta utrzymania takiego samochodu, przy założeniu, ze dziennie będę nim robić około 10 km ? Ma to być mój pierwszy samochód i mam nim dojeżdżać tylko do pracy, czasami tylko gdzieś poza miasto :)
magda123
Nowicjusz

28 Mar 2012, 22:32

1 link - wydaje mi się, że był walnięty w przód (szpary między błotnikiem a maską są różne po obu stronach, albo po prostu mi się tylko wydaje).

2 link - ten wygląda lepiej (nawet deska sprawia lepsze wrażenie) i coś za bardzo się tłumik błyszczy (tak jakby był nowy założony lub po prostu dobrze umyty).

Jeśli miałbym wybierać z tych 2, to kupiłbym niebieskiego.
Rodney
Początkujący

29 Mar 2012, 04:04

No pierwszy mógł mieć cos z przodem i wogóle czemu on tak wysoko stoi :shock:
Drugi ładny ale sprowadzony więc do ceny trzeba będzie jeszcze pewnie doliczyć opłaty ok.1500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...

29 Mar 2012, 07:31

1.6 2001 za 6.900 :lol:
Nie widzicie, że przód ma po FL a tył przed?
Takie 206 w dobrym stanie i w tej wersji z tego roku kosztuje 2 razy tyle.
Z tych dwóch zdecydowanie ten pierwszy, przynajmniej przód się z tyłem zgadza, choć za te pieniądze nie spodziewałbym się niczego dobrego.
Na pewno odrzuć diesle, bez sensu przy takiej eksploatacji.
1.1 w 206 w trasie przy ~110km/h palił mi 5 litrów i to przy ciśnięciu do 5tys. obr. miejscami bo inaczej w ogóle nie jedzie.
Przyjrzyj się Saxo/106, znajdziesz lepszy egzemplarz choć z maluchów moim zdaniem Twingo jest bezkonkurencyjne w tym budżecie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2012, 07:59

Tylko kurde, Twingo mi się podoba, tylko tato mi mówił, żebym nie brała renówek, bo tam trzeba pół samochodu rozebrać, żeby głupią żarówkę wymienić- nie wiem ile z tego prawdy, ale ile z mitu, ale tak słyszałam i mam małe uprzedzenie, hyh..
magda123
Nowicjusz

29 Mar 2012, 08:18

[link do Otomoto wygasł]
Ogłoszenie przypadkowe, ten akurat jest uszkodzony.

206 1,1 w mieście powinna spalić około 7l (zależy co za miasto), bo do sprawnego przyspieszania potrzebuje naprawdę ciśnięcia. Na trasach przy stałej prędkości może zejść do 5 - 5,5.
1,6 to silnik 110KM - nie ma bata aby w mieście palił mniej niż 8l, za to to taki mały hot hatch, ale obsługa silnika droższa niż 1,1 bo do już 16V i dwa wałki rozrządu.

Pokazany przeze mnie Twingo nie dosyć, że lepiej wyposażony to jeszcze przestronniejszy (przesuwana tylna kanapa i nie udaje samochodu pięcioosobowego) to jeszcze ekonomiczniejszy i żwawszy od 1,1 w Peugeocie (masa). 206 to bardzo fajne auto, ale może nie akurat te egzemplarze co podałaś.

Jak zwykle proponuję też popatrzeć na mniej popularną (co nie znaczy gorszą lub droższą w utrzymaniu) Lancie Ypsilon (Y)
np.:
[link do Otomoto wygasł]

Ale stawiam na Twingo.
Saxo bardzo fajny samochód i tani i spełniający wymagania, ale podobno tragiczny w zakresie bezpieczeństwa.
mstrucz
Aktywny

29 Mar 2012, 10:37

Ja dorzucam polo [link do oferty na Allegro wygasł] trochę biedny ale wydaje się naprawdę ciekawy
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

29 Mar 2012, 12:48

Co sądzicie o tych samochodach:
1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najbardziej mi się podoba 1 i 6, ale nie wiem czy nie były puknięte, bo tak troche mi ten Ford wydaje się coś za tani..
magda123
Nowicjusz

29 Mar 2012, 13:08

Jak na kobietę masz rzadko spotykane podejście do estetyki (to nie obraza).
Corsa jest fajna, ale ten trzycylindrowy silnik cierpi na częste awarie EGR a z gazem proces ten ulega przyspieszeniu. Zawór jest drogi.
Fiesta fajna, ale obawiam się, że pokrowce mogą być skutkiem tego samego na co cierpi czerwona Ibiza. Poza tym przebieg - dyskusyjne. Silnik 1,3 to tragedia i nie wiem czemu Ford tak długo się go trzymał. Spalanie w mieście to norma na poziomie 8 l, zero kultury pracy.Poza tym zderzak był puknięty na pewno - brak nawet zaślepki od holowania. Zastanawiam się jakie wrażenia były podczas jazdy z tak ustawionymi oponami na śliskim. Korbki!
Żaden z samochodów przedstawionych przez Ciebie (no może poza Corsą) nie spełnia postawionego przez Ciebie warunku - spalania.
Accenta można przebadać jedynie ze śrubokrętem na kanale - ruda czeka zazwyczaj pod pięknie wyglądającym lakierem, z prostej przyczyny braku konserwacji - ze zdjęć nic nie wydedukujesz.
Megane jest dla mnie najbardziej ciekawe z podanych modeli - tylko akurat ten egzemplarz ma błotnik do wymiany. Jeżeli dołożyć gaz to ekonomicznie zmieścisz się w swoich wymaganiach.
Astry nawet nie komentuję, ze zdjęć z tego ogłoszenia najbardziej mi się podoba to Mondeo :)
mstrucz
Aktywny

29 Mar 2012, 15:47

Megane Ifl za 3900zł :roll: za tyle to można kupić Igeneracje z 96roku lekko już podgnitą ale nie po lifcie.
Astra II za tą kase to tylko proszenie się o kłopoty.
Corsa 1.0 to tragedia.
Ja jestem za tą Ibizą [link do oferty na Allegro wygasł] żle nie wygląda.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Mar 2012, 17:01

TFSI napisał(a):Ja jestem za tą Ibizą [link do oferty na Allegro wygasł] żle nie wygląda.

Niby nawet fajna,ale podarty fotel w samochodzie z przebiegiem 130tys...coś tutaj nie gra ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

29 Mar 2012, 18:41

No wiesz żona tylko do pracy jeżdziła :mrgreen:
Megane I po lifcie za 3900zł :lol: ciekawe co tam jest do roboty.
Barol
Awatar użytkownika