Ekonomiczny samochod na trase

07 Sie 2020, 12:51

Czy ktos moze mi poradzic, jaki najlepiej kupic uzywany samochod na codzienna jazde w trasie? Bede jezdzil ok 200 km dziennie, glownie droga szybkiego ruchu i autostrada. Mam bardzo niski budzet (do 5000 zl), wiec zdaje sobie sprawe ze musze kupic auto kilkunastoletnie i ze sporym przebiegiem. Czy lepiej szukac diesela, czy benzyny z lpg? Zalezy mi na maksymalnej ekonomicznosci, jak najnizszych kosztach uzytkowania. Moze ktos ma doswiadczenia dotyczace jakijs marki, modelu lub typu/pojemnosci silnika? Przypominam,auto glownie na trase. Dzieluje za ewentualne porady. Michał.
Mickyjay
Nowicjusz

07 Sie 2020, 13:35

Mickyjay napisał(a):Bede jezdzil ok 200 km dziennie, glownie droga szybkiego ruchu i autostrada.
Tu tylko diesel.
Mickyjay napisał(a):Mam bardzo niski budzet (do 5000 zl), wiec zdaje sobie sprawe ze musze kupic auto kilkunastoletnie i ze sporym przebiegiem.
Ja bym szukał coś z silników 1.9 SDI np. Leona, Fabię, Octavię lub Nissana Almerę z silnikiem 2.0D moc 75KM ale silnik nie do zajechania. Kiedyś miałem w Nissanie Sunny. Może nie są to demony prędkości ale spokojnie na trasie utrzymasz odpowiednią prędkość tyle że będziesz się dłużej rozpędzał ale coś za coś :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Sie 2020, 14:34

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Bede szukal. Sa ludzie,ktorzy lpg tez mi doradzaja,tyle ze oczywiscie przy tym budzecie wszystko jest ryzykiem. Upatrzylem sobie na przyklad starego mercedesa „beczke”, 1989, z gazem waznym jeszcze 5 lat. Gdyby mi te 5 lat pojezdzil,bylbym zachwycony. Wiem,ze to stare, ogromny przebieg (350.000), ale jesli kupowac stare,to podobno najlepiej takie. Kosmetycznie wyglada pieknie,bardzo zadbany. Czy mercedesy dobrze dzialaja na gazie? Ile to mi moze spalic przy 2l silniku?
Mickyjay
Nowicjusz

07 Sie 2020, 14:42

Nie rób sobie jaj, poza tym "beczka", czyli w 123 była robiona do 86
Szczególnie uśmiałem się przy
Mickyjay napisał(a): ogromny przebieg (350.000

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Napisz skąd jesteś to może ktoś w wolnej chwili zerknie co masz ciekawego w pobliżu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Sie 2020, 14:45

Mickyjay napisał(a):Czy mercedesy dobrze dzialaja na gazie? Ile to mi moze spalic przy 2l silniku?
Te silniki jeszcze z tego co pamiętam chodziły ale on ci spali pewnie w trasie 10-12 litrów czyli wyjdzie tyle co jazda SDI lub takim Nissanem 2.0D. Problem może być już z częściami jak Ci się coś popsuje.
Poza tym beczki nie było już chyba w 89 roku :)

Ja bym chyba nie celował w tak stare auto.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Sie 2020, 15:43

Mickyjay napisał(a):starego mercedesa „beczke”, 1989

Mickyjay napisał(a):Wiem,ze to stare, ogromny przebieg (350.000),

ona ma 1 z przodu jeszcze ...350 000km w beczce z 89 r to okazja :lol:

Ludzie naprawdę pojęcia nie mają totalnie o przebiegach...na zachodzie sporo aut prawie 300 000km ma w pierwszych 5 latach użytkowania a tutaj mowa o 31 letnim mercu który robił 11 000km rocznie czyli generalnie rzecz biorąc ten mercedes stał w garażu a nie jeździł.

Zejdźcie na ziemię bo czytać się tego nie da.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo 1,2 TSI o mocy 110 KM
    Pod maską opisywanej wersji Volkswagena Polo znajduje się silnik o pojemności 1,2 litra generujący moc 110 KM. Co w tym modelu znajdziemy na liście wyposażenia nie wymagającego dopłaty? Jest kilka takich rzeczy o których ...

08 Sie 2020, 16:28

Rokiko napisał(a):Nissana Almerę z silnikiem 2.0D moc 75KM
za 5k to już będzie n16, a tam najlepszym silnikiem był 2.2di

Co do tematu, nie ma co rzucać markami i modelami. Szukaj najlepszego auta najbliżej miejsca zamieszkania (oczywiście zachowując rozsądek, bo nie wyobrażam sobie 200km dziennie w Seicento czy Punto)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004