Ekonomiczny samochód, wybór z konkretnych modeli

11 Mar 2011, 23:37

Jestem na etapie wyboru samochodu, będzie on sprowadzany z Niemiec przez bardzo zaufaną osobę, więc mam wybrać tylko konkretny model z zaproponowanych, na miejscu okaże się, czy jest warty kupna, tak czy inaczej muszę szybko podjąć decyzję na co zwrócić uwagę. Spośród zaproponowanych samochodów pod uwagę biorę:
Mazda 323F 1,5, 88KM, 1999r
Ford Focus 1,6, 100KM, 1999r
Opel Vectra 1,6, 100KM, 1998r
VW Passat Combi 1,6, 101KM, 1998r
VW Polo Sedan 1,6, 75KM, 1998r

Samochód będzie przejeżdżał ~20k km rocznie, z czego większość na dystansach poniżej 20km. Będzie przerobiony na gaz, więc to też byłoby trzeba wziąć pod uwagę (jak dany silnik reaguje na gaz).
Nie wiem, czy napisałem wszystkie potrzebne informację, ew. mogę je uzupełnić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
trocha
Nowicjusz

Miejscowość: Kolno

12 Mar 2011, 00:04

Z tego co podałeś najlepiej w gazie sprawdzi się Polo. Passat kombi 1,6 LPG to będzie tragedia - piesi będą Cię wyprzedzać ;) a do tego 16 zaworowe silniki czasem gryzą się z gazem. Focus w gazie to wogóle pomyłka + rdza. Viki jak Passat - muł + rdza. Na Mazdach się nie znam ale stylistyka mi nie odpowiada ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Mar 2011, 00:08

Ja polecam Mazde. Mało awaryjna i dobrze z gazem się spisuje.
Ewentualnie Vectra.
Focus z gazem to niezbyt dobra opcja, Passat będzie sporo droższy, a Polo jest strasznie malutkie i to raczej dla żony, lub dla singla niz dla faceta z rodziną.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

12 Mar 2011, 00:12

fiko7 napisał(a): niz dla faceta z rodziną

Jakoś doczytać nie mogę gdzie on pisał o wożeniu rodziny? Pisał tylko o ekonomicznym i nieawaryjnym aucie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Mar 2011, 00:27

Zazwyczaj będą jeździły 2-3 osoby, ale raz na jakiś czas będzie trzeba przewieźć więcej. Na razie chyba "wygrywa" mazda, ale cały czas czekam na komentarze
trocha
Nowicjusz

12 Mar 2011, 00:45

mazda z silnuiekiem 1.5 to jest wielki problem z awaryjnoscia wiec mysle ze o to Ci nie chodzi fockus i vectra too auta bardzo podatne na rdze wiec tez lipa passat tak jak kolega powiedzial z gazem sie gryzie wiec polecam Ci w takim razie polo
bo w zyciu trzeba zap********
szarik
Początkujący

Miejscowość: Chorzow
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...

12 Mar 2011, 00:59

W tym momencie mnie bardzo zdziwiłeś, bo wszędzie do tej pory czytałem, że akurat 1,5 jest bardzo dobry, jedynie w starszej wersji potrafił pić olej

[ Dodano: 12 Marzec 2011, 09:48 ]
Podbiję temat, bo doszedł jeszcze Nissan Primera P11 z silnikiem 1.6-1.8 i w moich oczach w tym momencie konkurują właśnie Nissan i Mazda
trocha
Nowicjusz

12 Mar 2011, 15:10

primera jak najbardziej możesz szukac nawet silnika 2.0 i gaz do tego. Można smiało do nich montowac.
tedzikooo
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

12 Mar 2011, 23:19

primera bardzo fajne niezawodne samochody p11 jeszcze jest prokukcji japonskiej wiec dobry samochod jak najbardziej na tak !!
bo w zyciu trzeba zap********
szarik
Początkujący

Miejscowość: Chorzow

12 Mar 2011, 23:42

Vectra 1.6 w gazie muł + rdza?
Rdza - ok, zależne od egzemplarza, sam posiadam z 1997r. i jest bez najmniejszych śladów rdzy, przejechane 185tyś. Aczkolwiek, swojej Vectry szukałem pół roku , i naoglądałem się wiele takich, co i było z 1999r. a rdza wychodziła na kilku miejscach.
W każdym razie - jeśli auto z Niemiec załatwia mu ktoś zaufany, a użytkownik sam będzie o owe auto dbał - rdza w Vectrze nie przyjdzie tak łatwo, to nie Tigra.

Muł? Może 8V, ja posiadam 16V w benzynie i nie narzekam, owszem, nie wgniata w siedzenie, ale z wyprzedzaniem pojazdów jadących z prędkością do 80km/h - nie będzie problemów.
Kolega ma identyczną Viki co ja ( 1.6 16V ) ale w gazie sekwencji, na mocy nie straciła w ogóle. Sam zamierzam ją przerobić, bo pali mi niemiłosiernie dużo - nawet 11l benzyny na 100km.

Jeśli zależy Ci na komfortowej, wygodnej i spokojnej jeździe - śmiało mogę Vectrę polecić.
Arjen
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa