Ekonomiczny samochód za 5-10 tys. zł do miasta i nie tylko

10 Paź 2016, 08:11

Ano właśnie, te słynne łożyska w skrzyni - nie bez powodu skłaniałem się bardziej ku Civikovi VI a nie VII, ale po prostu znalazłem chyba fajną sztukę w niezłej cenie. Pytanie, ile ewentualne naprawy wyjdą i czy VII nie jest pod pewnymi względami krokiem wstecz wobec VI, a rocznik jest jaki jest ;)

[link do oferty na Olx wygasł] z sąsiedniego miasta
[link do oferty na Olx wygasł]
Ostatnio edytowany przez lintu, 10 Paź 2016, 08:38, edytowano w sumie 1 raz
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Paź 2016, 08:31

lintu napisał(a):Pytanie, ile ewentualne naprawy wyjdą i czy VII nie jest pod pewnymi względami krokiem wstecz wobec VI, a rocznik jest jaki jest

Jak wiesz mam VI i VIII i bardzo trudno je porównać - VI to w porównaniu do VIII trochę takie muzeum na kółkach, szczególnie w środku :D Myślę, że VII jest nowocześniejszym autem niż VI, ale czy lepszym - trudno mi powiedzieć.
Podejrzewam, że VI lepiej się prowadzi niż VII, bo w VI masz wielowahaczowe zawieszenie z tyłu (baaardzo przyjemne), a w VII belkę skrętną. Trwałość też przemawia za VI (w VII pojawiły się słynne problemy z łożyskami, maglownicami i zawieszeniem), z drugiej strony pod względem blachy lepsza jest VII. Inna sprawa, że stan karoserii zawsze zweryfikujesz w trakcie oględzin, a na mechanice musisz się już trochę znać (chociaż i tak wszystkiego nie wychwycisz i parę rzeczy wyjdzie po pierwszych kilkuset kilometrach).
Nie zmienia to faktu, że ten egzemplarz wygląda bardzo dobrze (cena wydaje się adekwatna do rocznika i przebiegu) i warto mu się przyjrzeć bliżej.
Koszt wszystkich łożysk to ok. 900 zł + olej + uszczelniacze + robocizna. Pytanie co tam konkretnie będzie do zrobienia - a nastaw się na to, że będzie, bo to sypie się w każdym jednym VII gen.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

10 Paź 2016, 08:52

To Punto to jakaś padaka,z przodem i z tyłem coś się działo do tego okazyjna cena..
Leon 1.4? Przecież to nie jedzie..

Patrzyłeś na Astre która wrzuciłem?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Paź 2016, 09:08

Tak, chyba podjadę ją obejrzeć - trochę się tylko obawiam trwałości Astry o takim przebiegu, no i silnik 1.8 da mi bardziej po kieszeni przy OC i na stacji.
lintu
Początkujący

10 Paź 2016, 09:29

Ehh znowu temat przebiegu.. :roll: już nie będę tego komentował..

OC swoją drogą a spalaniem będziesz zdziwiony bo będzie porównywalne do takiego Leona 1.4 którego trzeba będzie piłować żeby jakoś jechał.

Ale jeśli chodzi Ci o tańsze koszty utrzymania to może coś takiego?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Paź 2016, 09:49

Ano właśnie zależałoby głównie na czymś ekonomicznym, stąd też i za Punto się rozglądam. Widzę, że tutaj handlarz z twojego miasta :) wygląda ok, choć 1k wyświetleń i ogłoszenie wisi od tygodnia. Ale skoro wrzucasz, to się zainteresuję. Staram się unikać wszelkich "świeżo sprowadzonych z zagranicy", ale tak to chyba i za rok samochodu nie kupię. No chyba, że od kolegi łysego30 :D
lintu
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

10 Paź 2016, 10:00

Właśnie też mnie to zastanawia ale ciekawie to Punto wygląda.
Barol
Awatar użytkownika

10 Paź 2016, 10:01

lintu napisał(a):No chyba, że od kolegi łysego30

Kolejny tydzień przedłuża się naprawa mojego UFO - ciężko dostać na rynku wtórnym czujnik pochylenia bocznego, który się u mnie zepsuł (w ASO to prawie 3k za malutkie pudełeczko) :(
Ale jak UFO do mnie wróci sprawne (już półtora miesiąca nim nie jeżdżę :( ) to najprawdopodobniej VI-ka będzie na sprzedaż, bo szkoda, żeby stała nieużywana. Chciałem ją ożenić siostrze, która niedawno zrobiła prawko, ale "nie będzie jeździć takim starym autem" :D

Barol napisał(a):Ale jeśli chodzi Ci o tańsze koszty utrzymania to może coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł] ... 34cd331fe8
[link do oferty na Olx wygasł] ... ad228fabe8

Barol, Ty tak na serio czy to linki przykładowe? W tym budżecie "świeżo sprowadzone z zagranicy" są w 99% ulepy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Paź 2016, 10:22

Niekoniecznie,kolega parę miesięcy temu kupił Passata B4 za 3900zł sprowadzony z Niemiec i jeździ nim do dzisiaj.
Barol
Awatar użytkownika

11 Paź 2016, 10:50

Patrzymy dalej:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lintu
Początkujący

11 Paź 2016, 16:12

łysy30 napisał(a):Ale jak UFO do mnie wróci sprawne (już półtora miesiąca nim nie jeżdżę :( )

Oj powiem Ci... że jak napisałeś o braku możliwości korzystania ze swoich części u mechaników z Wrocławia to lekko się zdziwiłem ale teraz to mi ręce opadają :no:
Półtora miesiąca mechanik trzyma auto bo jakiś czujnik padł... :?:
A możesz mi powiedzieć jaka jest fachowa nazwa tego czujnika albo podać mi jego numer... :?: Tak pytam z ciekawości... bo może faktycznie honda jest wyjątkowa no ale miałem do czynienia z mało spotykanymi autami z JP i trzeba było nieraz czekać na graty, ale żeby aż tyle :?: :(
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Paź 2016, 18:35

szybki napisał(a):Półtora miesiąca mechanik trzyma auto bo jakiś czujnik padł... :?:

To nie tak :D Auto było najpierw w dwóch zakładach we Wrocławiu, gdzie bezskutecznie szukano przyczyny usterki (tarcie podczas jazdy po łuku w lewo), po drodze dałem się namówić na wymianę łożysk w skrzyni biegów (wyły, ale jeszcze do przeżycia). Dopiero mój kolega spod Częstochowy powiązał te objawy z uszkodzeniem VSA (po wyłączeniu kontroli trakcji tarcie ustało), a na to, że winny musi być ten czujnik wskazali mi forumowicze z Civicforum (kilku z nich też to przerabiało).
Czujnik fachowo nazywa się czujnikiem położenia pojazdu i bardzo trudno go dostać poza ASO. Na szczęście koledze się udało znaleźć używkę i jutro ma mi ją zamontować :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Paź 2016, 21:49

lintu napisał(a):Patrzymy dalej:
wrzucasz ogłoszenia aut za kilka tys z całej PL. Nie tędy droga :no:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

12 Paź 2016, 07:14

Zacząłem się rozglądać za ciekawymi Civikami, Punto i Corollami w szerszym promieniu niż wcześniej, bo w najbliższej okolicy to słabo wygląda. Jakbym znalazł któryś z tych samochodów w fajnym stanie to bym się dłużej nie zastanawiał ;) mam już na oku Civika z Wrocławia od łysego30, ale to też kwestia weekendowej podróży.
lintu
Początkujący

12 Paź 2016, 08:05

lintu napisał(a):w najbliższej okolicy to słabo wygląda

Potwierdzam :yes: Jestem w podobnej sytuacji, co założyciel tematu, mam ten sam budżet, zbliżone wymagania, nawet jestem z tej samej okolicy i ostatni samochód pojechałem zobaczyć 3 tygodnie temu. Sucho.
Ostatnio edytowany przez TyskiDaro, 12 Paź 2016, 08:10, edytowano w sumie 1 raz
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 10 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Eclipse
Silnik: 2.0 141KM
Typ: Sport/Coupe