Ekonomiczny samochód za 5-10 tys. zł do miasta i nie tylko

14 Paź 2016, 09:44

1.Jakiś wieloodcieniowy..
2.Ładny obejrzyj.
3.Też ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Paź 2016, 10:14

Barol napisał(a):Za tania. Własnie znaleść dobre Subaru może być ciężko,dobre sztuki chodzą nawet po 15-20k.

Barol nie przesadzaj.... cena za zwykłą 2,0 n/a 10k jest ok. a nawet bym powiedział sporo (piszę o tym linku z szarą sztuką na blachach z de).
Po 15-20k chodzą GTki które są droższe.
Ogólnie zainteresowałbym się sztuką bez lpg i sprowadzoną a do tego olałbym czy była malowana czy nie ważne żeby nie było wszędzie szpachli i żeby stan techniczny był dobry.
Do tego znalazłbym mechanika który ogarnia leżące tłoki i ma w tym doświadczenie a nie że mu się wydaje.
Ogólnie autko fajne ale trzeba trzymać je w ryzach serwisowych co nie jest tanie.
Napisałem że omijałbym lpg ponieważ średnio wychodzi jazda z instalką względem kosztów więc przy tanich autach raczej większość kierowców stara się ten temat pominąć.
Ogólnie dobrze ktoś powiedział że zainteresowałbym się niuansami serwisowymi imprezy bo można się zdziwić szczególnie jak ktoś ma cięższą nogę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Paź 2016, 10:42

No ja jak widzę ceny za niektóre Imprezy to głowa mała :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Paź 2016, 13:43

szybki napisał(a):Ogólnie zainteresowałbym się sztuką bez lpg i sprowadzoną a do tego olałbym czy była malowana czy nie ważne żeby nie było wszędzie szpachli i żeby stan techniczny był dobry.

Otóż to. Uważam, że niemądre byłoby szukanie auta za 7 tys. zł w wieku lat 20, licząc na to, że będzie miało oryginalny lakier (zwłaszcza Japończyk) i bezkolizyjną przeszłość. Mam do niej 20km, pojadę, sprawdzę - nic mnie to nie kosztuje, a zyskać mogę w najgorszym wypadku cenne doświadczenie. A czujnik lakieru wyląduje głównie na słupkach i dachu - nie widzę większego sensu w sprawdzaniu zderzaków, drzwi itp. Tylko upewnię się, że nie ma kilogramów szpachli i czy jest szczelne. Mechanicznie - wezmę ją na jakiś pobliski kanał, obejrzę zawieszenie, silnik pod kątem wycieków. Przejadę się, sprawdzę w jakim stanie jest sprzęgło, skrzynia, itp. Tyle - cóż mi zostaje więcej? Wrócę do domu, prześpię się z tym i podejmę decyzję.

Sprzedający twierdzi, że sprowadził to auto osobiście dla siebie pod rajdówkę (to akurat wada :/ ), ale gdzieś tam potem znalazł mocniejszą wersję i ją kupił. To wszystko jest do zweryfikowania na miejscu.

Co do części i kosztów eksploatacyjnych. W przypadku każdej marki i modelu, który mnie zainteresuje, sprawdzam ceny wymiennych części (rozrząd, sprzęgło, zawieszenie etc.) w dużych sklepach (intercars, iparts itd.), obd zwaniam mechaników i dopytuję, ile sobie życzą za ich wymianę. Chcę być świadomy, co kupuję.
Na auto przeznaczyłem sobie do 10 000zł wliczając opłaty. Nie chcę wydawać całości tej sumy, wolałbym zostawić jakieś zaplecze w razie czego.
A że auto będzie używane raczej rzadko (400km miesięcznie to MAX), zatem myślę, że mogę sobie pozwolić na jakieś, hmm, nietuzinkowe i takie, w którym podróżowanie sprawi mi przyjemność.
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 10 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Eclipse
Silnik: 2.0 141KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Paź 2016, 17:02

To może Mercedes 124? Za 10k znajdziesz ładny egzemplarz.
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dachem lub bez - nadwozia sportowych samochodów
    Producenci sportowych samochodów, chcąc sprostać oczekiwaniom coraz bardziej wymagających klientów, nie ustają w poszerzaniu swoich ofert. W sprzedaży pojawiają się praktyczne auta, o sportowych właściwościach ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...