REKLAMA
Szukam swojego pierwszego samochodu. Budżet bazowy niewielki, bo 5k zł, jednak jestem w stanie dołożyć do tej kwoty jeśli będzie to opłacalne. Jestem z Katowic i w tym rejonie prowadzę poszukiwania, na razie w promieniu +100km.
Po lekturze tematów na forum i niezliczonych artykułów wytypowałem kilka interesujących mnie pojazdów:
- Honda Civic VI - spora podaż, solidna mechanicznie, ale koroduje i ponoć drogie części
- Mazda 323F - trwała i niezawodna, najbardziej mi się podoba, ale minusy te co u Civica, a cena zakupu wyższa
- Fiat Punto II FL - tani zakup i części, dużo drobnych usterek i korozja, słaby silnik na trasę
- Seat Leon I - tutaj wykraczam poza budżet, ale nie znalazłem informacji o większych wadach w tym samochodzie - może warto dopłacić?
- Rover 400/45 - strasznie mi się podobają, ale martwię się o awarię uszczelki pod głowicą i ceny/dostępność części
- Skoda Octavia I, Opel Astra II G - w zasadzie nie mam zdania, solidne (?) samochody z dużą podażą, ale jakoś nie ma między nami chemii
Auto będzie służyło do dojazdów do pracy (15 km w jedną stronę), ale i na dłuższe wypady. Moje priorytety to rozsądne spalanie i koszty utrzymania (najważniejsze), w drugiej kolejności rozsądna moc (coś, co pojedzie także poza miastem) i pewne minimum komfortu (ABS, klima). Raczej benzyna niż LPG.
Taką sobie tabelkę stworzyłem:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/15PFB8dN2iTpvFrBxvWTx8_tkrnFB89WGBS9pmUeQSrk/edit?usp=sharing
Parę moich wynalazków:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chętnie przyjmę wszelkie uwagi i propozycje