Ekonomiczny samochód za 5-10 tys. zł do miasta i nie tylko

06 Wrz 2016, 21:43

Szukam swojego pierwszego samochodu. Budżet bazowy niewielki, bo 5k zł, jednak jestem w stanie dołożyć do tej kwoty jeśli będzie to opłacalne. Jestem z Katowic i w tym rejonie prowadzę poszukiwania, na razie w promieniu +100km.

Po lekturze tematów na forum i niezliczonych artykułów wytypowałem kilka interesujących mnie pojazdów:
- Honda Civic VI - spora podaż, solidna mechanicznie, ale koroduje i ponoć drogie części
- Mazda 323F - trwała i niezawodna, najbardziej mi się podoba, ale minusy te co u Civica, a cena zakupu wyższa
- Fiat Punto II FL - tani zakup i części, dużo drobnych usterek i korozja, słaby silnik na trasę
- Seat Leon I - tutaj wykraczam poza budżet, ale nie znalazłem informacji o większych wadach w tym samochodzie - może warto dopłacić?
- Rover 400/45 - strasznie mi się podobają, ale martwię się o awarię uszczelki pod głowicą i ceny/dostępność części
- Skoda Octavia I, Opel Astra II G - w zasadzie nie mam zdania, solidne (?) samochody z dużą podażą, ale jakoś nie ma między nami chemii

Auto będzie służyło do dojazdów do pracy (15 km w jedną stronę), ale i na dłuższe wypady. Moje priorytety to rozsądne spalanie i koszty utrzymania (najważniejsze), w drugiej kolejności rozsądna moc (coś, co pojedzie także poza miastem) i pewne minimum komfortu (ABS, klima). Raczej benzyna niż LPG.
Taką sobie tabelkę stworzyłem:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/15PFB8dN2iTpvFrBxvWTx8_tkrnFB89WGBS9pmUeQSrk/edit?usp=sharing
Parę moich wynalazków:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chętnie przyjmę wszelkie uwagi i propozycje :)
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Wrz 2016, 22:13

jak bym miał wybierać dla siebie to mazda , tylko trzeba uważać na rudą bo lubi je zjadać , ogólnie ciężko poszukać w tej kwocie coś przyzwoitego (3 lata temu szukałem do 12 tyś i kupiłem audi a4 b5 , dołożyłem około 4 tyś a drugie 2 tyś muszę szykować na przyszły rok) , jak masz rodzinę to pomyśl nad minivanem (teraz takiego szukam) naprawdę fajnie się jeździ autami które są wyższe od pozostałych i nie siedzisz przysłowiową "dupą na asfalcie" :lol:
alferek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1970
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1,8 125 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback

06 Wrz 2016, 23:27

Odpuść Porębę, duże zagęszczenie kombinatorów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Wrz 2016, 21:45

A jak w kwestii wymienionych przeze mnie zalet i wad? Znajomi odradzają mi Japończyki, a tymczasem jeszcze Toyota Corolla VIII wpadła mi w oko... To jak w końcu jest z ich serwisem i częściami?
lintu
Początkujący

08 Wrz 2016, 20:03

...i taką Madzię znalazłem z sąsiedniego miasta:[link do oferty na Olx wygasł]
lintu
Początkujący

09 Wrz 2016, 00:09

Nie warto. Po pieniądzach, od handlarza, fot robione tak, aby nie było nic widać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus LC Black Panther
    Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...

10 Wrz 2016, 23:04

A to ogłoszenie?
lintu
Początkujący

10 Wrz 2016, 23:41

auto bez żadnych oznak korozji czy rdzy
mistrz :lol:
Auto od handlarza, przebieg januszowy, w przeszłości coś było z frontem, bo zamontowano jakieś chińskie lampy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2016, 21:06

Mogę prosić o ocenę, ewentualnie inne godne uwagi oferty ze Śląska i okolic? Szukać Civica, czy może lepiej dołożyć do Leona/Toledo? Pomóżcie :(
lintu
Początkujący

28 Wrz 2016, 22:14

Sam musisz zdecydować co zrobisz ze swoimi pieniędzmi. Licz się z tym, że takiego syfika będziesz miał prawdopodobnie na "dożywocie" a autem za te ~10k pojeździsz jeszcze parę lat i prawdopodobnie jeszcze odsprzedaż.
Pierwszą możesz obejrzeć bo nie wygląda źle. Plus za to, że jest od osoby, która nim jeździ i może coś o niej powiedzieć.
Drugie ogłoszenie to jakaś komisowa patologia. Stan idealny za 3000!!! Zaczynam się zastanawiać po co leasinguję furę skoro takie perełki całkiem niedaleko i to w cenie 2 rat :mrgreen: :mrgreen: Jeszcze ta lotka....no, ale w końcu blachy zobowiązują.

E:
Zainteresowałbym się szczególnie ibizą

No i na coś takiego trafiłem. Wcale nie pasuje do tematu, ale jakoś mi się kurfa spodobał
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Wrz 2016, 10:10

Komis Marbil z Katowic sobie odpuść,same szroty tam mają..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Wrz 2016, 11:16

Corollka z linka wygląda jak miałby 400tyś.km. a nie 200...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Wrz 2016, 11:23

Dzięki za reakcje i odpowiedzi!
Na tego dealera w Katowicach zwróciłem uwagę, bo to moje miasto i mógłbym tam w 15 min. podjechać - ale skoro tak, to nie będę tracił czasu.

Toyota wygląda ciekawie - szkoda, że bez klimy, ale w tej klasie trudno mieć duże wymagania :) Lanos ma jakiś podejrzanie niski przebieg - jeśli nie kręcony, to może przez długi czas stał z powodu jakiejś ciężkiej awarii? Ibizy są godne polecenia? Bo raczej nie znalazłem zbyt wielu pochlebnych opinii. A Sigma ciekawa, nie powiem :D

E szybki: po czym to poznać? Po zniszczonych siedzeniach?
lintu
Początkujący

29 Wrz 2016, 11:39

lintu napisał(a):E szybki: po czym to poznać? Po zniszczonych siedzeniach?

Zdjęcie zrobione tak żeby nic nie było widać, kiera jest masakrycznie wytarta a ten rodzaj materiału jest bardzo trwały (w tojkach były różne kierownice-materiały), siedzenia przy 200tyś. powinny być jak nowe ewentualnie brudne. Więc możliwe że jeździł flejtuch no ale na zdjęciach nie widać tego dokładnie.

Ogólnie fajna propozycja, bardzo oszczędne auto spalanie porównywalne do diesli i nie psujące się ale czy ta sztuka to nie byłbym tego pewien.

Osobiście jeżeli masz rezerwę finansową to wolałbym wyszukać igły 2k drożej niż interesować się tańszymi autami...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Wrz 2016, 13:42

A może warto podjechać tę sztukę obejrzeć?
lintu
Początkujący