Ekonomiczny samochód za około 15tyś. zł

23 Mar 2013, 20:26

Witam forumowiczów i oczywiście forumowiczki :ok:,
jakiś czas temu zrobiłem sobie prawko i poszukuje ekonomicznego samochodu do 15tyś, uzbierało się troszkę bo już od 3 lat zbieram do tego może cuś rodzice podrzucą na opłaty i paliwo :naughty: Myśle że autko najlepsze będzie w dieslu, samochód nie powinien być półciężarówką :wink: ale raczej jakimś samochodem co pomieści około 4 osoby i kilka walizek w bagażniku ( na wpadek wyjazdu na jakieś wakacje ). Na co dzień, na razie, będzie używane w małym mieście, potem może dojazd jakieś 30km na studia (ale to dopiero za półroku) . Zależy mi też na centralnym zamku, wspomaganiu kierownicy, klimatyzacji i jakiejś elektronice(lusterka, szyby i może nawet radio :shock: ) części w miarę tanie i żeby przejechał jeszcze kolejne 200000km. :mrgreen: Poprzeglądałem trochę stron z ogłoszeniami i kilka z nich mi się spodobało między innymi:
1)Suzuki Ignis 1.3 DDiS
2)Nissan Almera Tino 2.2 dCi lub zwykła Almera
3)Honda Civic VII 1.7 CDTI
4)Ford Focus Hatchback Mk2 (nie wiem jaki silnik bo ich dużo ale najlepiej najoszczędniejszy)
5)Seat Ibiza III 1.4 lub 1.9
6)Mazda Premacy 2.0 DITD(wiem że niekoniecznie mały samochód ale jakoś mnie zauroczył)
i dużo innych, jakiś citroenów, mazd, vw czy innych, które mi się spodobały ale już nie będę o nich wspominał :? . Mam nadzieje że pomożecie mi wybrać odpowiedni samochód, z tych co podałem lub jakiegoś z waszych propozycji, który będzie mi dobrze służył.
:piwo: Pozdrawiam :piwo:
ciline
Obserwowany

Auto: Nie mam

29 Mar 2013, 15:08

opel corsa c 1.2 16v benzynka polecam uzytkuje 3 rok , malo pali , oplaty niskie, ewentualne czesci rowniez w przystepnej cenie, jak na twoj pierwszy samochod to polecam
juda22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1.2 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2013, 20:26

Mogę wypowiedzieć się co do Civic 1,7 sam takową posiadam

Silnik ISUZU świetna sprawa jak czytałem o nim przed zakupem swojej to niezbyt wierzyłem że spali tak mało... wskazania 3,8 do 4,5 to norma :) niestety licząc kilometry i spalone litry wyszło mi zimą około 5 gdzie wskazuje mi dalej 4,5 :? Ale jak najbardziej jestem z silniczka zadowolony nic się z nim nie dzieje, jest to jednostka jeszcze bez tych "ulepszeń" przy małym autku jakim jest civic gania całkiem przyjemnie :D
Minusem tego auta jest lewarek zmiany biegów a raczej jego mechanizm (linkowy) zapomnij o szybkim sportowym zmienianiu biegów ale da się żyć.
Zbyt wielu przygód z tym autem nie miałem więc nie bardzo jest co opowiadać... jak to japończyk części ma stosunkowo drogie i zamienników mało tym bardziej że wersja z tym silnikiem nie występowała w polskich salonach hondy :no:
Zmieniałem sprzęgło ponad rok temu koszt zamiennika 1800 zł i prawie nigdzie nie było... ale teraz widzę że spokojnie koło 1000 i jest tego.
Ogólnie jestem zadowolony z autka i mogę go polecić choć jak pisałem części do niego nie są cenowo porównywalne np z golfem
skibi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1,7
Paliwo: Diesel

30 Mar 2013, 12:57

japonczyki niestety maja drogie czesci a tym bardziej diesle, z aut ktore wymieniles poszukaj sobie focusa najlepiej z polskiego salonu i w benzynce, bedzie mniej zmeczony niz wszechobecne diesle
juda22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1.2 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2016
    Lubelskie Święto Motoryzacji to obowiązkowa pozycja w kalendarzu imprez w 2016 r. Już w weekend 7-8 maja zapraszamy na Moto Session. W tym roku na zwiedzających czekać będą wystawy nie tylko samochodów, ale także motocykli, ...