Ekonomiczy samochód dla miejskiego przedstawiciela handlowego 10-14tyś

20 Sie 2015, 00:30

Witam, mam 23 lata i dopiero zgłębiam świat motoryzacji. Potrzebuje kupić samochód w przedziale cenowym 10 - 14 tyś. Autem najczęściej będę poruszał się do mojej firmy, która mieści się o 3 km od mojego miejsca zamieszkania. Ponadto prowadzę tryb życia typowego przedstawiciela handlowego, który odwiedza wiele różnych punktów dziennie w swoim mieście (ludność 60 000) OD 5 lata poruszałem się Fordem fiesta 1997r 1.3 w benzynie.
Najbardziej zależy mi oczywiście na ekonomi oraz małym gabarycie. Proszę o poradę oraz o stosowną argumentacje do tego co napiszecie i jeszcze jedno czy diesel sprawdzi się na takich małych dystansach ?
Dziupla301
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BRAK OBECNIE

20 Sie 2015, 09:08

Toyota Yaris 1.0 I generacji - najmniejsze spalanie wśród benzyniaków o podobnym litrażu, wysoka trwałość, małe gabaryty, zwrotność, w tym budżecie będzie miodna i z małym przebiegiem - świetne auto do miasta, idealne do takiego użytkowania.
Diesel absolutnie nie sprawdzi się przy takim użytkowaniu - naprawy pochłoną wszystkie oszczędności poczynione na paliwie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

21 Sie 2015, 19:09

A jak będzie reagował gaz na taki dystans ?
Dziupla301
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BRAK OBECNIE

21 Sie 2015, 21:04

to auto tak mało pali, że przerabianie na LPG nie ma sensu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...