Ekonomiczy samochód dla miejskiego przedstawiciela handlowego 10-14tyś

19 Sie 2015, 23:30

Witam, mam 23 lata i dopiero zgłębiam świat motoryzacji. Potrzebuje kupić samochód w przedziale cenowym 10 - 14 tyś. Autem najczęściej będę poruszał się do mojej firmy, która mieści się o 3 km od mojego miejsca zamieszkania. Ponadto prowadzę tryb życia typowego przedstawiciela handlowego, który odwiedza wiele różnych punktów dziennie w swoim mieście (ludność 60 000) OD 5 lata poruszałem się Fordem fiesta 1997r 1.3 w benzynie.
Najbardziej zależy mi oczywiście na ekonomi oraz małym gabarycie. Proszę o poradę oraz o stosowną argumentacje do tego co napiszecie i jeszcze jedno czy diesel sprawdzi się na takich małych dystansach ?
Dziupla301
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BRAK OBECNIE

20 Sie 2015, 08:08

Toyota Yaris 1.0 I generacji - najmniejsze spalanie wśród benzyniaków o podobnym litrażu, wysoka trwałość, małe gabaryty, zwrotność, w tym budżecie będzie miodna i z małym przebiegiem - świetne auto do miasta, idealne do takiego użytkowania.
Diesel absolutnie nie sprawdzi się przy takim użytkowaniu - naprawy pochłoną wszystkie oszczędności poczynione na paliwie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

21 Sie 2015, 18:09

A jak będzie reagował gaz na taki dystans ?
Dziupla301
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BRAK OBECNIE

21 Sie 2015, 20:04

to auto tak mało pali, że przerabianie na LPG nie ma sensu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...
    Kierowco, uważaj na silny wiatr
    Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...