Ekoszlaban w centrach miast

05 Maj 2015, 12:24

Nie wiem czy zakładam temat w dobrym dziale, ale chciałbym poznać Wasze opinie na poniższy temat:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,178 ... l#MTstream

Rozumiem to, że dbanie o środowisko jest czymś do czego powinniśmy dążyć to jednak kryteria, które przyjmuje się w Polsce są co najmniej śmieszne. Najpierw pomysł z wyższą akcyzą na auta powyżej 2.0 litrów (nie na te, które mają wyższą emisję CO2 itp.), a teraz to. Zauważcie, że kryterium będzie DATA PIERWSZEJ REJESTRACJI, a nie data produkcji. Już widzę jak ludzie będą szukać 1.9 TDI, które wyszło z fabryki w 2000 roku, ale pierwsza rejestracja była w 2001 itd. Cel ustawodawcy wydaje się prosty: niech ludzie kupią nowsze auta (najlepiej z salonu), a do budżetu wpłynie więcej kasy. Niestety chyba nikt nie zauważył, że skończy się to tak, że wszyscy entuzjaści Diesla przerzucą się na benzynę z LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Maj 2015, 21:38

Ciekawe, kto zarobi na produkcji nalepek, bo szykuje się kolejny, mały, ale jednak, wydatek - 10 zł. I to jeszcze będzie trzeba zmieniać wraz z wiekiem pojazdu, ponieważ zmieni się jego klasyfikacja w zakresie zanieczyszczenia :) A tak poważnie, to nie wiem na ile jest to istotny problem, bo co to da, że nie będzie można wjechać dieslem do centrum. Gdzie leży granica tego centrum? A co z zanieczyszczeniem w pozostałej części miasta? Tam też jest ogromne ze względu na liczne hale produkcyjne, które w centrach się nie mieszczą. Poza tym to nie tylko auta szkodzą, a cały ten syf wydostający się z kominów, bo często ludzie palą najtańszym chłamem.

Oczywiście fajnie, że ktoś o nas dba i nie chce żebyśmy nie mieli problemów z sercem, układem krążenia itd., ale wydaje mi się, że na tym etapie, po prostu nie stać nas na takie zmiany. Kolejna niepotrzebna ingerencja państwa w życie obywateli, choć tutaj akurat podyktowana przepisami unijnymi.
grabek1290
Początkujący

Prawo jazdy: 01 10 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2015, 09:33

Zachciało się Polakom Unii? No to ją macie :)
Z Unią nier radzą sobie nawet politycy, a zwykli obywatele dyskutowali, czy wejść do Unii czy nie. No i wybrali to pierwsze, a teraz żałują...No cóż, jak to mówiła moja babcia - coście chcieli to macie
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Maj 2015, 15:28

MotoAlbercik napisał(a):Zachciało się Polakom Unii? No to ją macie

Tak, tylko, że w UE takie plakietki byłyby zależne od emisji CO2, czyli do centrów miast nie wjechałyby te wszystkie Mercedesy i BMW z V8 i V12, a jeździłyby auta miejskie z małymi silnikami, nowoczesne hybrydy itp.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2015, 21:37

Szczerze to jakby komunikacja miejska była dobrze zaplanowana i nie tak zatłoczona jak obecnie, to z chęcią bym się przesiadł z auta. Do tego jeszcze więcej ścieżek rowerowych i jesteśmy w domu. To lepsze rozwiązanie niż tworzenie sztucznych ograniczeń i zmuszanie ludzi pod pretekstem szkodliwości spalin, do rezygnowania z aut, które mamy.
grabek1290
Początkujący

06 Maj 2015, 21:55

grabek1290 napisał(a):Szczerze to jakby komunikacja miejska była dobrze zaplanowana i nie tak zatłoczona jak obecnie, to z chęcią bym się przesiadł z auta
Aby na pewno ?
grabek1290 napisał(a):Do tego jeszcze więcej ścieżek rowerowych i jesteśmy w domu.
Póżną jesienią , zimą , wczesną wiosną będziesz jężdził rowerem ? To chyba nie ten klimat. Bez sensu Twój post.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...
    Wpływ opon ciężarowych na bezpieczeństwo i biznes
    Wielkość taboru samochodowego wykorzystywanego w transporcie drogowym szacowana jest na ponad 600 tys. pojazdów. Dla każdego z nich jedynym punktem styku z drogą są opony, które odpowiadają za przenoszenie napędu ...

06 Maj 2015, 22:04

Sorry, trochę skrót myślowy mi z tego wyszedł. Chodzi mi o to, że dobrze mieć wybór. Masz dobrze zaplanowaną komunikację miejską plus mało zatłoczoną - spoko jestem za. Ewentualnie jako alternatywa rower, ale tutaj również przy lepszych rozwiązaniach niż mamy teraz. A nie sztuczne ograniczenia z zakazem wjazdu do centrum.

Akurat co do rowerów, to mam w pracy naprawdę sporo osób, które jeżdżą wiosną i jesienią (nie mówiąc o lecie), a jedna nawet zimą.
grabek1290
Początkujący

11 Maj 2015, 11:48

Dla mnie to kuriozum. Mam nadzieję, że nie przejdzie.
tomczak78
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0

03 Cze 2015, 11:55

wg mnie pomysł nietrafiony
LipowaDolina
Obserwowany

Auto: Golf V

05 Cze 2015, 05:59

Spójrzcie na to z innej strony. Zobaczcie szrotu jeździ po mieście. Gdyby stacje kontroli pojazdów działały tak jak trzeba, to nie dopuszczałyby szrotu na na drogi. A jest jak jest.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

07 Cze 2015, 12:04

może i nietrafiony, ale warto wprowadzać nowości i przetestować
Matari
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa

09 Cze 2015, 15:18

Instat napisał(a):Spójrzcie na to z innej strony. Zobaczcie szrotu jeździ po mieście.

taaaa połowa tych szrotów 15-20paroletnich jeżdżących na LPG spełnia o wiele wyższe normy emisji niż nowoczesny diesel.... więc najpierw zrównajmy normy eko a potem można rozmawiać ;)
a jeśli już o eko, nazwa nietrafiona zupełnie, nawet stary zdezelowany diesel przez następne 30-40 lat nie wyemituje do atmosfery tyle syfu co wyprodukowanie jednego nowego auta :naughty: więc wiesz eko to zwykle próba wyciągnięcia kasy bez związku z rzeczywistością
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Cze 2015, 15:27

MotoAlbercik napisał(a):Zachciało się Polakom Unii? No to ją macie
Z Unią nier radzą sobie nawet politycy, a zwykli obywatele dyskutowali, czy wejść do Unii czy nie. No i wybrali to pierwsze, a teraz żałują...No cóż, jak to mówiła moja babcia - coście chcieli to macie
Normalnie nic dodać, nic ująć :ok:

Jestem z zawodu mechanikiem i dla mnie ta ustawa to czysty debilizm. Zapewniam Was że moje Mondeo z 99 roku w dieslu jest 1000 razy bardziej ekologiczne niż diesle które nie dojeżdżają 100k km. Swoją drogą benzyny są jeszcze gorsze. Ot takie TSI od VAG-a, które pali benzynę z olejem. Dwu-suwy już mieliśmy w Wartburgu :naughty:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Cze 2015, 19:48

Z jednej strony - jako mieszkanka centrum, przy głównym skrzyżowaniu - rozumiem i doceniam względy ekologiczne i emisję spalin.
Z drugiej strony - sama jeżdżę starym autem - na nowe mnie jeszcze nie stać i zbieram kasę.
Wydaje mi się to potwornie niesprawiedliwe, żeby karać ludzi w takim kraju jak Polska, za to, że ich nie stac na nowe auta. Panowie politycy jeżdżą samochodami z salonu, ale dla większości to luksus nie do zdobycia.
Denerwuje mnie to.
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

14 Lip 2015, 10:37

Mało mnie to rusza, na razie mam benzyniaka z 1997 czyli i tak dostałbym "zieloną" nalepkę, najgorzej będą mieli ci z dieslem. Po prostu najlepiej jeździć na benzyniaku i tyle :D
szopa123
Nowicjusz

Miejscowość: Pszczyna
Prawo jazdy: 14 01 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 1998