Eksploatacja D-MAX kontra Ranger

24 Wrz 2013, 16:21

Pocieszny jak zwykle ma rację :wink:
Ładowność Navary nie jest wcale większa niż w moim Terrano 2. I jak tu nazwać taki samochód użytkowym? :unsure:
Znajoma zeszłej zimy rozwaiła swoją Navarę na palmie i przywaliła właśnie tak jak Pocieszny napisał. 1/4 szerokości samochodu. Naszczęście koło wyszło bokiem a nie weszło pod spód.
To tylko taka dygresja do pick-upów :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

26 Wrz 2013, 17:33

Nie znam się zbytnio na testach zderzeniowych. W sumie to nie planuję grzać nie wiadomo ile takim samochodem po drogach. Właśnie pickup to taki samochód ciężarowy do wszystkiego, ale nic w nadmiarze. Apropo testów, znalazłem jakąś składankę:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

, praca przy tym to musi być ciekawy zawód :).
Garażer
Początkujący

Auto: Opel Astra
Rok produkcji: 1998

27 Wrz 2013, 07:43

wiesz pickup w prowadzeniu to jeden z bardziej niebezpiecznych samochodów, napęd na tył, d..a lekka, wozi autem po całej drodze, prowadzi się jak wóz drabiniasty, a wszelkie systemy raczej przeszkadzają niż pomagają,
przy zderzeniu rozlatuje się na kilka kawałkół
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Wrz 2013, 13:38

W Dmaxie jest taki system ESC, wspomagający tor jazdy na zakrętach przy większych prędkościach. Nie wiem jak to dokładnie działa, ale trzyma samochód na tym pasie co jedzie. Ranger też ma taki system, jakoś inaczej się nazywa ESP?, ale chodzi o to samo zdaje się.
Garażer
Początkujący

28 Wrz 2013, 18:48

W terenie żadne systemy elektroniczne się nie sprawdzają z ABSem na czele.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

29 Wrz 2013, 15:02

te systemy przepięknie gotują hamulce na oblodzonej drodze :mrgreen: :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...

30 Wrz 2013, 23:12

Coś za coś. Czy takie systemy sprawdzają się najlepiej w lepszych warunkach na ostrych zakrętach. W sumie na oblodzonej dworze to nic nie pomoże, trzeba zwolnić i mieć zdrowy rozsądek, nie ma bata.
Garażer
Początkujący

01 Paź 2013, 08:48

węglarką to i na proste nie można zpaierdalać, wóz drabiniasty z natury jest do roboty nie do zapierdalania :wink:
chcesz szybko w zakrętach pojeździć kup impreze, węglarką się człowiekowi nigdzie nie śpieszy, tak jak terenówką, prędkość autostradowa 120 normalna 90 średnie prędkości dużo poniżej 80 :naughty: nie ma bata zaczniesz szaleć wcześniej czy później d..a Cie wyprzedzi
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Paź 2013, 18:37

Nie potrzebuje auta do prucia na szocie. Po oględzinach neta i dyskusjach jestem już pewien, że kupię pickupa i wygląda na to że to będzie D-MAX. Dużo popycha mnie w tą decyzją, szczególnie takie rzeczy jak dobry silnik pod maską.
Garażer
Początkujący

03 Paź 2013, 20:43

Pakuje już plecak na wyjazd 8). W następnym tygodniu biorę D-MAXa. Zdecydowałem się pójść na całość i wziąć wersję LSX z podwójną kabiną. Ma lepszy przód wg mnie i większe wyposażenie. Jeżeli będzie można tutaj to wrzucę fotkę jak będę go miał w swoich łapskach :> !!!!
Garażer
Początkujący

04 Paź 2013, 22:26

Garażer napisał(a):Jeżeli będzie można tutaj to wrzucę fotkę jak będę go miał w swoich łapskach :>

Jak najbardziej można Dodaj zdjęcie do galerii z listy możesz wybrać swoją galerię na samym jej końcu :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

15 Paź 2013, 22:43

Dzięki za podpowiedź. Jeszcze nie kupiłem, musiałem postarać się o pożyczkę, bo mi kasy jednak zabrakło. Upatrzyłem Dmax yang, kolorek srebrny, nie będzie widać tak brudu na nim. Po za tym ma szyby lekko przyciemniane, będzie fajnie 8).
Garażer
Początkujący

17 Paź 2013, 08:49

ja od 6 lat poruszam się Rangerem 2,5 TDCi 143KM D-Cab Limited
i uważam go za bardzo dobre auto
pod warunkiem, że nie kupuje się go tylko dla Vat i nie liczy się na duży komfort na szosie
samochód przetestowany w terenie - daje radę zwłaszcza jak ma dobre opony
jeździłem w lasach, po błocie, przez rzeki (bez problemu brodzi do 80cm
wyciągałem Transita przez pole pokryte półmetrowym śniegiem

użytkowo - super ładowność ponad 1200kg
ale dlatego tył ma sztywny i pusty podskakuje na asfalcie
silnik - ok
dynamika wystarczająca, kultura pracy w miarę ok
spalanie max 11 ltr/100km czyli jak na taki złom całkiem nieźle

trzeba tylko uważać żeby nie załaczyć 4/4 na dobrej nawierzchni
pilnować wymiany oleju w mostach (zwłaszcza tylnym), smarować krzyżaki wału
i dobrze jest zamontować zimowy filtr paliwa bo zwykły na naszym ON zamarza przy minus 10.

D-Maxem jeździłem - najbardziej zbliżony charakterystyką do Rangera
opinie ma dobre - więc moim zdaniem albo-albo :D

pozdrawiam

skorsky
skorsky
Nowicjusz

Auto: Ford Ranger
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Rok produkcji: 2007

19 Paź 2013, 21:15

Mam już Dmaxa, samochód jak do tej pory jeździ bardzo fajnie. Przy zerowym obciążeniu daje się odczuwać jakie większe doły w które w jazdę czasami. W terenie radzi sobie bardzo dobrze. W końcu mam samochód, jestem jeszcze w stanie upojenia zakupem :). Mam nadzieję, że będę mógł powiedzieć tyle dobrego o Dmaxie co Ty o Rangerze, jak na razie wszystko wskazuje na to że będzie git 8). Ciekawe jakie spalanie uda mi się wyciągnąć, teoretycznie jest niezłe, 7,4l/100 w trybie mieszany.
Garażer
Początkujący

03 Lis 2013, 19:23

ja się wlasnie zastanawiam - po jeździe testowej tez byłem milo zaskoczony spalaniem
ale i tak najlepsze jest, ze d-max jak na takie auto jest b. komfortowy (nawet z pusta paką) i ma dużo miejsca dla pasazerow z tylu, da się tym i z rodzina jezdzic jak potrzeba
karolmat
Obserwowany

Auto: Focus 2.0, szukam pickup'a