Elektryczny problem - świeci podświetlenie wnętrza

20 Sty 2024, 13:18

Mam mały problem elektryczny, świecą mi cały czas rzeczy, podświetlenie przycisków wnętrza. Wiem jak to naprawić tylko że dziś nie mam kiedy . Czy jeśli odepne minusową kleme od Aku to żaden prąd nie będzie już dochodził? Bo gasnąć gaśnie wszystko
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Sty 2024, 21:22

Możesz odpiąć klemę jak najbardziej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sty 2024, 23:04

A może mi podpowiesz jaka to może być usterka.

Chodzi o Vectre B . Z tym oświetleniem wnętrza się uporałem, to nie związane z tematem grubszej usterki. Otóż od wakacji coś było nie tak z elektroniką, jak auto się nagrzało nie włączało się automatycznie radio , nie działy szyby dach i elektryczne lusterka, tempomat. Gdy auto było zimne wszystko działo. Problem był coraz częstszy , aż przyszła pewna niedziela grudnia gdzie padły wycieraczki i spryskiwacze. Winny okazał się przepalony bezpiecznik ale wtedy też padła zupełnie cała elektronika o której pisałem, a radio włączało się już tylko przyciskiem. Może to przypadek że się zepsuło naraz a może jest to powiązane , tego nie wiem

Jakiś czas temu wkoncu miałem czas się za to zabrać, po oględzinach na forum Vectry i podpowiedziach od użytkowników padło na multimetr.

Bezpieczniki oczywiście sprawdziłem chodź nie ma bezpiecznika który odpowiadałby za te wszystkie rzeczy jednocześnie. Pod maską jest przekaźnik odpowiadający za multimetr ale ten sam przekaźnik odpowiada choćby za immobiliser który musi działać skoro auto pali. I przecież nie może być tak że przekaźnik trochę działa a trochę nie , chyba że się mylę?

No i zamówiłem ten multimetr na allegro o takich samych numerach jak mój. Dziś znalazłem czas wymienić. Jedyna zmianą jest to że podświetlenie szyb ożyło ale nie sprawiło to że zaczęły działać i "nowy" multimetr jeszcze gdy się go włącza wydaje dźwięk pikniecia a stary tego nie robił.

Być może ten kupiony był wadliwy , dlatego zamówię jeszcze jeden bo przecież mogę go zwrócić za darmo na allegro.

Ale co jeśli to jednak nie ten multimetr, co to może być i gdzie szukać problemu ?

Instalacja przynajmniej ta która widziałem nie jest zgrzebna, wszystkie kable są ładne nie lutowane nie kombinowane więc to raczej też nie to.

Za elektronikę odpowiada w Vectrze B właśnie ten multimetr. Moduł komfortu też coś takiego jest ale to odpowiada za centralny zamek i w rzadszych wersjach bądź po małych przeróbkach za domykanie szyb z pilota .
ineedl
Stały forumowicz

21 Sty 2024, 12:51

Tu masz takie info "Od końca 2000 roku w VB zakładane były inne multimetry z dodatkową funkcją sterującą oświetleniem wewnętrznym. Jeśli kolega ma starszy multimetr i go założyłeś do siebie, to oświetlenie wewnętrzne może Ci nie działać." i teraz warto sprawdzić przekaźnik jak masz Vectre poliftowa tak jak tu opisane "Dopiero od roku modelowego 2001 został dołożony dodatkowy przekaźnik sterowany przez multimetr, odłączający zasilanie od oświetlenia wewnętrznego. "
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sty 2024, 19:39

Dzisiaj gdy rano wsiadłem do samochodu i cała elektronika działa jak należy. Lusterka się ruszają, szyby odsuwają jak i dach. Ale okazało się że przez chwilę działa , żeby za chwilę znów nie działać i po kolejnej chwili znów działać.

Jest taki bezpiecznik 21 , nie odpowiada on za te wszystkie rzeczy ale steruje m.in. multimetrem.

Wcześniej go wykluczylem bo jak sprawdzałem napięcie to było. Wymieniłem później ten multimetr i jak już pisałem wydawało mi się że nie dział.

Jednak powodem problemów z elektroniką jest bezpiecznik 21 na którym ginie napięcie stąd raz działa a raz nie . Dziś właśnie gdy nic nie działało napięcia nie było . Jeszcze jest inne zagadnienie że gdy nie ma napięcia to pojawia się ono tylko w momencie odpalania auta po czym gdy auto zapali natychmiast ginie.

Można więc założyć że poprzedni multimetr był wadliwy , a obecny jest dobry skoro elektronika potrafiła ożyć . Ale głównym problemem samochodu będzie właśnie to ginące napięcie w tym bezpieczniku.

Co może być powodem to napięcie ginie ? Jak mogę to naprawić i co jeszcze sprawdzić ?
ineedl
Stały forumowicz

22 Sty 2024, 23:43

Więc tak . Zacznijmy od kluczyka w stacyjce . Wkładasz kluczyk to pozycja 0 . Przekręcasz raz to będzie kierownica odblokowana , zapłon niewłączony ( pozycja kluczyka 1 ) Przekręcasz dalej -zapłon włączony ( pozycja 2 ) . Startujesz rozrusznik to pozycja 3 . Dlaczego od tego zaczynam ? Bo napięcie na bezpiecznik nr 21 idzie z kostki stacyjki w położeniu klucza nr 1,2 i 3 . Na kostce to jest zacisk ,,W'' . Sprawdzić.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...

29 Sty 2024, 16:38

Winna była kostka stacyjki, po wymianie wszystko działa . Dziękuję za pomoc
ineedl
Stały forumowicz