Elektryka do kampera i zestaw solarny

21 Gru 2020, 20:24

Działam sobie w wolnym czasie nas nimi kamperem, doszło do momentu gdzie trzeba rozplanować sobie elektryke a nie ma co się oszukiwać że to nie jest moja najmocniejsza dziedzina.
Kamper do jazdy a nie do mieszkania więc duże zapotrzebowanie na prąd nie jest potrzebne
-Wyjście na ładowarkę do telefonu i innych urządzeń
-230v na ładowarkę do laptopa
-jakieś tam oświetlenie ledowe
- Lodówka
Szukam solarow tylko nie wiem jaka moc będzie wystarczająca, lodówka musi chodzić często bo kraje jakie będą jeżdżone to Hiszpania, Francja, Włochy więc ma co robić.
Przykładowo Solar 200W, akumulator 65ah AGM. Lodówke znakazlem taka [link do oferty na Allegro wygasł]. Czy taki zestaw solara i aku da radę obsłużyć wszystko?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2020, 12:43

Na tyle co wiem to ten zestaw powinien sobie poradzić jak będziesz miał cały czas ładną (przez 70% dnia) i słoneczną pogodę. Lodówka taka to max jakieś 80-90W. Laptopa też nie ładujesz non stop.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Gru 2020, 20:50

Rokiko napisał(a):powinien sobie poradzić jak będziesz miał cały czas ładną (przez 70% dnia) i słoneczną pogodę.
o to akurat się nie martwię :mrgreen: czasami aż mam dość.
czemu akurat taki aku? bo mam takie nowe na stanie więc po co kupować. W sumię mógłbym połączyć 2 takie tylko pytanie czy jest sens? czy solar 200W będzie je prawidłowo doładowywał, jedyne co będzie pobierało prąd cały czas to lodówka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...
    Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...