Panie i Panowie - jest naprawdę dobrze - na naszych drogach jeździ coraz mniej debili ( czyt. pijaków ). Myslę, że główny powód, to częste akce policji zwane "Trzeźwość" oraz to, że inni uczestnicy ruchu zgłaszają na policję jak widzą, że ktoś się dziwnie zachowuje. Takich telefonów na policję od innych uczestników ruchu ( są to i kierowcy innych samochodów jak również piesi ) jest coraz więcej - ludzie przekonali się, że zgłaszając coś takiego na policję działają w obronie bezpieczeństwa własnego, swojej rodziny i innych uczestników ruchu. Dlaczego piszę o bezpieczeństwie własnym i rodziny? No bo kiedyś może się przydarzyć, że poszkodowanym w wypadku z udziałem debila będę ja albo ktoś z mojej rodziny bądz bliskich. A eliminując takiego debila zwiększam to bezpieczeństwo. Ludzie ci, przekonali się też, że za takie zgłoszenie, nic nie grozi, a telefon do dyżurnego policji nie gryzie
No i dzięki takim akcjom jest coraz lepiej. Kto ciekawy, niech zerknie na naszą stronke ze
statystykami wypadków. Coraz częściej zamiast plus na czerwono, jest minus na czarno
I to dzięki Wam
Dlatego ponawiam swój apel - jak widzisz, że jakieś auto przed tobą jedzie niepewnie, robi jakieś dziwne manewry, nie mieści się w pasie itp - dzwoń na policję. Najlepiej będzie też, jak pojedziesz za takim samochodem i będziesz na bieżąco informował dyżurnego policjanta, w którym kierunku ten pojazd jedzie. Oczywiście nie próbuj zatrzymywać ani wyprzedzać - najważniejsze jest twoje bezpieczeństwo. Najlepiej zapytaj dyżurnego, co masz robić. Tak samo, jak widzisz, że do samochodu wsiada pijany, to interweniuj - zabierz kluczyki, jak nie dasz rady, poproś o pomoc ludzi z twojego otoczenia i od razu wezwij policję. Kolejna ważna prośba - jak widzisz, żę na drodze stoi policja i kontroluje trzeźwość kierowców, nie wysyłaj tego w sieć ( najczęściej jest to Yanosik ) ani w eter ( np. przez CB ) - informując innych o takich kontrolach, wcale nie pomagasz, a wręcz szkodzisz nam wszystkim - informujesz i pomagasz pijakom
Dlatego jak widzisz taką akcję na drodze, Yanosika ani gruchy z radia nie ruszaj
Nigdy nikogo nie informuj o takich akcjach
Samochód i kluczyki? Stanowcze NIE
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...