Eliminujmy pijków za kierownicą

24 Sie 2015, 20:52

pijani kierowcy to najgorsze co moze byc ostatnio sam jednego zatrzymałem ;/
snoopek
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 03 1983
Auto: audi a3

05 Wrz 2015, 14:27

Zawsze się staram kontrolować najbliższych, choć na szczęście nigdy nie wsiadają za kółko po wypiciu chociażby piwa. Jestem z nich dumna. Ale jednocześnie ilość kierowców, którzy nie myślą o bezpieczeństwie swoim i innych jest przerażająca...
zuzannawitek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Paź 2015, 12:23

Fajnie, że porusza się tutaj taki temat. Takich ludzi to eliminować z życia publicznego.
Borowkaopelek
Nowicjusz

Auto: opel

15 Paź 2015, 10:17

Brak odpowiedzialności. Również nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje.
michalsky
Nowicjusz

Auto: nie mam

24 Paź 2015, 13:34

Bardzo fajna jest ta nowa kampania przeciw pijakom na drogach: http://www.kampaniespoleczne.pl/kampanie,3687,kluczyki_wykluczone
tez tak chyba kiedyś zrobię - raz schowałam kluczyki koledze, ale dostało mi sie za to od mamy, bo zabrudził nam kanapę, jak spał w salonie :) No, ale większej tragedii nie było :)
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Paź 2015, 16:58

Bardzo cieszy mnie to, że poruszacie tutaj takie tematy. Niestety coraz więcej ludzi decyduje się na jazdę po alkoholu, zupełnie nie zdając sobie sprawy z konsekwencji :(
knasielski
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi R8 V8
Silnik: 430KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej komfortowe fotele w historii Lexusa
    Wyobraź sobie, że wstając z fotela samochodu po długiej podróży czujesz się bardziej fizycznie i psychicznie zrelaksowany, niż na początku jazdy. Taki właśnie cel przyświecał projektantom nowego Lexusa LS. Czerpiąc ...

30 Paź 2015, 10:42

Już jutro Wszystkich Świętych. Cała rzesza polaków wyruszy na groby, a przy okazji odwiedzą znajomych. I tu może się znowu pojawic problem pijaków na drogach. Dzisiaj i jutro, a nwet w poniedziałek, na naszych drogach mogą się pojawić idioci, którzy uważają, że dadzą radę przejechać parę km po kilku kieliszkach albo piwach, oraz tacy, którzy myślą, że jakoś to będzie...Będą też tacy, którzy będą zdziwieni, że wczoraj wypili pół litra, a dzisiaj mają jeszcze promile...Dlatego jak będziecie jechać samochodem, to zwracajcie uwagę na dziwnie zachowujące się samochody i jak uważacie, że kierowca jest pijany, to od razu dzwońcie na policję. Nie bójcie się tego. Za to nic nie grozi. Nawet, jak się okaże, że ów kierowca jest jednak trzeźwy. Dzwońcie śmiało i eliminujcie tych idiotów z naszych dróg.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2015, 15:20

Jak można kompletnie nie mieć oleju w głowie i po pijaku wsiadać za kółko!?
Tyle się o tym mówi a ciągle plaga pijanych kierowców, potem zdarzają się tragedie, a winnych nie ma. No bo przecież jak oni mogą odpowiadać za swoje czyny skoro przez alkohol nie byli świadomi tego co robią!:shock: Głupie tłumaczenia! Może uznajmy to jeszcze za okoliczność łagodzącą :sly: :x To pewnie wina wódki, że dała się wypić a później wziąć kluczyki do ręki! :no:
Lechu1984
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 04 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Hatchback

03 Sty 2016, 13:40

Panie i Panowie - jest naprawdę dobrze - na naszych drogach jeździ coraz mniej debili ( czyt. pijaków ). Myslę, że główny powód, to częste akce policji zwane "Trzeźwość" oraz to, że inni uczestnicy ruchu zgłaszają na policję jak widzą, że ktoś się dziwnie zachowuje. Takich telefonów na policję od innych uczestników ruchu ( są to i kierowcy innych samochodów jak również piesi ) jest coraz więcej - ludzie przekonali się, że zgłaszając coś takiego na policję działają w obronie bezpieczeństwa własnego, swojej rodziny i innych uczestników ruchu. Dlaczego piszę o bezpieczeństwie własnym i rodziny? No bo kiedyś może się przydarzyć, że poszkodowanym w wypadku z udziałem debila będę ja albo ktoś z mojej rodziny bądz bliskich. A eliminując takiego debila zwiększam to bezpieczeństwo. Ludzie ci, przekonali się też, że za takie zgłoszenie, nic nie grozi, a telefon do dyżurnego policji nie gryzie :ok:
No i dzięki takim akcjom jest coraz lepiej. Kto ciekawy, niech zerknie na naszą stronke ze statystykami wypadków. Coraz częściej zamiast plus na czerwono, jest minus na czarno :ok: I to dzięki Wam :ok:
Dlatego ponawiam swój apel - jak widzisz, że jakieś auto przed tobą jedzie niepewnie, robi jakieś dziwne manewry, nie mieści się w pasie itp - dzwoń na policję. Najlepiej będzie też, jak pojedziesz za takim samochodem i będziesz na bieżąco informował dyżurnego policjanta, w którym kierunku ten pojazd jedzie. Oczywiście nie próbuj zatrzymywać ani wyprzedzać - najważniejsze jest twoje bezpieczeństwo. Najlepiej zapytaj dyżurnego, co masz robić. Tak samo, jak widzisz, że do samochodu wsiada pijany, to interweniuj - zabierz kluczyki, jak nie dasz rady, poproś o pomoc ludzi z twojego otoczenia i od razu wezwij policję. Kolejna ważna prośba - jak widzisz, żę na drodze stoi policja i kontroluje trzeźwość kierowców, nie wysyłaj tego w sieć ( najczęściej jest to Yanosik ) ani w eter ( np. przez CB ) - informując innych o takich kontrolach, wcale nie pomagasz, a wręcz szkodzisz nam wszystkim - informujesz i pomagasz pijakom :!: Dlatego jak widzisz taką akcję na drodze, Yanosika ani gruchy z radia nie ruszaj :!: Nigdy nikogo nie informuj o takich akcjach :!:
Samochód i kluczyki? Stanowcze NIE :!:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lut 2016, 16:29

Zdjęcie
wedkaaa
Nowicjusz

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

10 Lut 2016, 11:52

Tak długo, jak kompani od butelki będą dawać ciche przyzwolenie na prowadzenie auta po %, tak długo będą zdarzać się wypadki, w których giną i tracą zdrowie niewinni ludzie!
„Nigdy nie skupiaj się na sobie, nie opisuj swojej firmy czy oferowanych produktów/usług… Zawsze mów o korzyściach, które odniosą Inni ze współpracy z Tobą„
MarekWawa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 10 2007
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.9 TDI 101 KM
Rok produkcji: 2001

11 Lut 2016, 10:27

chyba nic mnie bardziej nie denerwuje, niż pijusy za kierownicą! jak dla mnie kierowca może wolno jeździć i tylko jednym pasem cały czas itp ale jak nie pije, to i tak należy mu się szacunek. Pijusy to dla mnie najgorsza kategoria kierowców. Sam kilka razy się pokłóciłem z moimi "kumplami" o to, jeden chciał tak jechać, powstrzymałem go, ale od tego czasu już się do mnie nie odzywa, no coz jego sprawa
Bbbccc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 05 1976
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1.9 TDI 131 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1990

26 Lut 2016, 16:09

Zupełnie nie rozumiem, co trzeba mieć w głowie, żeby wsiadać za kółko po alkoholu, nawet jeśli to była naprawdę niewielka ilość. Do tego tacy kierowcy narażają nie tylko innych uczestników ruchu, ale także pasażerów, bo często nie jeżdżą sami... A sami z wypadków nieraz wychodzą ledwie z zadrapaniami.
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

08 Mar 2016, 14:18

Cieszy mnie, że świadomość się szerzy, co przekłada się na statystyki wypadkowe w święta i nie święta.
Ostatnie kampanie na ten temat były genialne i pokazują, że można stworzyć bardzo fajny przekaz, który trafi do większej rzeszy ludzi, jeżeli się przyłożyć do ich wykonania. Naprawdę wielkie brawa dla speców stojących za nimi.

Na szczęście nikt z mojego otoczenia nigdy nie próbował jeździć po alkoholu, a gdyby podejmował takie próby w mojej obecności, na pewno bym mu na to nie pozwolił.
Mam nadzieję, że skończy się to społeczne przyzwolenie na imprezach wszelkiego typu, by później ci, co prowadzą, nie musieli jechać po wypiciu paru głębszych. Niech nawet pasażerowie ukryją gdzieś kluczyki, jeśli będą musieli, jak w kampanii. Bo potem trzeba żyć ze świadomością, że przez własną głupotę ktoś niewinny stracił życie, wszystko jedno, ktoś bliski czy obcy.
zisaw5
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 16 07 2006
Przebieg/rok: 7tys. km
Silnik: 1.4 16v
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

09 Mar 2016, 10:40

na szczęście coraz więcej ludzi reaguje na pijanych kierowców którzy chcą wsiąść po % za kierownice lecz nie wszystkich da się wytępić bo jak jednych uda się wyeliminować to przyjdą następcy bez mózgów którzy będą to niechlubne dzieło kontynuować.
„Nigdy nie skupiaj się na sobie, nie opisuj swojej firmy czy oferowanych produktów/usług… Zawsze mów o korzyściach, które odniosą Inni ze współpracy z Tobą„
MarekWawa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 10 2007
Silnik: 1.9 TDI 101 KM
Rok produkcji: 2001