Eliminujmy pijków za kierownicą

29 Mar 2016, 09:33

Każdy Jazdy powinien zareagować na takie incydenty jak wsiadający pijany kierowca , albo jak widać że na drodze jedzie osoba na podwójnym gazie to wykonać telefon na policję.
Lechu1984
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 04 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2016, 10:08

Grrr, nic mnie bardziej nie denerwuje, ba! Wręcz niemiłosiernie wpienia, niż pijani kierowcy.
Ale niech oni się zabijają, to wszystkim wyjdzie tylko na dobre. Ale najgorsze jest to, że w bardzo dużej liczbie wypadków z ich udziałem, to pijany kierowca wychodzi bez szwanku, a życie traci przypadkowa osoba. Albo dziecko jadące z tak "rozsądnym" rodzicem...
No brak słów...
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

07 Kwi 2016, 11:42

Ale najgorsze jest to, że w bardzo dużej liczbie wypadków z ich udziałem, to pijany kierowca wychodzi bez szwanku, a życie traci przypadkowa osoba.

Całkowicie się z tym zgadzam. Najbardziej winny ma najwięcej szczęścia, do tego czasem tacy jeszcze nie widzą nic złego w swoim zachowaniu.
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

25 Kwi 2016, 11:43

Ehh to straszne jak wielu polskich kierowców jeździ po alkoholu i uważa, że to w porządku, bo wcale nie są pijani. Chyba programy edukacyjne i kampanie społeczne nie pomagają i czas podejść do sprawy poważniej.
JanuszCzapla
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 1967
Auto: Lexus GS 450H
Paliwo: Hybryda

25 Kwi 2016, 11:52

Oczywiście, nadal nie jest dobrze w Polsce pod tym względem, ale jednak statystyki pokazują, że sytuacja się nieco poprawia. Ważne jest, nie tylko to że nieco mniej pijanych osób siada za kółkiem, ale przede wszystkim fakt, że zmienia się społeczne podejście do tego problemu. I pod tym względem kampanie społeczne chyba odniosły pewien sukces. Mam wrażenie, że coraz więcej osób nie pozwala swoim bliskim jechać po wypiciu alkoholu. Zatem raczej trzeba konsekwentnie kontynuować to, co już się dzieje, no i bezwzględnie egzekwować przepisy, aby kierowcy czuli nieuchronność kary za jazdę po pijanemu.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

28 Kwi 2016, 12:58

Ja to nie mogę pojąć, jak ludzie mogą być tak pozbawieni wyobraźni. Nic mnie bardziej nie wkurza, niż głupota tych, co wsiadają za kółko, choćby i po jednym piwie!
Lorens
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 07 1995
Auto: Lexus IS 300
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...

28 Kwi 2016, 13:44

Ja to nie mogę pojąć, jak ludzie mogą być tak pozbawieni wyobraźni. Nic mnie bardziej nie wkurza, niż głupota tych, co wsiadają za kółko, choćby i po jednym piwie!

Każdy jest przekonany o swoich umiejętnościach i uważa, że "co złego, to nie mi".
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Typ: SUV

15 Cze 2016, 08:19

za mało jest w ludziach wyobraźni i odpowiedzialności życie to nie gra komputerowa że można zacząć jeszcze raz
ZigiZyg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1968
Auto: Scania

15 Cze 2016, 12:18

To co w takim razie myśleć o tej propozycji ??? :o

"Jak pisze Głos Wielkopolski, do ministerstwa infrastruktury wpłynął projekt zwiększenia limitów dopuszczalnego stężenia alkoholu we krwi."
http://moto.onet.pl/aktualnosci/wyzsze-limity-stezenia-alkoholu-we-krwi/erhc6r#mark

Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

15 Cze 2016, 12:32

Wprowadzenie takich łagodniejszych przepisów mogłoby zniszczyć całą pracę, którą dotychczas wykonano w Polsce, aby uświadamiać kierowców oraz pasażerów co do niebezpieczeństw związanych z jazdą po alkoholu...
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

15 Cze 2016, 12:58

Ubea napisał(a):Wprowadzenie takich łagodniejszych przepisów mogłoby zniszczyć całą pracę, którą dotychczas wykonano w Polsce
Dokładnie!

mfind napisał(a):"Jak pisze Głos Wielkopolski, do ministerstwa infrastruktury wpłynął projekt zwiększenia limitów dopuszczalnego stężenia alkoholu we krwi."
Czytałem i jak widać zmiana tych przepisów to sprawka PISu cytuję "wypowiedź Macieja Banaszaka z grupy doradców ministra infrastruktury, który przychyla się do możliwości takich zmian". Jak walczymy z pijanymi kierowcami to skutecznie i nie róbmy im możliwości które mogą wykorzystać. "Piłeś nie jedź!" - proste, ale jak widać dla niektórych zbyt skomplikowane.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

16 Cze 2016, 16:34

już teraz ludzie naginają prawo i liczą na to że będą na granicy miedzy trzeźwością a nietrzeźwością, a jak jak się podwyższy granicę, to będą sobie pozwalać na więcej
Vailant
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Cze 2016, 17:03

Powinniśmy brać przykład z naszych sąsiadów gdzie np. Węgry, Czechy, Ukraina czy Rosja mają limit 0,0‰ !!! I taka zasada powinna obowiązywać, zero tolerancji.
Wtedy może każdy pomyślałby 5 razy zanim wziąłby kluczyki do ręki...
Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4

26 Sie 2016, 09:32

Limit 0.2 promila jest całkiem ok. Tylko wiadomo, że to jest jedno piwo i trzeba się umie ograniczyć. No ale nie każdy tak potrafi.
uturn
Nowicjusz

Auto: BMW
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Sie 2016, 09:36

Wiesz co, nie do końca tak to działa. Bo w krajach zachodnich masz inną kulturę picia alkoholu. W Polsce oczywiście nie wszyscy ale dużą część po prostu pije bez umiaru a później wchodzi za kierownicę. Trzeba czasu żeby zmienić mentalność. Nawet młode pokolenia może nie są takimi typowymi pijakami, ale też piją bez umiary, zmieniła się jedynie forma.
Draningkiss
Nowicjusz

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A4