Eliminujmy pijków za kierownicą

01 Wrz 2016, 15:30

Zgadzam się z przedmówcą. W Polsce rzadko kończy się na jednym piwie czy jednym kieliszku. Po prosu tak się zachowujemy (oczywiście nie wszyscy), jakoś mamy to w genach. Dlatego u nas powinno być 0.0 i już.
balsen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 1999
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Wrz 2016, 15:21

Cos zmienia się na plus, na pewno, wiecej kierowców przed wyjazdem bada się alkomatem.
Marek99
Początkujący

26 Wrz 2016, 12:52

Alkomat to bardzo ważna rzecz, jeśli ktoś lubi sobie wypić nawet tylko przy weekendzie :piwo: , to dzięki alkomatowi można się zbadać, sprawdzić, czy wszystko ok, czy możemy jechać chociażby do sklepu czy lepiej pójść do niego na pieszo.. Kontrola powinna być obowiązkowa, także pamiętajcie!! : PIŁEŚ? NIE JEDŹ!!
Bądź trzeźwy w trakcie jazdy samochodem!!
Piłeś? Nie jedź!!
#alkomat #alkomaty #toptrade
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia

28 Wrz 2016, 08:07

Pijani za kierownica to coś najgorszego co może być takich powinno się eliminować żeby nie stwarzali zagrożenia na drogach.
„Nigdy nie skupiaj się na sobie, nie opisuj swojej firmy czy oferowanych produktów/usług… Zawsze mów o korzyściach, które odniosą Inni ze współpracy z Tobą„
MarekWawa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 10 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.9 TDI 101 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

29 Wrz 2016, 17:35

ja nawet ostatnio byłem na weselu z noclegiem i rano mogliśmy sprawdzić sobie alko w alkomacie :D
Vailant
Nowicjusz

Auto: nie mam

05 Paź 2016, 12:16

Najlepiej aby zachować maksimum bezpieczeństwa i prawo jazdy to trzeba się udać do najbliższego komisariatu policji i zmierzyć sobie zawartość alkoholu we krwi i wtedy będziemy mieć 100% pewności. Albo stosować zasadę jeden dzień baluję - jeden nie prowadzę samochodu. Ostatnio czytałem ciekawy artykuł na ten temat.
Perozzi
Obserwowany

Miejscowość: Mysłowice
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...

10 Paź 2016, 13:21

oczywiście to ma największy sens, ale gdyby ludzie się stosowali to by nie było problemu pijanych kierowców
ast0n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2003
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Honda

12 Paź 2016, 07:01

Trzeba elimoinować pijanych kierowców bez względnie.
Grzesiek1990
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 04 1990
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: MERCEDES C200 KOMPRESSOR
Silnik: 2.0 163KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

12 Paź 2016, 12:53

Apropo pijanych

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

zielonek
Aktywny

Auto: P 206

20 Paź 2016, 14:51

@Perozzi

Czytając twój post przypomniała mi sie historia z mojego miasta.Gościu pojechał na komisariat bo chciał aby sprawdzili czy jest trzeźwy po imprezie, policja sprawdziła okazało sie że jest pod wpływem,co w tym dziwnego,bo przyjechał na ten komisariat samochodem :D
karolina1994
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 2015
Auto: Renault Laguna II
Rok produkcji: 2001

23 Paź 2016, 21:57

Ja jeszcze oprócz pijaków to bym wyrzucił tych wszystkich niedospanych.
Wczoraj na A2 do Poznania, dwóch takich zjechało nagle na mój pas a jeden obtarł mi bok
Dobrze, że lekko bo przy takiej prędkości to gotowa tragedia. I co się okazało; przysnął gapa jeden
Piszą, że taki zaspany za kierownicą tak samo groźny jak pijany.
atcreate
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 05 1989
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Suzki SX4
Silnik: 1.6
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2007

24 Paź 2016, 12:01

atcreate napisał(a):Piszą, że taki zaspany za kierownicą tak samo groźny jak pijany.

Niestety, to smutna prawda. Z wypowiedzi ekspertów wynika, że niewyspani kierowcy mają reakcje wolniejsze nawet o 50% w porównaniu do wypoczętych osób. Sposób kierowania przez takie osoby można porównać do kierowania przez osoby, u których stężenie alkoholu wyniosło 0,5 promila...
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra

24 Paź 2016, 12:34

Jeszcze podrzucam kawałek porównania między pijanymi i "zaspanymi"
Szkoda, że na tych drugich nie ma jakiegoś alkomatu.

"Pijanego kierowcę bardzo łatwo zweryfikować – wystarczy badanie oddechu lub krwi i jesteśmy pewni, że dany delikwent coś pił. Kierowca zmęczony i niewyspany jest praktycznie nie do sprawdzenia. Nie da się ustalić żadnych norm senności, których przekroczenie uniemożliwiałoby dalszą jazdę. Jedynie kierowcy ciężarówek i autobusów są pod stałą kontrolą urządzeń, mających gwarantować odpoczynek co kilka godzin. W rzeczywistości jednak bywa z tym różnie. Wielu z nas bagatelizuje ten problem, tymczasem alkohol i senność działają na człowieka bardzo podobnie. Przyglądając się tym podobieństwom można wskazać kilka podstawowych:
- wydłużenie czasu reakcji,sen groźny jak alkohol w aucie
- zaburzenia widzenia,
- gorsza koordynacja ruchowa,
- problemy z oszacowaniem odległości,
- reakcje nieadekwatne do sytuacji.

Niestety większość kierujących, sprawia wrażenie totalnie nieświadomych tego, jakim zagrożeniem na drodze jest senność i zmęczenie. Wynika to często z tego, że wsiadając do samochodu czują się jeszcze całkiem dobrze. Dopiero podczas jazdy pogarsza się ich sprawność psychofizyczna.
"
atcreate
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 05 1989
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Suzki SX4
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2007

24 Paź 2016, 20:32

Aby eliminować pijanych debili z dróg, bardzo dobrym rozwiązaniem są tzw kontrole trzeźwości, akcje "Trzeźwy poranek" itd. Co myśłicie na temat głośnej ostatnio sprawy, iż takie kontrole trzeźwości są nielegalne? Z jednej strony policja wymaga, abyśmy my - kierowcy stosowali się do przepisów, z drugiej strony sama je łamie w tym przypadku. Coraz więcej kierowców odmawia dmuchania w alkomat przy takich akcjach. jest całe mnóstwo filmików na you tube, artykułów w necie, że kierowca nie ma obowiązku dmuchać w alkomat podczas takich akcji.
Ale akcje te, w pewien sposób działają na nasze bezpieczeństwo.
Jak wy się ustosunkowujecie podczas takich akcji - dmuchacie, czy się przegadujecie z policją?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lis 2016, 21:32

MotoAlbercik napisał(a):Jak wy się ustosunkowujecie podczas takich akcji - dmuchacie, czy się przegadujecie z policją?

Jeszcze nie miałem niby okazji dmuchać w alkomat ale jakby mnie o to funkcjonariusz poprosił bez dyskusji zrobiłbym to, gdyż on dba o to by na drodze nie było pijaków i do tego tylko pijak raczej broni się przed kontrolą a ja zawsze trzeźwy siadam za kółko :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010