Eliminujmy pijków za kierownicą

19 Sie 2022, 17:42

koniecznie musimy eliminować
BasiaCalus
Obserwowany

25 Sie 2022, 10:44

trzeba eliminować bo to plaga
CalusBaia
Obserwowany

25 Sie 2022, 15:00

oj tak, popieram
GawronCalus
Obserwowany

26 Sie 2022, 07:54

Numskama napisał(a):ja też piję i sobie chwalę
Sporo kierowców pije ale nie oznacza to że muszą wsiadać za kierownicę zaraz po spożyciu. Nic tu nie zastąpi zdrowego rozsądku, a niestety nie wszyscy go mają.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Mar 2023, 20:40

Myślę też, że na stan uzależnienia ma duży wpływ aktualna sytuacja polityczna, jak również geopolityczna. Sporo osób wrażliwych emocjonalnie determinuje fakt coraz mniejszej ilości pieniędzy w kieszeni. Robiąc tym samym sobie na przekór decyduje się na kupno, picie alkoholu kosztem choćby pieniędzy na jedzenie. W tym rozumowaniu "tracę, to niech tracę". a to prowadzi to tego co mamy. I proszę Państwa, lepiej nie będzie, nie łudźmy się, będzie gorzej. Będzie coraz więcej osób popadających w narkomanię, w inne uzależnienia, coraz popytniejszy staje się biznes rozrywkowy co prawda, ale związany z wróżbiarstwem, z przewidywaniem przyszłości. Ludzie stają się coraz bardziej niepewni, co oznacza, że nie interesuje ich już, jakie konsekwencje przyniesie ich jazda po alkoholu. Niektóre osoby wychodzą też z założenia, że trafiając za kratki, oszczędzą sobie problemów związanych z funkcjonowaniem na wolności.
zaszybki
Obserwowany

Auto: Mercedses G AMG 63
Silnik: 3,98 585KM

19 Maj 2023, 12:03

Jadę ostatnio rano odwieźć dzieci do szkoły, a tam niecodzienny korek... patrzę, a Policja stoi z alkomatami z obu stron :wink: i wszystkich kierowców jadących pod szkołę sprawdzają. W sumie pierwszy raz spotkałem się z taką akcją uważam, że są one potrzebne i tu bardziej zamiast z rana przed 8 zrobił bym ją np. w piątek w popołudniowych godzinach.

Ciekaw jestem czy to Policja sama z siebie wyszła z taką akcja czy ktoś zgłosił potrzebę takiego sprawdzenia kierowców.

Najlepsze były dzieli i pytania typu: "a jak się spóźnimy do szkoły to co?" wiec Ja na to żeby winę zrzuciły na Policjantów :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sty 2024, 15:53

Ale kiedyś były zupełnie inne auta. Teraz to trzeźwym wsiąść za kierownicę dobrze zbudowanego auta dla wielu jest czymś niedorzecznym... takie czasy
RobSon1
Nowicjusz

08 Sty 2025, 14:37

Całkowicie się zgadzam z Twoim postem i dziękuję za poruszenie tak ważnego tematu. Te statystyki są naprawdę zatrważające - ponad 2600 pijanych kierowców w ciągu zaledwie dwóch tygodni to prawdziwa plaga na naszych drogach.
Pracując w branży motoryzacyjnej, często widzę jak wiele uwagi poświęca się dbaniu o samochody, ale najważniejsze jest przecież bezpieczeństwo na drogach. Każdy pijany kierowca to potencjalna tragedia - nie tylko dla niego, ale przede wszystkim dla niewinnych osób, które mogą znaleźć się na jego drodze.
Bardzo trafnie zauważyłeś rolę otoczenia - rodziny, znajomych, świadków. To właśnie my wszyscy mamy obowiązek reagować. Sam nieraz widziałem sytuacje, gdy znajomi próbowali "przekonać" kogoś, że "da radę" prowadzić po kilku piwach. To kompletnie nieodpowiedzialne podejście.
Warto też przypomnieć, że obecnie jest tyle alternatyw - taksówki tradycyjne i te na aplikację, można też umówić się na nocleg czy poprosić kogoś trzeźwego o podwiezienie. Żadna z tych opcji nie jest droższa niż potencjalne konsekwencje jazdy po alkoholu.
Popieram też apel o zgłaszanie podejrzanych zachowań na drodze. Lepiej zadzwonić na policję "na wszelki wypadek", niż później żałować, że się nie zareagowało.
DCRAFTS
Nowicjusz

Miejscowość: Robakowo