Eliminujmy pijków za kierownicą

30 Sty 2014, 15:19

Przykład płynie z góry, jak się to mówi. Niedawno było głośno o pijanym policjancie, który spowodował wypadek w Mszanie Dolnej. Auto jadące od strony Kasiny Wielkiej z dużą prędkością zjechało na lewy pas drogi, uderzyło w ogrodzenie ścinając zrobiony z szyny kolejowej słupek (!), wjechało w dach garażu, walneło w podwójny słup energetyczny łamiąc go, po czym wróciło na drogę, zatrzymało się i zapaliło. Jakie kłamstwa właściciela i pijanego policjanta są związane z tą sprawą zapewne wszyscy wiedzą.
Być może nie doszło by do tego, gdyby ów właściciel samochodu nie pozwolił na tą przejażdżkę. Ale jak wiadać, idiotów nie brakuje...

A taką fotke pijak policjant zamieścił w necie, na drugi dzień po wypadku. A prokuratura twierdzi, że nie może go przesłuchać ze względu na zły stan zdrowia, kóry ma rzeokomo utrzymywać się conajmniej do 30 dni...Prokuratura oczywiście opiera się na opinii lekarzy...

A tu filmik z wyczynu, którym, sądząc po fotce, szczyci się pijak policjant :

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2014, 22:09

Są równi i równiejsi w tym kraju niestety. Znając życie zasłaniają się złym stanem zdrowie, oraz czekają az sprawa powoli ucichnie...
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

31 Sty 2014, 23:58

Sensei napisał(a):Znając życie zasłaniają się złym stanem zdrowie, oraz czekają az sprawa powoli ucichnie...

Ja myślę, że to nie wina tego policjanta pijaka, tylko wina opieszałości prokuratury - skoro ten pijak sam napisał że czuje się całkiem dobrze, to prokurator może go przesłuchać i postawić akt oskarżenia. Ale prokuratura jak widać opiera się na opinii lekarza, kóry ewidentnie kłamie. I za coś takiego też powinien być ukarany. Prokuratorowi plują w twarz, a ten tłumaczy sobie, że to deszcz pada. Gratulacje dla polskiej prokuratury...Nie ma się co dziwić, że tylu pijaków jeździ po naszych drogach...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 10:19

I znowu pijak spowodował wypadek - dzisiaj w nocy na drodze DK22 pomiędzy Gorzowem Wielkopolskim a Strzelcami Krajeńskimi przy wsi Zdroisko około 1:30 28 letni pijak Dawid K. jadący Audi A6 z powodu nadmiernej prędkości ( a zapewne też z powodu nadmiernej fantazji ) zjechał na łuku drogi i zderzył się czołowo z Fiatem Pandą, w którym jechaly trzy sosoby - 14-letnia dziewczyna, 63-letnia kobieta i 40-letni mężczyzna - członkowie jednej rodziny.
Cała trójka zgineła. Kierowca Audi trafił do szpitala ze złamaną nogą. Tam po badaniu krwi okazało się, że jest pijany - miał ponad 2 promile alkoholu.A co najśmieszniejsze, a może raczej najbardziej bulwersujące, to 28 latkowi grozi kara pozbawienia wolności do 12 lat i dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych :!: Za zabicie jadąc samochodem po pijaku trzech osób grozi tylko 12 lat :!: :!: :!: A za zabicie jednej osoby na trzeźwo, na ulicy, w domu grozi 25 lat :!: Wynika z tego, że lepiej się upić i tego kogoś trafić na przejściu dla pieszych - dostanie się połowę lżejszą karę :!: :!: :!:
Jak ja nie lubię tej chorej Polski :evil:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 18:41

Tak , wszyscy się zgadzają, że za dużo tych bandytów drogowych jest. Ja też czasami mam wrażenie, że to jakaś plaga głupoty i skrajnej nieodpowiedzialności.. Oni kompletnie nie myślą. OK , pijany nie myśli, ale zanim pojedzie swoim wozem na imprezę, to jeszcze powinien myśleć. Mi właśnie wtedy najbardziej działa wyobraźnia. Jak sobie pomyślę, że mógłbym rozwalić moją piękną beemkę (tak, jednak to auto wybrałem), która mi tak dobrze służy… brrr!. I od razu dzwonię po taksówkę. A te osoby towarzyszące to co?. Siedzą spokojnie i się gapią, jak pijak wtacza się za kierownicę. Żadne alkomaty nie pomogą. Trzeba blokady w autach montować i tyle. Nawet ostatnio jak byłem na przeglądzie w BMW Arena w Łodzi to rozmawiałem z technikiem, jak tak można. Zgodził się ze mną, że to skrajna nieodpowiedzialność!. :angry:
tytoss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 01 1996

01 Lut 2014, 21:43

tytoss OK, zgadzam się, że jak widzi się człowiaka wtaczającego do samochodu to powinniśmy zainterweniować, dla dobra wszystkich le nie da się wszystkich upilnować ludzie są dorośli i dopoki nie zmadrzeja tak niestety bedzie..
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

02 Lut 2014, 09:14

Pijany za kierownicą powinien być sądzony jak za usiłowanie zabójstwa.
Pijany który spowodował wypadek jak za morderstwo z premedytacją.
Do pewnych ludzi nie dotrą apele, akcje propagandowe, alkomat też ich nie powstrzyma.Tylko wysokość i nieuchronność kary może dać jaki efekt.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

04 Lut 2014, 14:50

Muszę się z tym zgodzić całkowicie, głaskanie czasami nie pomaga. Czasami trzeba mocno i głęboko dotrzeć do świadomości człowieka.
SSolo
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 31 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

10 Lut 2014, 15:20

Dokładnie też tak myślę. Od razu dożywotnio zabierać prawo jazdy także
ryba87
Obserwowany

Auto: a4 b5

10 Lut 2014, 18:34

dokładnie to jest jakiś argument a nie czasowe zabranie prawka
igrek
Nowicjusz

Auto: BMW

11 Lut 2014, 15:21

W czym ma pomóc zabranie dożywotnio prawka? Raczej to nie powstrzyma pijanego kierowcy, jedynym efektem będzie obawa, że można stracić ale to nie na wszystkich zadziała. Kara śmierci - to jest jedyna skuteczna obawa przed popełnieniem przestępstwa.
ciekawymarian
Obserwowany

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 13 05 1995
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Rover 416si
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

11 Lut 2014, 22:48

Niestety znam kilku kierowców jeżdżących baz prawa jazdy i pijących za kierownicą. Zdaje się że kara za prowadzenie pojazdu bez uprawnień to 500zł. Nie wielka cena kontrolowany jestem raz na kilka lat. Tylko kara pozbawienia wolności REALNA I WYKONYWANA natychmiast będzie skuteczna,nie jakieś zabieranie prawa jazdy czy kary pieniężne. Jeśli by tak kilku kierowców płci obojga zniknęło z naszych dróg i życia na parę lat, to by ich rodziny i ''przyjaciele'' zastanowili się dlaczego do tego dopuścili. Każdy kto wsiada za kierownicę pod wpływem alkoholu czy czegoś innego powinien liczyć się z tym że do domu może wrócić za kilka lat , jeśli będzie do czego wracać.
piotr R
Aktywny

12 Lut 2014, 10:28

piotr R napisał(a):Niestety znam kilku kierowców jeżdżących baz prawa jazdy i pijących za kierownicą.

piotr R napisał(a):Jeśli by tak kilku kierowców płci obojga zniknęło z naszych dróg i życia na parę lat, to by ich rodziny i ''przyjaciele'' zastanowili się dlaczego do tego dopuścili.

I jak to się ma jedno do drugiego? Tu piszesz, że znasz takich, a dalej piszesz o zastanawianiu się dlaczego dopuszczają do jazdy pijanych...Znasz pijaków za kierownicą i co? I nic nie robisz...Zastanów sie nad tym.
piotr R napisał(a):Zdaje się że kara za prowadzenie pojazdu bez uprawnień to 500zł.

Zgadza sie. Ale pod warunkiem, że jest się trzeźwym podczas kontroli. Wówczas kończy się to tylko mandatem. Ale konsekwencje mogą być o wiele większe, jeżeli dojdzie do stłuczki albo wypadku. Wówczas kierowca bez prawka pokrywa wszystkie koszta z własnej kieszeni - OC w takim przypadku nie pokrywa szkód. Naprawa uszkodzeń i cała reszta idzie z UFG a oni później ściągają od winowajcy całą kwotę. Tak samo ma się sprawa z pijanym bez prawka, tyle tylko, że dodatkowo są większe kłopoty.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lut 2014, 21:50

Zrobiłem z tym porządek i się tego nie wstydzę. Rozmowa nie dała rezultatu dostałem zjebkę I.T.D.
Rozmowa z rodziną dała zaskakujący efekt. Dostałem telefon, kiedy i gdzie, wystarczyło przekazać tę wiadomość na miejscowy posterunek. Ta pani już nie jeździ. Za drugim razem wystarczyła rozmowa, koledzy, z którymi jeżdżę w terenie przynajmniej w mojej obecności po piwko nie sięgają. Wieczorem chętnie się z nimi napiję i nikt na nikogo się nie obraził.
Wykonałem też parę telefonów z drogi, nie wiem czy były skuteczne zrobiłem, co mogłem w danej sytuacji. Będę robił to nadal chcę żeby moja rodzina wracała w komplecie do domu.
Co do zabrania prawa jazdy chciałem wykazać małą skuteczność tej kary za 500zł raz na kilka lat można ignorować wyrok sądu. Mniej więcej brzmi on tak ‘’zakaz poruszania się pojazdami mechanicznymi po drogach publicznych’’ często dotyczy również akwenów żeglugowych, rowery też obejmuje.
Jeśli pijany któremu odebrano prawo jazdy powoduje wypadek to jest porażka naszego systemu prawnego.
piotr R
Aktywny

13 Lut 2014, 10:22

I bardzo dobrze zrobiłeś :ok: Jak każdy kierowca ( i nie tylko ) taki będzie, to sami, bez policji wyeliminujemy pijanych debili z naszych dróg.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika