Eliminujmy pijków za kierownicą

15 Lut 2014, 16:56

I kolejna sytuacja, że jednak się da, jak tylko się chce :
zassane z onet.pl - zatrzymał pijanego kierowcę
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2014, 14:03

Ja mam taki styl jazdy że zawsze omijam wszelkie dziury/studzienki i inne wynalazki na naszych przepięknych drogach :x . Jazda tzw. Slalomem
Obawiam się że pewnego razu ktoś jadący za mną może stwierdzić iż jestem pod wpływem alkoholu

Także pijacy pijakami trzeba tępić , ale niech się ktoś w końcu zabierze za lokalne drogi . Przez tyle czasu łatali dziure na dziurze że teraz jazda po tym przypomina jazdę po kocich łbach .
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

24 Lut 2014, 14:49

najgorsza jest biernośc, widzisz że ktos wsiada na gazie do auta jako kierowca i zero reakcji
Klaudio
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

24 Lut 2014, 15:24

Tom01 napisał(a):Nie prawda. To nie jest żadna plaga.

Ja się nie zgodzę z tym twierdzeniem - pijani kierowcy to plaga i jest ich coraz więcej. Pijacy za dużo sobie pozwalają. I jak my ich nie pomożemy wyeliminować z dróg to nikt tego za nas nie zrobi - policja nie może być na każdej drodze. Ale za to na każdej drodze są samochody, a więc inni kierowcy. I tylko informując policję o pijakach wyrzucimy ich z dróg.
Tom01 napisał(a):Plagą jest obecna, trwająca od dłuższego czasu nagonka w mediach. Którego kanału nie włączysz, krzyczą o pijanych kierowcach.

I to jest bardzo dobra palga - nieliczny pożytek z mediów. Szkoda, że tak późno się zaczeło.
Zgadzam się też z ostatnią opinią społeczeństwa, że osoba trzeźwa, która wsiada do samochodu, z pijanym kierowcą i wie, że ów kierowca jest pijany powinna odpowiadać za to przed sądem i mieć wyrok. Pijany kierowca to potencjalny morderca, a pasażer wiedzący, że kierowca jest pijany i mimo to z nim jedzie i co najważniejsze pozwala mu jechać jest wspólwinny i powinien mieć wyrok za współudział.
Nagonka w mediach jest bardzo pozytywną stroną tej patologii.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2014, 15:37

Magda93 napisał(a):Ja mam taki styl jazdy że zawsze omijam wszelkie dziury/studzienki i inne wynalazki na naszych przepięknych drogach
Nie tylko Ty.. Robi to większość kierowców :wink:
MotoAlbercik napisał(a):Nagonka w mediach jest bardzo pozytywną stroną tej patologii.

Dokładnie, trzeba o tym mówić głośno i stanowczo :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Lut 2014, 14:13

powinniz aostrzyc kary dla tych pijanych, zabierac prawko i auto, i licytowac a hajs przeznaczac na rodziny osob co przez takich debili ucierpialy
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Samochody użytkowe Volkswagena - szeroka paleta modeli
    Najważniejszymi punktami są ekologiczne koncepcje samochodów, napęd na wszystkie koła samochodów użytkowych VW i specjalistyczne zabudowy. Dodatkową atrakcją technologiczną jest Prototyp eT! Na najważniejszych ...

28 Lut 2014, 09:38

Piszemy o pijanych kierowcach nie tylko oni są zagrożeniem na drogach.
Wczoraj wieczorem o mało co nie przejechałem po nogach pijaka który spał w rowie.
W statystyce był by kolejny wypadek na drodze pod wpływem alkoholu, tyle że kierowca był trzeźwy.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

28 Lut 2014, 11:51

Nigdy nie jeździłem po alkoholu i absolutnie nie dopuszczam nawet takiej myśli. Najbardziej szkoda tych co giną w wypadkach z udziałem pijanych kierowców podczas gdy sprawca wypadku jakimś cudem wychodzi bez szwanku.
daras881
Obserwowany

Auto: Nie mam

05 Mar 2014, 12:53

pijacy owszem to zmora polskich dróg. Ja po alkoholu nie wsiadam gdyż uważam że "dowód osobisty mogę zgubić ale prawka nigdy".
Poza tym bardziej jeszcze mnie denerwuje brawurowa jazda innych. Mi tez się zdarzy przekroczyć dozwoloną prędkość poza terenem zabudowanym. Tu nikt nie jest święty. Ale są takie sytuacje gdzie komuś nachalnie się śpieszy i siedzi jak ten k.... na zderzaku i chce wyprzedzić a kilkaset metrów staje na skrzyżowaniu i hamuje ruch :evil:
adam9112
Nowicjusz

Auto: Raneult Laguna

06 Mar 2014, 01:39

Obiema "rencami" się podpisuję. Tyle się mówi o karaniu zabójców, a na drogach aż się od nich roi.
furman22
Nowicjusz

Auto: fiat

06 Mar 2014, 10:33

Wczoraj w jakimś mieście ( nie pamiętam jakim ) policja zatrzymała do kontroli kierowcę autobusu miejskiego. Okazało się, że miał 1,2 promila alkoholu. 2 minuty wcześniej wyjechał z zajezdni i jechał na pierwszy przystanek na trasie. Na szczeście nie miał jeszcze pasażerów.
Nie rozumiem, dlaczego ludzie się w dzisiejszych czasach tacy nienormalni - przecież dzisiaj dostać robotę to graniczy z cudem, a dostać robotę, gdzie nie trzeba się dużo narobić to już wogóle niemożliwe. A pracować jako kierowca autobusu to zajęcie wprawdzie naprawdę odpowiedzialne, ale nie jest złe. I jest przede wszystkim praca. A teraz d...l nie dość, że pozbył się pracy, to już roboty jako kierowca nie dostanie, bo ma zabrane prawko. No i opinia będzie się za nim ciągła do końca życia. A dodatkowo będzie miał sprawę w sądzie.
Ludzie to naprawdę są nieodpowiedzialni.
Ale kary za takie rzeczy są zdecydowanie za małe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Mar 2014, 11:03

Coś musi być w tym, że Polacy do niektórych spraw lekko podchodzą a później będą żałować
adam9112
Nowicjusz

Auto: Raneult Laguna

06 Mar 2014, 13:27

Myślę, e to brak wyobraźni. Każdemu może się zdarzyć tylko nie mnie. A potem jest rozpacz po niewczasie.
mikołaj11
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault laguna

27 Mar 2014, 16:24

Ważna rzecz - jeśli spowodujesz szkodę "na gazie", to twoje towarzystwo ubezpieczeń wystąpi do ciebie z regresem o zwrot wypłaconego odszkodowania.

Czasami te kwoty mogą być olbrzymie. Szczególnie, jeśli w wypadku ucierpią jakieś osoby. W ekstremalnych przypadkach będziesz musiał do końca życia płacić ubezpieczycielowi za rentę, którą będą wypłacali poszkodowanym.
krzych87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1987
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI 115
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2014, 11:41

Dokłądnie tak jest - jeżeli po pijaku spowoduje się szkodę, to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania. Poszkodowany dostanie pieniądze z UFG, a ten ściągnie je z konta sprawcy. Koszta mogą być naprawdę duże - naprawa samochodu, leczenie poszkodowanych itd.
Ostatnio jest dosc głośno o policjantach - w Dąbrowie Zielonej, policjant, nie będący na służbie podczas holowania drugiego pojazdu doprowadził do zerwania się liny holowniczej, a holowane auto wylądowało na dachu. Osoba, która siedziała w holowanym aucie została ciężko ranna. Policjant uciekł, nie udzielając poszkodowanemu żadnej pomocy. Policjant jest poszukiwany i wszczęto wobec niego procedurę zwolnienia ze służby. Dodatkowo stanie przed sądem. Ciekawe dlaczego uciekł z miejsca zdarzenia...
W innym przypadku z niedawna policjant, który uciekł z miejsca kolizji ( dobił do stojacego na poboczu samochodu ) nie odbirał telefonów oraz nie stawił się w pracy dzień po zdarzeniu, przynosząc wieczorem L4. Oczywiście po całym dniu był trzeźwy. Ciekawe więc dlaczego uciekł z miejsca kolizji...
Jak widać przykład płynie z góry.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika