Eliminujmy pijków za kierownicą

06 Maj 2014, 01:04

:? jestem zawodowym kierowcą- w firmie mamy jednego pijaka-dzwoniliśmy z chłopakami na 112 i nic po 2 dniach znowu narąbany w auto i jazda - ALE SZLAG MNIE TRAFIA JAK DZWONIĄC NIBY ANONIMOWO NA 112 UPORCZYWIE wypytują się mnie o moje dane. Sorry już nigdy nie zadzwonimy.
darek71
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 2-1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: audi
Silnik: 1*9TDI 90 km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

06 Maj 2014, 09:52

Nie ma się co zniechęcać - danych podawać nie musimy i dyżurny przyjmujący zgłoszenie nie może wymusić na nas podania danych. Poprostu informujemy dyżurnego, że korzystamy z prawa do tego, żeby zgłosić zaistniałą sytuację anonimowo. Mało tego - jak zadzwonimy, że do auta wsiada pijany, a reakcji policji nie ma, to dzwońcie drugi raz i powiedzcie wprost - że zgłaszacie po raz drugi i ostatni. Jak pijak spowoduje jakąś tragedię lub kolizję, to wyciągnięcie konsekwencje - zgłosicie sprawę do prokuratury.
No i zawsze możecie zgłoszenie nagrać. A potem dać info na forum. Ja z chęcią zadzwonię do tej komendy z prośbą o wyjasnienie :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2014, 21:35

Zawsze pytają kto zgłasza,imię i nazwisko wystarczy. Nigdy nie miałem z tego powodu problemów.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

08 Maj 2014, 09:49

Zgadza się - zawsze pytają. Ale zawsze możesz powiedzieć, że chcesz pozostać anonimowy, żeby uniknąć ewentualnych problemów z czyjejkolwiek strony. I dy ż urny nie ma prawa żądać od ciebie podania danych.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2014, 10:59

a dlaczego miałoby być to nie rozdmuchiwane? a nóż to pomoże
bolek87
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 04 10 2005
Auto: opel astra
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

11 Maj 2014, 20:01

Bo pewnie nie chce wyjść na podpier..., u mnie na ciężko znaleźć osobę która jeździła trzeźwa, najgorsze jest to, że panuje tutaj społeczne przyzwolenie na jazde po pijaku, kazdy kazdego zna..
monit
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1984
Przebieg/rok: 42tys. km
Auto: Scenic
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...

11 Maj 2014, 20:08

A gdzie mieszkasz?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Maj 2014, 22:25

Współczuję ,jak ktoś zabije kogoś to wytrzeźwieją :x Szkoda człowieka który może zapłacić życiem za przyzwolenie społeczne na jazdę po pijaku.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

15 Maj 2014, 09:24

Jeżeli chodzi o pijanych kierowców samochodów, to tu chyba nie ma o czym dyskutować. Każdy kto wsiada za kierownicę po wypiciu to potencjalny zabójca.

w ostatnim czasie szczególnie dużo słyszy się o wypadkach ze skutkiem śmiertelnym spowodowanym przez pijanego kierowcę. I co my możemy z tym zrobić? nic, bo zawsze jest tak, że ktoś zostanie zatrzymany i wyjdzie mu na dmuchaniu to i tak ma to w czterech literach i jeździ dalej. aż kogoś lub siebie zabije na drodze.

taki kraj, kraj absurdów...

a właśnie a propos absurdów
we wrześniu czytałem, o tym, że celnicy zabrali temu facetowi maszyne do nabijania gilz tytoniowych jedynie podejrzewając, że jest to wykroczenie. Teraz łaskawie zwracają mu sprzęt wyjaśniając, że jednak nie było żadnych nieprawidłowości... a gość poniósł za to niemałe straty.
Grzesiek155
Obserwowany

Auto: Mazda 6

17 Maj 2014, 13:03

Według mnie powinny być bardziej surowe kary dla pijanych kierowców.
Tak jak w Skandynawii - zabierają od razu prawo jazdy i do więzienia na miesiąc czy trzy..
Gdyby były surowsze kary prędzej by ktoś pomyślał o konsekwencjach jakie go czekają.
audipower
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audica

20 Maj 2014, 13:54

super akcja - popieram - pijaństwu za kółkiem mówię NIE!
malinowski
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 03 1976
Auto: Opel

26 Maj 2014, 09:03

Powinni wziąść się nie tylko za pijanych za kółkiem ale również za osoby, które świadomie poruszają się razem z pijanym kierowcą. A co do forumowiczów, którzy niechcą wyjść na takich co kablują, mam jedno pytanie, czy jak taki pijany kierowca zabije Ci dziecko lub kogoś z najbliższych w rodzinie, to też nie będziesz chciał wyjść na kapusia? Aż ręce opadają jak czyta się niektóre posty, nikomu nie życze źle ale jeśli taka sytuacja jak opisałem wystąpi to czlowiek do końca życia ma wyrzuty sumienia, że przyzwałał, że gdyby podkablował tego kierowce wówczas może nie doszło by do tragedi, niestety w Polsce mamy tendencje do tego, że mimo świadomości zagrożenia jakie może wystąpić, często myślimy, że to zdarza się innym ale nie mnie. Sporowadzenie na ziemie i wyprowadzenie z błędu jest lekcją, której nikt nie chciał by odczuć na własnej skórze.
Zbyszelski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1974
Auto: Citroen C4

27 Maj 2014, 10:17

Jeśli nie siadasz za kółko to śmiało możesz lodówkę otwierać, pod warunkiem, że znajdziesz tam to czego oczekujesz. Pijanych kierowców jest sporo i tematu nie można lekceważyć. Pijany kierowca na ulicach niesie śmirć, wcześniej czy później.
Wiesman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1980
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

30 Maj 2014, 08:54

Pijani kierowcy to już jest ogromna plaga w ostatnim czasie już było kilka wypadków np. ten pod podajże w Strzałkowie pod Radomskiem gdzie pijak w Vectrze który już stracił prawko spowodował wypadek pod wpływem wjeżdżając w grupę ludzi gdzie 2 osoby poniosły śmierć. Takich to powinno simę zamykać na dożywocie i sądzić jako morderców z premedytacją bo jak jest pijany i wsiada za kierownicę to powinien być świadomy tego co się może stać a nie, a tych co złapią pod wpływem to prawko też zabierać dożywotnio.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

30 Maj 2014, 10:36

Dziwi mnie czasami jak to jest, że coraz częściej słyszy się o pomysłach wycinania drzew, bo gdyby tam nie rosło to wypadku by nie było, ale problemu pijanych kierowców się nie widzi. Zamiast likwidować drzewa, należy zliwkidować pijaków. Sam lubie sobie czasem skosztować % ale jeśli już mam gdzieś jechać to można sobie przecież odpuścić. Sam nawet zrobiłem eksperyment i przez półroku nie piłem nic, takie postanowienie noworoczne, jest maj a ja nadal w nim trwam i jakiś mogłem odmówić sobie choć łatwo nie było. Może mój przypadek jest lekko przesadzony ale tym bardziej udawadnia, że wiedząc, że będziemy rpowadzić można sobie ten jeden, czy dwa razy odpucić picia.
Zbyszelski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1974
Auto: Citroen C4