Witam, posiadam samochód Opel Atra F 1.6 1992r. + Lanos 1.4 2003. - zakupiłem interfejs diagnostyczny ELM 327.
[link wygasł]
Zainstalowałem urządzenie (podłączyłem, zainstalowałem sterowniki z dołączonego nośnika CD). Urządzenie zainstalowało się jako COM4, przestawiłem na COM1, zmieniłem ustawienia na zalecane w manualu tj:
[link wygasł]
[link wygasł]
Podłączyłem ELM327 do samochodu, następnie do laptopa, uruchomiłem komputer, przekręciłem kluczyk, uruchomiłem program:
- ScanTool.net for Windows v1.13: dostałem informacje - "Nie można otworzyć portu COM", po kilku próbach komunikat "Brak połączenia z interfejsem"
- ScanMaster-ELM DEMO - w logu niby coś robił, ale na koniec i tak "Rozłączono" - ELM sprawdzałem jeszcze na Astrze F 1992 1.6 i też nie działa
[link wygasł] - PCMSCAN DEMO - nie mógł się połączyć
- OBD II Logger - j/w
- WOBD - j/w
Na 2 samochodach nie mogłem się podłączyć. Przy próbie nawiązania połączenia mruga zielona dioda na ELM oraz lampka w samochodzie.
To co robiłem:
- zmiana portów na COM1, COM2, COM3, COM4
- zmiana czasu opóźnienia z 16 na 1 (msek) w zaawansowanych ustawieniach
- reinstalacja sterowników oraz programów diagnostycznych
- sprawdzałem na wszystkich gniazdach USB
Powiem tak, skoro kabel jest pod usb, to po jaką cholerę zmieniać to na com1? com1 jest to port rs232, tak samo jak com2, com3 i 4 sa to wirtualne porty rs232. Moim zdaniem powinieneś zainstalować od nowa, i w programie diagnostycznym, w ustawieniach wybrać usb0001, prawdopodobnie pod takim portem to będziesz miał. I powinno Ci śmigać... Ja bardziej siedzę w komputerach niż samochodach, więc coś niecoś wiem. I ja na pewno bym tak zrobił w pierwszej kolejności, nie patrzył na to co ludzie piszą w manualach. Możesz mi też dać screena z rozwiniętą listą portów w ustawieniach programu, i powiem Ci co wybrać, oczywiście po poprawnie zainstalowanym sterowniku do kabla.
Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
Jak powinien przebiegać przegląd przed zakupem używanego samochodu? Duża część transakcji związanych z zakupem samochodu w Polsce dotyczy pojazdów z rynku wtórnego. Kluczowym działaniem przed podjęciem decyzji zakupowej jest dokładne zbadanie stanu technicznego pojazdu. Jak ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.