Equalizer problem.

07 Mar 2007, 21:07

Dzien dobry,
Mam nastepujacy problem. Posiadam do zamontowania equalizer ale niestety moja wiedza nie jest wystarczająca aby go podłaczyć :] zatem zwracam sie z prośbą o pomoc. Na sprzecie jest nalepka z rozpisanymi kabelkami ale interesuje mnie fakt podłaczenia głośników. na wyjściu mam 4 dwu żyłowe kabelki i z tego wnioskuje ze mam rozdzielenie dzwieku na 4 głośniki. Zatem o ile się niemyle na jednym kablu (który ma 2 żyły) mam + i -. i tu moim zdaniem nie ma problemu. Problem polega na tym ze na weściu mam 4 jedno żyłowe kabelki. 2 z nich to + i masa (czyli tak zwane zasilanie) a dwa pozostałe są rozpisane jako" wejscie L" i "wejście P" i tu zaczynają sie dla mnie schody, gdyż nie wiem jak podłaczyć do tego radio. czy do kabla oznakowanego jako L mam podlaczyć + a do P - czy odwrotnie? a moze jeszcze jakoś inaczej trzeba to wszystko pospinać? Z góry dziekuje za wszelaką pomoc.

z powazaniem
Marcin Piesiak
marcinray
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

13 Mar 2007, 19:40

Czy jest ktoś w stanie mi pomoc?
marcinray
Nowicjusz

13 Mar 2007, 23:10

marcinray napisał(a):dwa pozostałe są rozpisane jako" wejscie L" i "wejście P"

Witam,
Nie widzę jak to wygląda ale generalnie do wejścia L podłączasz plus lewego głośnika a do wejścia P plus prawego...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

17 Mar 2007, 20:35

Dzien dobry.
A co z pozostalymi kabelkami czyli L masa i P masa? bezposrednio od radia do glosnika?
dziekuje za pomoc.
z powazaniem
Marcin Piesiak
marcinray
Nowicjusz

18 Mar 2007, 23:20

Tak. Powinno po tym grać ;)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Mar 2007, 01:49

hmm....
z tego opisu wnioskuje,że uszkodzisz ten korektorek.
wejście jego jest niskonapięciowe,a co za tym idzie nie można podłączać tam wyjścia głośników z radia.
wrzuć fote tego ustrojstwa to zobaczymy jak to podłączyć.
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

20 Mar 2007, 21:50

Dzien dobry,
Foty narazie wrzucic niemoge bo samochod jest w warsztacie ale wyglada to mniej wiecej tak: equalizer jest jakiejs niemieckiej firmy, kabelki do wejscia sa 4 jeden z nich to + drugi to - czyli zasilanie a dwa pozostale sa rozpisane jako wejscie P i wejscie L. na wyjsciu mam 4 dwu zylowe kabelki kazdy z nich jest podpisany nastepujaco wyjscie przód prawy, przod lewy, tyl lewy. tyl prawy. Interesuje mnie tylko sposob podlaczenia tego do radia i do glosnikow. wiem ze wczesniej, gdy jeszcze bylo radio w tym samochodzie to bylo to podlaczone bezposrednio do radia ale jak to nikt sie niedowie bo kabelki sa pourywane tak ze szukac ich trzeba po calym samochodzie.
pozdrawiam
marcin piesiak
marcinray
Nowicjusz