Espero po dziadku

25 Lip 2013, 16:04

Witajcie
Jest to mój pierwszy post, i mam nadzieje także nie ostatni ;) Sprawa jest tego typu: Mam dziadka który posiada od nowosci daewoo espero wzięte z salonu, I właściciel. 96 rocznik, bordowy przejechane ma tylko 68tysięcy kilometrów. Pali dosłownie na dotyk, nigdy nie było takiej awarii która by go unieruchomiła. No oprócz korozji i pewnej akcji że zatkał się ze starości tylni tłumik (auto nigdy nie widzialo na licznikui chyba powyżej 150). Pozatym jeżdzone delikatnie, zmiana biegow przy max 3 tysiącach obrotów, tak jak to starsi ludzie jeżdzą. Tu mam do was pare pytań związanych z tym autkiem:
1. Czy ciężko jest z częściami do tego modelu?
2. Czy za te auto w tym stanie dostałbym dużo? Bo wiecie, nie zbyt podoba mi sie to auto z wyglądu i pozatym marka też nie ciekawa.
3. Przy nie katowaniu pojezdzi to auto jeszcze troche?
4. Są do niego jakieś części silnikowe, tuningowe np wydech sportowy czy jakies cos podobnego do tego koreańca?
Pozdrawiam
boro1345
Obserwowany

Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Espero
Silnik: 1,5 GLX DOHC
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

15 Sie 2013, 10:56

Espero to wbrew pozorom autko całkiem dobre i z dosyć dobrym wyposażeniem. Zależy jaką masz wersję. Sprzedawać się nie opłaci, bo dostaniesz za niego około 2 tyś, może ciutek więcej w zależności od silnika i wyposażenia. A piszesz, że jest nieco skorodowany, więc się wiele nie spodziewaj. Dlaczego wg ciebie marka nieciekawa? Sam napisałeś, że auto ma 17 lat, pali na dotyk, nigdny nie miało żadnej awarii. To jest nieciekawe autko? Hmmmm...
Na twoim miejscu zostawiłbym je i nim jeździł. Z częściami nie ma żadnego problemu - są nowe i są używane. Dla takiego autka lepiej kupować cześci używane niż nowe, bo po co dopłacać. Oczywiście w granicach rozsądku. Ale nowe części, które się zużywają podczas eksploatacji nie są drogie.
Espero to całkiem fajny i dobrze wyposażony samochód i jak na tamte czasy to był najtańszym samochodem biorąc pod uwagę wyposażenie, osiągi oraz ilość miejsca. Były nawet wersje z automatyczną skrzynia biegów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sie 2013, 12:29

MotoAlbercik napisał(a):Espero to wbrew pozorom autko całkiem dobre i z dosyć dobrym wyposażeniem

Bo to bliźniak opla vectry..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...
    Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...