Europejscy kierowcy chcą nadal prowadzić swoje samochody

18 Gru 2017, 14:15

Jak wynika z przeprowadzonego ostatnio dużego badania opinii konsumenckiej, którego treść Mazda podała do wiadomości publicznej, dwóch na trzech europejskich kierowców chce zachować możliwość samodzielnego prowadzenia samochodów nawet wtedy, gdy na drogach rozpowszechnią się pojazdy autonomiczne.

Aż 71% Polaków deklaruje, że nawet jeśli pojazdy autonomiczne staną się zjawiskiem codziennym, woleliby nadal prowadzić swoje samochody samodzielnie.
Europejscy kierowcy chcą nadal prowadzić swoje samochodyTylko 33% ankietowanych odpowiedziało, że "z aprobatą czeka na pojawienie się autonomicznych samochodów osobowych".

Badanie dowodzi również istnienia silnego związku emocjonalnego kierowców z samochodami. Na poparcie tej tezy agencja podaje następujące statystyki: średnio 69% kierowców "wyraża nadzieję, że przyszłe pokolenia będą nadal miały możliwość i prawo samodzielnego prowadzenia samochodów" – w Polsce odsetek ten sięgnął aż 74%, a w Wlk. Brytanii, Niemczech, Francji i Szwecji osiągnął lub przekroczył 70%.
Co więcej, 36% spośród respondentów deklarujących przywiązanie do prowadzenia samochodu, twierdzi, że czynność ta sprawia im przyjemność i odczuwa ją jako "poszerzenie granic własnej osobowości". Ten odsetek wynosił 56% w Polsce i 46% we Włoszech. Z kolei 34% ankietowanych zgadza się z opinią, że prowadzenie samochodu należy do czynności zagrożonych zakazaniem i za pewien czas może się stać "zapomnianą przyjemnością". We Francji, Włoszech i Polsce obawę taką wyraziło co najmniej 40% badanych.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Czy chcielibyście mieć możliwość prowadzenia własnego samochodu?
Czy prowadzenie samochodu jest dla Was w jakimś stopniu pasją?

źródło: Mazda Driver Project 2017
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13124
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

18 Gru 2017, 18:04

Ja nie wyobrażam sobie jazdy autem ktore steruje za mnie, chce mieć kontrolę nad autem a auto co najwyżej może kontrolować mnie czy np. nie zasypiam za kierownicą. Niestety technologia bardzo szybko pnie do przodu i tego nie unikniemy. Dla mnie prowadzenie auta to przyjemność a jeżeli będą auta całkowicie zautomatyzowane stanie się to zwykłym środkiem transportu bez przyjemności prowadzenia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Gru 2017, 19:33

Kao napisał(a):Ja nie wyobrażam sobie jazdy autem ktore steruje za mnie
Ja sobie to wyobrażam oglądałem trochę filmów z autami autonomicznymi jak też inne testy takich samochodów. Tego nie da się traktować jak samochody którymi dzisiaj jeździmy :/ nie podoba mi się to. Systemy bezpieczeństwa prawdopodobnie już niedługo będą nam przeszkadzały bo nie pozwolą zmienić np pasa jak będziesz chciał lub ograniczą ci prędkość ;/
Zacznie się era hakowania samochodów i usuwania/blokowania pewnych systemów jestem tego bardziej jak pewien :D

Wracając do tematu to tak, prowadzenie samochodu jest dla mnie pasją i bardzo lubię sam panować nad samochodem.

Jeżeli miałbym mieć taki system w samochodzie to chciałbym mieć możliwość wyłączenia go w całości.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Gru 2017, 22:42

Pojazdy autonomiczne OK , będzie to czy chcemy czy nie :mrgreen: , ale co z OC ? Kto będzie ponosić odpowiedzialność za ewentualny unfal ? Czyżby będzie tutaj jakaś rewolucja ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

19 Gru 2017, 10:31

bonifacy napisał(a):ale co z OC ?
To jest ciekawe pytanie :) raczej właściciel nie powinien ponosić kosztów z tego tytułu. Przypuszczam że mając taki samochód zostanie obowiązek płacenia OC tylko jak będzie to samochód elektryczny to będzie się płaciło do kW mocy? Pojemności tam nie będzie no chyba że w bateriach :)

Druga sprawa co w przypadku mandatu? Jedziemy sobie i czytamy książkę a tu zatrzymuje nas Policja za np. przekroczenie prędkości lub niedozwolony manewr i co wtedy?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...