Fabia czy Octavia ??

06 Gru 2012, 14:02

Witam, jestem przedstawicielem handlowym, właśnie przeszłam na samozatrudnienie i chcę kupić auto do 30 000. Zdecydowałam się na skodę, ale nie wiem czy wybrać fabie czy oktawie. Silnik 1,9 TDI lub coś podobnego. Proszę poradźcie coś. Będę kupować auto pierwszy raz bo do tej pory miałam zawsze "najlepsze" auto na świecie czyli służbowe ;)
Pozdrawiam
dominic81
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 01 1999
Auto: nie mam

08 Gru 2012, 02:44

Wozić coś bedziesz..? :sly:
Jeśli to ma być auto do roboty,to całkiem inne należy przyjąc kryteria. Z mojego doświadczenia to modele Fabia i Octavia dzieli przepaść. Lubię jeździć Octavią.To normalny samochód... Natomiast w fabii widzę zawsze jej taniość. Nawet silnik 1,4 TDi ,to "przedstawicielski" napęd... jak się wsiądzie w mokrych ciuchach na siedzenie w Fabii,to na tapicerce zostają plamy... Z tyłu ciężko usiąść i jeszcze gorzej jest wysiąść. Mechanicznie jest już lepiej ale Octavia i tak ma trwalsze zawieszenie.
Generalnie gdybym miał wybrać,to zdecydowanie Octavię i to nawet starszą... Po prostu jadąc czasem Fabią ,jestem zmęczony. Za to użytkując Octavię,nie ma z tym problemu. powtarzam,że Octavia to normalny samochód !!! :)
Czasem warto się zastanowić,czy rzeczywiście tańszym wariantem nie będzie w zakupie,utrzymaniu i spalaniu np Fiat Panda. :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Gru 2012, 09:18

Ceny nowych Fabii zaczynają się od 35tys, Octawia jest za to dużo większa i bardziej komfortowa ale przez to duużo droższa.
Jeżeli charakter Twojego zawodu wymaga kontaktu z ludźmi, powiedzmy zamożnymi wybierzesz Octawię, jeśli chodzi Ci tylko o to żeby w miarę tanio się przemieszczać lepsza będzie Fabia.
Różnica pomiędzy tymi samochodami jest zasadnicza i tutaj nikt nie zdecyduje za Ciebie.
sepoy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: VW Tiguan
Silnik: 1,4V 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

08 Gru 2012, 11:03

A może by tak Fiat Bravo 1.9 JTD?
Offro
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...
    Nietrzeźwy poranek wśród kierowców
    Aż jeden na czterech kierowców prowadzi samochód rano, po zaledwie kilku godzinach snu poprzedzonych spożywaniem dużych ilości alkoholu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że aby w pełni wytrzeźwieć ...