REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Kacper napisał(a):Czy silnik aktualnie popija olej?
No ok, Lpg praktycznie od nowości auta. Patrząc po wpisach w książkę od początku był wymieniany co 15 tyś ( Castrol magnatec 5w40 - 5 wpisów ASO ). Potem jest dziura w historii aż do 175 tyś - wymiana rozrządu kpl. i dwa o wymianie oleju. Tym razem Shell Helix 5w40.Tych wpisów dokonał warsztat niezależny już nie ASO. Mogłem coś przekręcić , nie mam teraz wglądu do książki ale wynika z tego że olej nie był wymieniany co 10 tyś.Kacper napisał(a):To że LPG to nie ma znaczenia, ważniejsze jest to czy olej był wymieniany regularnie co 10tyś.km od założenia instalacji.
Myślę że można zaryzykować z pełnym syntetykiem bo widać, że raczej nie powinno być problemu.bonifacy napisał(a):Myśmy przejechali nim około 4 tyś. i nie zauważyłem ubytku oleju.
tak więc gdy go braliśmy oliwa była jak nowa. Teraz nie odpowiem bo auto przebywa gdzieś w kraju ( córka ma taką pracę ) Przyjedzie za dwa tygodnie to sprawdzę. Ona sprawdza tylko stan oleju i mi melduje. Teraz przy Najbliższej okazji mimo wszystkiego chcę wymienić olej , rozrząd i pisać historię na nowo.Kacper napisał(a):Olej masz mocno czarny jak wyciągasz bagnet? Czy jest raczej przezroczysty?
Czasem warto na coś takiego się skusićbonifacy napisał(a):Poprzedni właściciel wykonał wymianę oleju , filtrów , przejechał 200 km i przywalił przodem. Myśmy takie auto kupili za dobrą cenę
Możesz zrobić płukankę silnika (ja używam Liqui Moly) przed wymianą i zalać potem dobry olej i powinno być dobrze.bonifacy napisał(a):Teraz przy Najbliższej okazji mimo wszystkiego chcę wymienić olej , rozrząd i pisać historię na nowo.
No właśnie .Nie na wszystkim się znam więc radż jaki.Kacper napisał(a):zalać potem dobry olej
bonifacy napisał(a):No właśnie .Nie na wszystkim się znam więc radż jaki.
Możesz wybrać MOTUL 8100 X-cess 5W40 bo Specific ma 5W30 i wyższe normy.Kacper napisał(a):Ja bym zalał Motul Specific lub MOTUL 8100 X-cess spełniające normę VW504.00 jak silnik jest w dobrej kondycji.