12 Sty 2017, 11:24
Cieszę się, że wiecie lepiej co potrzebuję i że taki zakup to głupota. Prosiłem o pomoc w wyborze tej głupoty, a nie rady jak mam żyć.
Jeździłem w życiu różnymi autami. W dieslach od i30, ceed, octavia 2 i 3, auris, superb 2 po passata B7 2.0TDI, w benzynach miałem od 240SX, Fabię 1.4, ASX 1.6, jeździłem całą masą aut od poloneza, przez lanosa, golfa, po passata 3.2 V6. Wiem co się z czym je i wiem czego potrzebuję.
Roboczego muła, który będzie mnie woził codziennie 25km w jedną stronę do pracy, a w najbliższym czasie najprawdopodobniej około 50km w jedną stronę autostradową obwodnicą + ew. wyskoczę nim od czasu do czasu na jakaś wycieczkę. Potrzebuję samochodu, który będzie maksymalnie oszczędny i niezawodny, jednocześnie nie chcę się już bawić w gaz z różnych powodów - w tym wliczam fakt, że kupuję mieszkanie z garażem podziemnym, gdzie nie można wjeżdżać z podtlenkiem lpg. A jak ma być tanio i niezawodnie to wychodzi mi z równania diesel. Ma też być młody, żeby ogarnąć do niego fajne AC i Assistance. To wszystko wskazało mi na Fabię. I już. Siedzi się w niej tak samo jak w Ocatvii, którą robiłem nawet po 1500km dziennie, więc da się wszystko. Nie potrzebuję komfortu i stylu. Nie przeszkadza mi, że to auto jest brzydkie jak noc. Chcę żeby woziło mi dupę jakieś 25-30kkm rocznie przez najbliższe kilka lat bez zbędnych wizyt w serwisie i z jak najrzadszymi wizytami na stacji.
Jeżeli macie dla mnie inne ciekawe propozycje to chętnie je usłyszę, ale prosiłbym o konstruktywne wypowiedzi, a nie "nie, bo nie, bo tak uważam, bo to głupie"...