[Wybór] Fabia II vs Golf 5

02 Paź 2014, 00:37

Witam,

Podpowiedzcie proszę, mój fundusz to około 17tyś.

Poszukuję samochodu z małym silnikiem benzynowym, głównie do jazdy po mieście, max 15tyś rocznie.

W tej cenie wpadł mi w oczy:

Golf 5 ( 2004-2005 )
Skoda Fabia II ( 2007-2008 )

Liczy się głównie spalanie oraz bezawaryjność

Co sądzicie o tych wyborach? może macie jakieś inne propozycje...Orientujecie się jakie silniki w tych samochodach są warte polecenia?. Niestety nie znam się na samochodach a muszę jakiś zakupić;/ Przy moim szczęściu do zakupów wybiorę jakiegoś z wadą fabryczną ;/

Z góry dzięki, każda podpowiedź będzie dla mnie cenna.
proooofil
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 10 1977
Auto: Nie mam

02 Paź 2014, 07:50

proooofil napisał(a):Golf 5 ( 2004-2005 )
Skoda Fabia II ( 2007-2008 )

Z tych dwóch nie wybrałbym żadnego - Golf z żadnym silnikiem nie będzie ekonomiczny w mieście, a Fabia II...no cóż...wygląda moim zdaniem okropnie, w dodatku potwornie wszystko trzeszczy w środku podczas jazdy po nierównościach. Proponuję mechanicznego bliźniaka Fabii (ale z dużo fajniejszym zawieszeniem) - Seata Ibizę (silnik 1.4 16v 75 lub 85KM), ze swoim budżetem powinieneś dostać już model poliftowy (2006 r., ale przejrzyj również rocznik 2007, przy odrobinie szczęścia może na coś trafisz). Zadbany egzemplarz będzie bezawaryjny (a nawet jeśli coś się popsuje to naprawa nie wyczyści Ci portfela - części tanie i ogólnie dostępne, a w związku z tym, że to "wieśwagen" naprawi Ci go każdy mechanik) i przez to ekonomiczny (spalanie będzie zależało od ciężaru Twojej prawej stopy, wartości rzędu 7.5 - 8l/100 są jak najbardziej do osiągnięcia w mieście). Ewentualnie możesz rozejrzeć się za trochę starszą Hondą Jazz - praktycznie bezawaryjne auto, polecam również Forda Fiestę mk6 - ładny i przyjemnie prowadzący się samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

02 Paź 2014, 15:02

No super już mi trochę przybliżyłeś temat, mnie osobiście z wyglądu Fabia II się podoba, no może faktycznie trochę twarde zawieszenie, a oprócz tego jakieś wady Skody?
proooofil
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 10 1977
Auto: Nie mam

02 Paź 2014, 15:15

Większych wad mających wpływ na jazdę nie ma, jeśli akceptujesz kontrowersyjny wygląd Fabii i ogólnie mówiąc bardzo budżetowy charakter tego auta (kiepskie materiały wykończeniowe w środku, bardzo podatne na zarysowania i upływ czasu tandetne plastiki) to powinieneś być z niego zadowolony. Silnik ten sam co w Ibizie - 1.4 16v 85KM - będzie w zupełności wystarczający do jazdy po mieście. Jedna uwaga - większość egzemplarzy z rynku wtórnego służyła w przeszłości jako bolidy przedstawicieli handlowych (i wbrew pozorom nie były to tylko diesle 1.4 tdi), do takich aut należy podchodzić z ostrożnością, bo poszczególne podzespoły mogą być w fatalnym stanie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

02 Paź 2014, 17:41

Jak już był Jazz to ja zaproponuję Fusiona- większa Fiesta Mk6. Tu silnik 1.6 100KM :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    AUTOSALON i AUTOSERWIS 2009 / relacja
    W dniach 9 -11 października 2009 odbyła się jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych i Międzynarodowych Targów Technik Motoryzacyjnych AUTOSALON/AUTOSERWIS. Ofertę branży samochodowej zaprezentowało ...