Fabia,Punto,Focus,Opel Vectra Nissan Primera

28 Mar 2015, 09:36

Witam Was :)
Mam ok 15 tys na zakup samochodu. Oglądając ogłoszenia trafiłem na te marki i modele, które wymieniłem w temacie. Dodam od razu, że benzyna w ogóle nie wchodzi w grę. Najlepiej LPG, lub w ostateczności diesel. Może i ten temat już był, może i wszystko jest na forum, ale chcę usłyszeć od ludzi, którzy się znają opinie na każdy samochód i silnik. Najbardziej podoba mi się focus, ale z tego co czytałem diesel jest awaryjny, a na LPG ciężko jest trafić lub przekraczają mój budżet. fabia tez mi się podoba ale jest mało modeli II do tej ceny no i większość to też diesle.
Chciałbym sie jeszcze zapytać czy sprawdzenie samochodu na stacji diagnostycznej pokaże mi wszystko, czy np takiej dwumasy sprawdzić nie można?
Także jeżeli wiecie cokolwiek, jeżeli potraficie mi jakoś doradzić lub coś polecić to będę bardzo wdzięczny :)
KP039
Nowicjusz

Auto: nie mam

28 Mar 2015, 09:40

fabia II będzie z floty do tej kasy. Poza tym szkoda kasy na to auto, tym bardziej na I generacje. To auto jest dobre dla dziadka na działkę.
Focus Mk1 do 15k okej, szukaj TDDI. benzyny z gazem nie polecam bo źle ją znoszą. Focus Mk2 będzie z floty więc nie polecam.
Punto okej, tylko to segment B więc jak do miasta to styknie, na trasy nie.
Vectra.. wygrywa ze wszystkimi, segment D. Silniki to 1.8 122/125KM z LPG. Diesle 2.0/2.2 DTI odpuść bo siadają pompy wtryskowe.
Primera- jak kupisz nie sprzedasz, dla większości ludzi jest szkaradna. Poza tym to Laguna II w innej budzie a ta przed FL jest nazywana królową lawet.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Mar 2015, 10:56

Czyli vectra najlepsza. A ta fabia II naprawdę taka kiepska? Podoba mi sie nawet z wyglądu :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pierwszy bez DPF, drugi w gazie. Co powiesz?

A co z tym sprawdzaniem samochodu na stacji diagnostycznej? Wszystko sie wtedy zobaczy?
KP039
Nowicjusz

28 Mar 2015, 11:03

Jest trwała mechanicznie, ma tanie części ale nie jedzie i pali sporo. Co do innych kwestii tragedia.
Focus z gazem nie, pisałem Ci już. Chyba że chcesz mieć problemy :wink: A co do pakietu ST, nigdy w życiu czegoś takiego nie widziałem. Moim zdaniem to marna dokładka. Do tego walony w przód.
Co do drugiego to Ty poważny jesteś?
Koniu
Forumowicz VIP

28 Mar 2015, 11:28

Wiec focus w dieslu jest lepszy niz benzyna? Z tego co ludzie piszą na innych forach to z dieslem są tylko problemy.

Poważny z czym? z pytaniem o diagnostykę czy z drugim (w odpowiedzi pierwszym) samochodem?
KP039
Nowicjusz

28 Mar 2015, 13:41

Mk2 polift za 15k... :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...

28 Mar 2015, 13:48

Poza tym że
-jakoś cena zanizona o 10k
-flotowiec czyli (wytłuczony zawias, zajeżdżone, brudne wnętrze, dużo napraw blacharsko- lakierniczych, turbo na wykończeniu itd)
to ok.... :roll:
Nie napalaj się na rocznik i posłuchaj naszych rad a kupisz coś sensownego :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Mar 2015, 22:06

Skąd Ty to wiesz, że ten tłuczony, ten taki? :P daj jakieś wskazówki, które na pewno mi się przydadzą :)

Szczerze, to mało wiem od Was jeszcze :| Chciałbym żeby kilka osób powiedziało mi jaki samochód kupić, za ile, z jakim silnikiem i dlaczego taki a nie inny. Jak sprawdzić, że ten jest ok, na co uważać itd. Wszystko od A do Z, bo nie znam się na tym.
KP039
Nowicjusz

28 Mar 2015, 22:14

Wklejasz najtańszego Focusa po FL. Cena zaniżona o 10k. Jest to kolor biały, diesel. Jak tu się nie domyślić że jeździł tym przedstawiciel handlowy i teraz chcą go opchnąć jeleniowi który się sparzy na trupie.
Tak oni jeżdżą

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A tu masz popularne flotówki - Octavia, Astra, Focus.
Zdjęcie
Koniu
Forumowicz VIP

28 Mar 2015, 22:28

Więc czego kolego mam szukac do 15 tys zł? :)
KP039
Nowicjusz

30 Mar 2015, 17:08

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co myślicie? Któryś sie nadaje?
KP039
Nowicjusz

30 Mar 2015, 17:16

Nadchodzą złe wieści :D
A klasa to porażka konstrukcyjna, ogólne dno
147 awaryjna i dla pasjonata
A2 to podobnie jak mercedes
Focus za tani. Za 13 tysięcy to może od biedy 2004 rocznik, ale i tak większość to będą trupy
Astra wygląda z nich najlepiej ale wygląda na firmówkę
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

30 Mar 2015, 17:25

No nie mam szczęścia :D
Ale dziękuję za szybką odpowiedź, na pewno sie jeszcze przypomnę :)
KP039
Nowicjusz

30 Mar 2015, 17:33

Ta AR byłaby ok (polift, świetny silnik i wyposażenie), jednak niska cena i fakt, że od handlarza - nie naprawa optymizmem. Inna sprawa, że AR to niezbyt hodliwy temat, przez co ceny (nawet zadbanych egzemplarzy są często zaniżane). Czemu? Stereotyp, stereotyp, stereotyp... :roll:
Mam też jakieś dziwne wrażenie, że drzwi z obu stron są malowane, ale to kolor srebrny, więc może mi się wydaje :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

01 Kwi 2015, 19:20

[link do oferty na Allegro wygasł]

a co myślisz o tym? blisko bym miał i też właściciel wyraża zgodę na sprawdzenie na stacji diagnostycznej. Mnie się podoba :)
KP039
Nowicjusz