Falowanie obrotów a świece

26 Cze 2011, 15:41

Mam fabie 1,4 MPI 68kM. Według zaleceń producenta świece zapłonowe powinny mieć 1 elektrodę masową. Ja mam aktualnie świece 3 elektrodowe masowe. Czy to może być przyczyną falowania obrotów. Falowanie obrotów polega na spadku obrotu o jakieś 100 w postaci kichnięć na biegu jałowym. Samochód wkręca się na obroty dobrze, przyśpiesza dobrze. Nie szarpie. Problem tylko na biegu jałowym.

3 elektrodowe są zalecane do silników 1,4 MPI 60kM a nie do 68kM. Auto nie ma LPG.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

26 Cze 2011, 16:09

ja to bym podłączył samochód pod komputer i sprawdził czy nie wyskoczy jakiś błąd.
p000023
Nowicjusz

Auto: Golf 3

26 Cze 2011, 16:54

Był podłączany. 0 błędów. Do tego czyszczona i adaptowana przepustnica.
Maki
Początkujący

26 Cze 2011, 20:14

spróbuj wyczyścić ZAWÓR EGR i spróbuj wyczyścić nagar na przepustnicy +kolektorów lub usterka układu biegu jałowego albo uszkodzony został jeden z czujników a także może jest nieszczelność
powodów jest dużo
qweaty
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków

26 Cze 2011, 20:55

Zobaczę z tym EGR przepustnica była czyszczona. Czujnik żaden nie pad bo by błąd na diagnostyce pokazał się.

Ale proszę odpowiedzieć na główne pytanie o świecach
Maki
Początkujący

26 Cze 2011, 21:03

zużyte świece zapłonowe, źle ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu lub mocno zanieczyszczony filtr powietrza też mają wpływ na obroty lub trzeba ustawić obroty biegu jałowego. a te świece mogą nie pasować
qweaty
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarna skrzynka w samochodzie będzie obowiązkowa
    Czarna skrzynka, znana także jako rejestrator danych zdarzeń (EDR - Event Data Recorder), to urządzenie instalowane w pojazdach samochodowych, które zbiera i przechowuje dane dotyczące pewnych zdarzeń, takich jak kolizje ...
    Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...

27 Cze 2011, 06:33

Jak masz cewkę zapłonową czy to pojedynczą czy listwę obejrzyj dokładnie czy nie ma przebicia na osłonach gumowych. Swiece zużyte także będą skutkowały nierównomierną pracą, "kichaniem"
Co do świec to czy to 3 czy jedno elektrodowe to z fizyki wiadomo że łuk elektrtyczny "odpala" w jednym miejscu, wielo elektrodowa ma po prostu wiecej możliwości do których następuje wyładowanie. Jedno np. w przypadku wypalenia czy zalania nie bedzie miała alternatywnej drogi dla łuku i bedzie on wyładowywał w miejscu gdzie będzie miał najmniejszą rezystancję do masy.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Cze 2011, 09:55

Zastanawiać się to można długo co może dziać się z samochodem. myślę że powinna pomóc Ci tutaj wizyta w jakimś serwisie chociażby w POL-MOT Auto.
p000023
Nowicjusz

Auto: Golf 3