Falowanie obrotów, dławienie silnika Mercedes W245

08 Cze 2019, 22:19

Witam. Samochód od początku miał problem polegający na falowaniu obrotów. Niezależnie zimny czy ciepły. Zaczął falować kiedy chciał, ale tylko na biegu jałowym. Silnikiem to tam trzęsie. Problem znika gdy odepnę wężyk od podciśnienia. EGR zakmnięty - silnik ładnie chodzi. Jeździć normalnie się bez tego oczywiście nie da bo wchodzi w tryb awaryjny i obroty max 3tys. Jak to naprawić? Co sprawdzić?

dorzucam filmik z pracy silnika

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mateusz3293
Obserwowany

09 Cze 2019, 09:35

Proponuję wyczyścić EGR i sprawdzić czy cos się poprawi. Myślę, że problemem może być zawór podciśnienia sterujący EGRem i otwierającym go w niewłaściwym momencie. Niektóre zawory można rozebrać i wyczyścić nie wiem jak jest w twoim przypadku więc musisz to sprawdzić.

Napisz jeszcze jaki masz silnik w tym samochodzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Cze 2019, 11:34

Zawór czyściłem, nie za dokładnie bo tylko wyspałem to co w środku sie znajdowało, benzyną ekstrakcyjną jeszcz troszkę przemyłem i tyle. Tam raczej problemu nie. Kiedy ma się włączać kiedy wyłączać? Na biegu jałowym ma byc otwarty? W trakcie tego falowania jak ściągne węzyk to tam ssie powietrze przez 2 sekundy i sie zamyka pozniej ( i wchodzi w tryb awaryjny, nie przerywa). Gdzieś na forum zanlazłem coś podobnego i po wymianie trójnika od podciśnienia problem się rozwiązał. Zawór raczej nierozbieralny (taki jak na zdj). Silnik 180CDI 109km
mateusz3293
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...