Falowanie obrotów i K2 Zmywacz do gaźników przepustnic i wtryskiwaczy

11 Lip 2016, 21:59

Witam, dziś postanowiłem zwalczyć moje chwilowe falowanie obrotów. Zdarzało się to czasem. Obroty falowały przez kilka sekund w granicach 1200-1800. Dziś zakupiłem prowizoryczne lekarstwo K2 Zmywacz do gaźników przepustnic i wtryskiwaczy. Ściągnąłem filtr powietrza, wyczyściłem ładnie "pudełeczko" w którym znajduje się filtr i przystąpiłem do akcji. Pisze na opakowaniu, aby na rozgrzanym silniku pryskać z odległości 15-30 cm. Przyznaje się bez bicia, pryskałem z 10-15. Do "gardła". Jak i to co widziałem srebrne i brudne. Po czym, położyłem filtr i przytkałem na 4 śrubach pokrywkę, wsiadłem do auta i utrzymywałem samochód na ok. 4000 przez kilka dobrych minut. Po czym, docisnąłem do 5,5-6.. z rury wyleciało sporo syfu, trawa zrobiła się czarna i ją wypaliło. W powietrzu unosiły się jakieś czarne pyłki.

Przechodząc do sedna, od czasu gdy spryskałem owym płynem przepustnice, obroty dostały chyba schizofrenii. SZALEJĄ. Auto na biegu jałowym ma 2-3 tyś. obrotów :shock: Podczas jazdy również odczuwam dyskomfort, ponieważ czasem szarpnie. Co mam robić? Czy jedynym wyjściem jest udanie się do mechanika? Wiem, że mnie porządnie skasuje..
Hathaway
Obserwowany

Auto: VW Lupo
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Lip 2016, 22:33

Jak się robi na swoim samochodzie doświadczenia pod kryptonimem "Mengele", to nie ma co się dziwić że taki efekt. Ciesz się, że sobie panewek nie przekręciłeś przez te kilka minut na wysokich obrotach na luzie. A poza tym skąd wiesz, że mechanik cię skasuje ? Może weźmie 20 zł, a naprawa będzie trwała 5 minut.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

12 Sie 2016, 17:09

Witam postanowilem dolaczyc sie do postu,mam problem z golf 4 2.0 8v 115km Leciutko faluja obr na jalowym i wzrastaja przy kazdej zmianie biegow po czym wolno opaduja dlatego tez szarpie do 2000 obr. Wyczyscilem przepustnice i przewody WN swiece filtry.Zakupilem go w takim stanie,czy to moga byc objawy nie zaadaptowanej przepustnicy?
tomangel
Nowicjusz

Auto: vw gokf 4 gti
Silnik: 2.0 8v
Rok produkcji: 2001

18 Sie 2016, 15:12

tomangel napisał(a):czy to moga byc objawy nie zaadaptowanej przepustnicy?
Mogą, a próbowałeś już robić adaptację przez odłączenie akumulatora i uruchomienie silnika na wolnych obrotach do włączenia wentylatora?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Sie 2016, 08:16

Witam przepustnica zaadaptowana rowniez cagiem ,wymieniona przeplywka na nową(brak poprawy) Mysle teraz czy to moze regulator cisnienie paliwa,lambda badz Wtryski? Wyskakujacy check engine tylko gdy go przegonie na 5000obr przez dluzszy kawalek drogi.Blad-system to rich Bank 1.
tomangel
Nowicjusz

Auto: vw gokf 4 gti
Silnik: 2.0 8v
Rok produkcji: 2001

21 Sie 2016, 21:51

Lepiej zastosować rewitalizant xado niż K2. Myślę, że lepiej by odbudował i wyczyścił przepustnice czy wtryski od niedawna jeżdżę na ich oleju ciśnienie na tłokach wzrosło i jestem zadowolony.
skrzat1667
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: Astra F
Silnik: 1.7D 60KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...