Falowanie obrotów Opel Astra H

17 Lip 2019, 12:00

Witam. Mam problem z falowaniem obrotów w aucie, dzieje się to tylko na zimnym silniku np. Auto stoi całą noc rano odpalam i falują obroty od 400 do 2500 wystarczy, że dodam gazu i od razu obroty się unormuja na 900-1000 przejade się około 20m. Zgasze auto odpalam z powrotem i jest okej wszystko. Następnego dnia czy do momentu aż silnik ostygnie jest to samo znowu obroty faluja. Moje auto to Opel Astra H 1.8 benzyna 125km. Została wymieniona w nim przepustnica, cewka zaplonowa, świece i akumulator. Jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem i rozwiązał tą sprawę to będę bardzo wdzięczny za pomoc.
urtas123
Nowicjusz

• 17 Lip 2019, 12:53

Tam masz silnik X18XE1 więc silniczek krokowy będzie zintegrowany z przepustnicą a ją wymieniłeś więc ja bym jeszcze zajrzał do przepływomierza wyczyścił go i zrobił adaptację.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2019, 13:27

Jak kupię nowy I wymienię to nie będę musiał podłączyć do kompa żeby tam ustawic coś? Też mi się tak wydaje że to może być przepływomierz ale wolałem się upewnić dokładnie niż wydać 400 zł nie potrzebnie
    urtas123
    Nowicjusz

17 Lip 2019, 13:54

urtas123 napisał(a):Jak kupię nowy I wymienię to nie będę musiał podłączyć do kompa żeby tam ustawic coś?
    Nie będziesz wystarczy że zrobisz prostą adaptację czyli odpalasz silnik i nie dodajesz gazu (wyłączone wszystkie odbiorniki prądu) silnik ma tak chodzić aż włączy się wentylator chłodnicy po osiągnięciu odpowiedniej temperatury pracy.

Dobrze by było zdiagnozować ten przepływomierz żeby nie wydawać kasy w ciemno, możesz z ciekawości go odłączyć i zobaczyć co się stanie, czy silnik będzie inaczej pracował.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

17 Lip 2019, 16:00

Po od pięciu od kompa przeplywomierza silnik odpalił normalnie bez żadnych skoków obrotów jedynie zapaliła się kontrolka od kontroli trakcji nie wiem dlaczego. A po podłączeniu z powrotem też odpalił poprawnie, ale dzisiaj wcześniej już był odpalany. Zobaczę jeszcze jutro rano tak zrobię na całkiem zimnym silniku i zobaczymy co się stanie.
    urtas123
    Nowicjusz

18 Lip 2019, 10:30

Po całej nocy i na zimnym silniku odlaczylem wtyczkę od przepływomierza i odpaliłem silnik i nie bylo żadnych skoków obrotów, A gdy podłączyłem i ponownie odpaliłem silnik obroty od razu zaczęły szaleć także wymienię przepływomierz i problem będzie rozwiązany, zastanawia mnie jedynie to że czemu komputer nie pokazał nic że ten przepływomierz jest nie sprawny?
    urtas123
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
      Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

19 Lip 2019, 09:22

Czasem sterownik jak uznaje że dany czujnik pracuje nie wyrzuca błędów być może tolerancja w jakiej pracuje mieści się w granicach błędu stąd brak informacji. Mam nadzieję że wymiana pomoże :ok: Daj znać jak będziesz po wymianie i pamiętaj zrób adaptację.
    Cichy77
    Forumowicz VIP