Felgi, dziwna sprawa

08 Lip 2023, 13:36

Zakupilem kiedys felgi :) aluminiowe:)) ladne:))), po zakupie pojechalem do serwisu opon (X), aby sprawdzili te felgi czy sa proste bo beda ponownie malowane wiec chcialem sie upewnic ze sa proste, w warsztacie sprawdzili i powiedzieli ze sa PROSTE, ale podjechalem do drugiego warsztatu (Y), aby sie upewnic ze napewno sa proste, okazalo sie ze 2 felgi trzeba prostowac bo sa LEKKO krzywe, wiec zostawilem te 2 na prostowanie, odebralem felgi, poszly do malowania, i lezaly w piwnicy nieuzywane troche czasu, auto poszlo do sprzedazy i felgi okazaly sie niepotrzebne, lezaly nie zakladane.

Pojechalem wiec sprzedac te felgi, przy sprzedazy fegli ida do sprawdzenia w warsztacie (Z) i okazuje sie ze 2 felgi sa krzywe, jedna LEKKO, druga MOCNO, to bardzo dziwne poniewaz niedosc ze warsztat (Y) wyprostowal te felgi ktore jego zdaniem bylo LEKKO krzywe, to jeszcze na poczatku byly w warsztacie (X) ktory uznal ze sa PROSTE!!!.
Czy jest mozliwe ze warsztat (Z) chciał ubic z ceny i "wymyslił" sobie ze felgi sa krzywe?? warsztat (Z) nie ma dobrych opinii na google (3 gwiazdki), kto ma racje?? co warsztat to opinia, felgi juz sprzedane tylko chodzi o to gdzie na przyszlosc prostowac felgi jesli kazdy warsztat skarzy na drugi, niewiadomo komu zaufac, sam nie jestem ekspertem zeby sprawdzac felgi
newnewnew
Nowicjusz

08 Lip 2023, 13:45

teraz mam inne felgi ktore byly prostowane z warsztacie (Y), ida do malowania, choc TERAZ mam watpliwosc czy sa wyprostowane, niewiem czy przed malowaniem nie zawiesc je do warsztatu (A) w celu ponownego sprawdzenia, tylko skad mam miec perwnosc ze warsztat (A) je dobrze sprawdzi skoro jeden warsztat nadaje na drugi: ze sa starzy, slepi, albo ze zbyt młodzi (jeszcze sie uczą prostowac) komedia jakaś
newnewnew
Nowicjusz

08 Lip 2023, 15:01

Faktycznie trudny zgryz. Ja bym kombinował, żeby zobaczyć jak mechanicy w tych warsztatach prostują felgi i jak sprawdzają czy są proste, wtedy sam oceniesz czy odwalają fuszerę. Można też poszukać instruktarzu na youtubie, ale nie wiadomo czy procedura będzie taka sama jak w Twoich warsztatach.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Lip 2023, 15:28

no w takim razie musze zaufac warsztatowi ktory to prostowal, a ten ktory mowi ze krzywe to olać go, ale pojade jeszcze do czwartego warsztatu tak dla pewnosci, nic wiecej nie zrobie.
newnewnew
Nowicjusz

08 Lip 2023, 20:21

Ale gdzie problem, to normalne że gość przy Tobie wrzuca na maszyne i oceniacie to razem, nie trzeba się na tym znać widac golym okiem a do tego są instrumenty pomocnicze.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Lip 2023, 09:00

Dokładnie tak jak napisał @Kao jediesz do wulkanizatora który wrzuca felgę na maszynę i tu nawet jak się nie znasz to jak felga będzie lekko krzywa to to zauważysz, żadna filozofia. Przy instrumentach pomocniczych do sprawdzania to już w ogóle nie ma możliwości żeby nie zauważyć nawet najmniejszego skrzywienia.

newnewnew napisał(a):TERAZ mam watpliwosc czy sa wyprostowane, niewiem czy przed malowaniem nie zawiesc je do warsztatu (A) w celu ponownego sprawdzenia
Sprawdzić dokładnie jeszcze raz, bez sensu oddawać felgi do regeneracji jak nie masz pewności że są proste.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35