Felgi + opony, jakie max. mozliwe?

14 Mar 2010, 13:27

Witam. Jestem posiadaczem Fiata Punto I, 55km, 1.1, 96 rok i mam pytanie jakie felgi + opony moge max zamontowac? Chce zeby wszystko mialo efektowny wyglad. Czy cos takiego wejdzie? Jak nie to co by bylo najbardziej optymalnym rozwiazaniem dla mnie?

[link do oferty na Allegro wygasł]

lub

Z gory dzieki za rzetelne odpowiedzi.
killmodeon
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Mar 2010, 14:56

225 do punciaka 1,1? Toż to jechać nie będzie a jak nie masz wspomagania to skręcać też nie będzie... Czy wejdzie nie wiem - najlepiej na klubie Punto popytać.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Mar 2010, 20:00

Kolego te felgi mają tylko 7" szerokości czyli ok 178mm więc opona 215 czy 225 nie będzie ładnie wyglądać będzie taki balon proponuję max 195
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Mar 2010, 20:13

PrezesArtek napisał(a):Kolego te felgi mają tylko 7" szerokości czyli ok 178mm więc opona 215 czy 225 nie będzie ładnie wyglądać będzie taki balon proponuję max 195

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

z tego co przedstawia tabela powinno byc ok... ?
killmodeon
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

16 Mar 2010, 17:34

Ja mam na 16" oponę o szerokości 205 dedykowaną.. Jeśli chcesz zapakować gumę szeroką na 225 do samochodu o prawie cztery razy mniejszej mocy to powodzenia :lol: Ale chociaż przyczepność przy ruszaniu będzie dobra! Nie będą Ci chociaż tak buksować koła na dwójce i trójce :P.

Standard do Twojego to jak się dobrze doczytałem 155/70 R13, jeśli dasz radę zapakować 15", a z tego co widzę na AutoCentrum przy silniku 1,2 SX (nie wiem co to) - da się to rozmiar będzie - 195/45R15. Większych nie polecam! Samochód by wyglądał wtedy jak kombajn a do tego nie jechał i nie skręcał jak pisze kolega wyżej..

PS. Profil 45 nie nastraja do jazdy po naszych drogach.. A na pewno nie założysz profilu 60 jak sobie wybrałeś na allegro! Te opony nie podejdą.. Przy zmianie ze standardowych 13" w górę musisz zmniejszać profil..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

16 Mar 2010, 19:39

Im większa felga tym bardziej zawieszenie kończy. Do tego im szerszy balon tym większe spalanie. Znajomy ma standardowe opony 155/70 R13 i pali mu prawie dyche silnik 1.2 to nie chcę wiedzieć ile spaliłby na oponach choćby 195.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...
    Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...