Felgi w zimę czy lepiej kołpaki

20 Paź 2014, 20:32

Cześć.
Chciałem zapytać jak robicie w zimę z felgami. Otóż czy zostawiacie te co w lato i zmieniacie tylko opony czy macie inne felgi czy kołpaki?
barto07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

20 Paź 2014, 22:17

Zależy co masz.
Kupiłem auto na alufelgach 17" z oponami zimowymi nadającymi się do kosza. Musiałem kupić opony letnie a, że miałem tylko alufelgi 17" to kupiłem opony 225/45/17. Na zimę potrzebowałem zimówki, a nie bardzo widziało mi się jazda na takich oponach (za niski profil) do tego szkoda było mi alufelg. Policzyłem i wyszło, że jak będe chciał kupić 4 opony w rozmiarze 17 cali. To w tej samej cenie kupię 4 opony 16 cali i zostanie mi jeszcze na komplet felg stalowych (których nie miałem). Mniejsze felgi niż 16" nie wchodzą mi do auta.
Tym sposobem zamiast niszczyć sobie alufelgi w zimie mam stalówki. A cena ta sama, większa wygoda w zimie i nie muszę sie tak bać, że rozwalę felgę.
Jeszcze jedno. Zawszę trochę wcześniej jadę do wulkanizatora wyważyć opony z felgami żeby nie stać potem w kolejkach. A dopiero jak uważam, że trzeba zmienić opony to sam to robię. Przeważnie już są spore kolejki, które omijam. Gdybym miał tylko jeden komplet to nie mógłbym tak zrobić.

A na stalówki kołpaków nie używam.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Paź 2014, 00:22

Nie no ja zmieniam na swoich aluskach opony i tyle. Trochę dłużej schodzi, ale potem lżej opony przechowywać no i nie trzeba kupować drugiego kompletu alusków :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

30 Paź 2014, 12:49

Wszystko zależy zarówno od rozmiaru jak i profilu opon,akurat tym zajmujemy się na co dzień więc chętnie pomożemy,doradzimy podczas wyboru. Na zimę równie dobrze mogą być alusy,nic nie stoi na przeszkodzie.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Paź 2014, 19:21

Po co niszczyć alusy w zimę? Lepiej kupić stalówki i tanie kołpaki.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lis 2014, 17:18

Zimowa pora nie sprzyja alufelgom. Lepiej kupić stalówki i na nich śmigać
używane opony. Prv
Hubertus33
Nowicjusz

Auto: Carisma
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...

05 Lis 2014, 13:17

Generalnie teraz te lepsze alusy są bardzo wytrzymałe i opona wygląda na nich znacznie lepiej niż na stalach. Chyba byłby obciach tak audi A8 na stalówkach, albo Jaguarem.... nie pasuje ;) W mniejszych autach można stalówki, ale to też jest koszt ich zakupu. Co kto woli :)
slickrz
Aktywny

27 Gru 2014, 14:11

Ja uwazam ze felgi sa jednak lepszym rozwiązaniem. Może sa droższe ale za cena idzie jakość. Mam sprawdzone miejsce abtuning, gdzie kupilem felgi trzy lata temu i szczerze mówiąc poki co nie widac śladów zuzycia. Mysle ze posłużą mi jeszcze przez dlugi czas a kolpaki na pewno już dawno byłyby do wyrzucenia. W efekcie mysle ze to bardziej oplacalna opcja
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed

27 Gru 2014, 16:36

Na zimę lepiej włożyć felgi stalowe. Alusy w zimie niszczą się bardzo szybko - sól na drogach im nie sprzyja. Dodatkowo wystarczy, że w porę nie wychamuje się przed jakąś przeszkodą np. krawężnikiem i nawet lekkie uderzenie kołem w ów krawężnik może już tą felgę zniszczyć.
Trzeba też pamiętać, że wyważanie felg aluminiowych wygląda nieco inaczej niż przy stalówkach, a zwykli " wymieniacze opon" o tym nie wiedzą i wyważają je tak jak stalówki. Warto o tym wiedzieć i zwrócić uwagę jak mechanik je wyważa.
Więc dobra jest zasada - na zimę stalówki, a na lato alumy :)
A stalówki nie są drogie i nie muszą być nowe - na autozłomie można wyszarpać za parę złotych i odnowić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2014, 18:28

I tak już większość jeździ na alusach i one są już w miarę przygotowane technologicznie na zimę. Co do stalówek to rzeczywiście z tym wyważeniem. Wybór zależy od naszego poczucia estetyki oraz zasobności na koncie.
Generalnie jestem za alusami bo auto jest w nich piękniejsze ;) No chyba, że ktoś daje jakieś lipne kopyta :)
slickrz
Aktywny